Friday, September 19, 2008

Mikä ihmeen Amerikan pelle?Ipi kommentoi Hellsten-postaustani ja kertoi lukeneensa Virtahepo olohuoneessa. Kirjoittajan tyyli ei miellyttänyt, mutta sisältö oli ok. Lukeako lisää vai jättääkö sikseen? 

Olen ollut vastaavanlaisessa tilanteessa erinäisiä kertoja. Ensimmäistä kertaa Dr Philin nähdessäni hapuilin heti kaukosäätimen käteeni ja vaihdoin kanavaa. Toisella kerralla ajattelin: Taas tuo ihme pelle "rakastakaa - toisianne" - julistuksineen.

Mitä olisinkaan menettänyt, jos kaukosäädin olisi kolmannella kerralla heti löytynyt ja Dr Phil olisi klikkauksella kadonnut elämästäni! Ohjelmassa puhuttiin silloin naisten ja miesten erilaisesta käyttäytymisestä autokaupassa ja elektroniikan ostotilanteessa. Miehet osasivat tinkiä, naiset eivät, ja myyjät tiesivät sen. Miehenikin oli tuolloin TV:n ääressä ja kiinnostuimme aiheesta niin että katsoimme sen jakson loppuun ja nauhoitimme kaikki seuraavat. Tänä kesänä katsoin jopa kaikki uusinnat. 

Aluksi kiinnitin huomioni ulkoisiin seikkoihin, käytökseen, ulkonäköön, amerikkalaiseen ohjelmaformaattiin. Omat ennakkokäsitykset astuivat kuvaan. Kaikki tuo häipyi ja himmeni kun aloin kuunnella mitä ohjelmassa sanottiin ja tajuta että kyseessä ei ole huuhaa, vaan tutkimuksiin perustuvat asiat. Olen saanut seurata ohjelman kehittymistä ja paranemista vuosi vuodelta. Sen takana on iso asiantuntijatiimi, vaikka katsojasta näyttää että pelkkä Phil se siinä vaan pulisee. Se on opetusohjelma, vaikkakaan ei osoittelevassa mielessä. Katsoja voi verrata esitettyjä tapauksia omaan elämäänsä ja saada ahaa-elämyksiä. Phillip McGrawta voi myös ostaa kirjakaupoista, lukumuodossa tai äänikirjoina. Parisuhdeasiaa ja perheneuvontaa. Ongelmatapauksiin, ja ennalta ehkäisevästi. Mietittäväksi, tai toteutettavaksi. Omaan perheeseen, tai niille jotka tuttavapiirissä kaipaavat neuvonpitoa, ajatuksia, ideoita. 

Itse olen menestyksekkäästi soveltanut ohjelmasta saamiani ideoita, joskus suoraan, joskus soveltaen. Monesti on käynyt niin että keskustelussa ystävän kanssa olen maininnut mitä Dr Phil Showssa oli puheena olevaan aiheeseemme liittyen, ja ystävä on siitä saanut kimmokkeen tehdä jotain, tai ihan vaan uuden näkökulman. 

Siitä mikä ensin Amerikan pelleltä näytti tulikin pysyvä apu, virkistys ja suunnannäyttäjä minun elämääni. Vahinko että monet jättävät hyvät tilaisuudet käyttämättä kun antavat ensivaikutelman ja ennakkoluulojen päästä vallalle. 

Muutama kirja minulta on jäänyt lukematta kun alku on sekavasti tai huonosti kirjoitettua. Mutta jokusen olen alkuvaikeuksista huolimatta lukenut, enkä ole katunut. Sitähän ei tosin etukäteen tiedä.

4 comments:

 1. Minulle kävi Dr Philin kanssa ihan samoin. Aluksi olin tosi epäluuloinen, tuli mieleen Ricky Lake ja Jerry Springer. Sitten aloin nähdä ohjelmissa myös muuta, empatiaa, ihmisten tukemista ja rautaista ammattitaitoa. Kaikki ei aina ole sitä, miltä aluksi näyttää :)

  Minä olen muuten lukenut koko Hellstenin tuotannon. Tai en itse asiassa ihn kaikkea, viimeisin on juuri menossa. Tommy Hellsten ja Jari Sinkkonen ovat tätä nykyä ne kirjailijat, joita luen eniten. Kieroutunut? :D

  ReplyDelete
 2. Tsinnia: Yep, kaikki ei TODELLAKAAN ole sitä miltä aluksi näyttää. Sen kun aina muistaisi.

  Lue ihan rauhassa suosikkikirjojasi. Aina tulee olemaan ihmisiä jotka vähättelevät tai jopa "kieroutuneeksi" nimittävät - Älä hemmetissä ITSE lähde sitä ennakoimaan ja itseäsi ja mieltymyksiäsi halventamaan!

  Olen pitkän aikaa aikonut lukea Jari Sinkkosta. Nyt pistetään listaan kun kerran suosittelit ja muistutit :)

  ReplyDelete
 3. En ole koskaan uskonut ensivaikutelmaan. Siellä mielenosoituksessakin olivat monet nuoret sen näköisiä, että kaikki eivät haluaisi heitä pimeällä kadulla edes tavata, mutta herttaisempaa ja kohteliampaa porukkaa ei joka päivä saa tavata (useammin vanhat juuri kampaajalta palaavat tätit tönivät ja etuilevat).

  ReplyDelete
 4. Hannele: Tarjoamasi esimerkit ovat mainiot. Moni kakku päältä kaunis - tai huonosti käyttäytyvä :)

  ReplyDelete