Saturday, February 07, 2009

Köysi hirtetyn talossaOn niitä jotka eivät karta mainitsemasta köyttä hirtetyn talossa. Omien sanojensa mukaan puhuvat suoraan, sanovat totuuden, eivät kiertele. Ovat tästä piirteestä ylpeitä eivätkä peräänny senttiäkään. Eivät ota kuuleviin korviin mitään aneluja.

Niitäkin kauhistelen jotka vaikenevat silloin kuin pitäisi rohjeta puhua suu puhtaaksi.

9 comments:

 1. Ääripäissä eläminen on yllättävän yleistä. Ihmiset eivät välttämättä huomaa tai eivät halua huomata, että heidän toimintansa aiheuttaa tuskaa muille.

  Arvostan suoruutta ja rehellisyyttä, mutta jotkut käsittävät sen niin, ettei koskaan voi sanoa toisesta ihmisestä mitään hyvää.

  Ne, jotka vaikenevat, saattavat saada paljonkin pahaa aikaiseksi vaikenemisellaan. Monet pelkäävät ottaa vastuuta mielipiteistään. He myös pelkäävät muiden reaktioita.

  Tilanne on paha esim. silloin, kun olisi syytä puolustaa heikompaa, jota vahvempi kiusaa. On tietysti tietyllä tapaa ymmärrettävää, että rohkeus ei aina riitä. Uskon, että meistä jokainen pelkää joskus puuttua johonkin asiaan.

  Otit esille tärkeän asian, josta riittäisi pohdittavaa vaikka kuinka paljon. Tällä kommentillani raapaisen vain pintaa mutta arvostan sitä, että sinulla on rohkeutta kirjoittaa tästä aiheesta. Se ei ole itsestäänselvää rohkeutta.

  ReplyDelete
 2. KATJA: Kommenttikirjoituksesi tulisi paremmin oikeuksiinsa postauksena eikä täällä laatikossa piilossa.

  Samaa mieltä siitä että tästä aiheesta riittäisi vaikka miten pitkiin pohdintoihin. Vaan aika on lyhyt, töitä paljon...

  Tämä tämmöinen pienenpieni piipahdus Blogistaniassa. Aamulla kävin lukemassa viimeisimmän tekstisi. Hieno juttu! Onnea!

  ReplyDelete
 3. Peikko luulee, ettei asia ole pelkästään kahtiajakoinen vaan paljon monitahoisempi. Yksi äärimmäisyys on sellainen, joka adaptoituu aina viimeksi puhuneeseen. Tuuliviiri. Tätähän opetetaan mekanistisesti kaikissa neuvotteluoppaissa.

  ReplyDelete
 4. Ja näiden kahden väliin ja niihin jää tietenkin se tyyli, miten asiat esitetään. Suora puhe ei välttämättä ole sama asia kuin loukkaaminen tai könköt käytöstavat.

  ReplyDelete
 5. ISOPEIKKO: Ei Kopskaan oleta että kaksijako riittää mutta on usein ottanut tyylikseen sillä avata keskustelun. Mahtavan hieno havainto että ÄÄRIPÄITÄ on enemmänkin kuin kaksi.

  Tuuliviirejä joskus karsastan mutta on olemassa myös hyvä muunnos joka luovii rakentavalla tavalla. En ihmettele jos sitä opetetaan neuvotteluoppaissa.

  Neuvotteluoppaat. - En ole tutustunut, mutta nyt tuli iso halu lukea semmoinen!

  ELEGIA: Sepä se että asian esittäminen on taito. Ihminen voi ihan toivotulla ja hyvällä tavalla mainita köyden hirtetyn talossa jos ilmapiiri on otollinen. Usein ihmiset kaipaavat surun ja järkytyksen aikana nimenomaan sitä että kipeistä asioista aletaan puhua.

  Jos asia on vielä kovin tuore ja järkyttävä, eikä ihmisillä ole ollut aikaa alkaa käsitellä tapahtunutta mielessään ja sitten joku pamauttaa törpösti toteamuksen tai mielipiteen ilman empatiaa, johan leviää pahaa mieltä ja uutta järkytystä huoneeseen.

  Tuosta tietysti lukemattomia eri muunnoksia ja tapauksia. itse kauhistelen niitä jotka eivät ota muitten tunteita ja tuntemuksia huomioon lainkaan vaan pitävät kiinni omasta oikeudestaan puhua ja leimaavat toisinajattelijat pelkureiksi tai hissukoiksi.

  ReplyDelete
 6. Hyvä lyhyt ytimekäs ajatustenherättäjä. Siinä on melkoinen haaste, että osaa sanoa oikeat asiat oikeassa paikassa. Tosin tuntuu siltä, että vaikka olisi korrekti kuin Dalai Lama niin jossain aina vainotaan. ;-)

  ReplyDelete
 7. Kiitos Helena. Sinun kommenttisi ovat minusta usein ajatustenherättäjiä.

  Joillakin on erityinen taito sanoa oikeat sanat oikeassa paikassa, mutta ei siinä hommassa kukaan voi täydellinen olla. Dalai Lamaa on kiinnostava ajatella...

  Korrektius hieno asia, mutta sitten on niitäkin tapauksia kun joku kaipaa kipeästi että heitetään kaikki ylimääräinen kohteliaisuus ja varovaisuus yli laidan ja puhutaan polttavasta asiasta.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:06 pm

  "Niitäkin kauhistelen jotka vaikenevat silloin kuin pitäisi rohjeta puhua suu puhtaaksi."

  Olisi rehellisempää, jos kertoisit suoraan, että opetat bahailaisuutta.

  ReplyDelete
 9. Löysin anonyymin kommentin vasta huhtikuun 3. joten en ole voinut vastata aikaisemmin:

  En tiennyt opettavani bahailaisuutta. Hauska ajatus :)

  Näitä ihmisoikeuksiin liittyviä ajatuksia on muuallakin kuin uskonnoissa.

  ReplyDelete