Monday, February 09, 2009

Lasten ja nuorten tupakointi


En usko että päättäjissä on ketään joka toivoo tupakoinnin lisääntyvän ja lasten ja nuorten polttavan tupakkaa. En tiedä. Vaikea kuvitella että olisi.

En usko että on olemassa vanhempia jotka toivovat lastensa aloittavan tupakoinnin. Välinpitämättömiä vanhempia on. Se on selvä.

Olenko naiivi kun arvelen että suurin osa ihmisiä kannattaa lasten suojelemista? Kun luulen että enemmistö ihmisiä toivoo että nuoret eivät ala tärvellä terveyttään. Kun uskon että lähes kaikki meistä tahtovat innokkaasti tukea kaikkia pyrkimyksiä joilla estettäisiin mahdollisimman monia keskenkasvuisia lähtemästä epäterveelliselle tielle?

Siltä ei vaikuta kun seuraa tämänhetkistä tupakkakeskustelua mediassa. 

On fakta että tupakointi aloitetaan lähes aina nuoruudessa

Eikö kannattaisi kaikin voimin keskittyä sen estämiseen ja hiukan tinkiä jostain muusta?

8 comments:

 1. Täydellisen samaa mieltä kanssasi, Rita, vaikka kuten tiedät, pussini jauhot eivät tässä suhteessa ole puhtaat!
  Poikani ei polta tupakkaa, vaaan inhoaa sitä. Ja olen siitä kyllä erityisen iloinen ja onnellinen.

  ReplyDelete
 2. urogallus9:09 pm

  Itselläni oli kerran työkaveri joka aloitti kessuttelun nelikymppisenä mentyään naimisiin tupakoitsijan kanssa.

  Aikamoinen poikkeus hän kyllä on. Pääosin alle kaksikymmpisenä ja yleensä alle 16-vuotiaana tuo tapa opitaan.

  Itselläni oli yläasteikäisenä lähinnä polttavia kavereita. En silti oppinut itse polttamaan, ja se on ollut elämäni paras sijoitus.

  ReplyDelete
 3. Vaan eikös sitä odoteta että jokainen ihminen on vapaa ja tekee itse oikeat päätökset. Tupakoinnistakin. Nyt siitä on tehty houkutteleva K18 kielletty hedelmä. Siispä polttajalla on statusta aina tuohon ikään saakka.

  ReplyDelete
 4. Minua harmittaa eniten se, että aikuiset antavat jatkuvasti sellaista mallia nuorille, että humalahakuisessa juomisessa ja tupakoinnissa olisi jotain kiehtovaa, rohkeaa ja tavoiteltavaa. Se jos mikä lisää halua kokeilla.

  Mutta varmasti myös nuorison lisääntynyt ahdistus on omiaan ajamaan välinpitämättömyyden ja uhman tielle.

  ReplyDelete
 5. LEONOORA: Sanasi todistavat juuri sen väitteeni että lapsilleen haluaa aina terveyttä ja hyvinvointia. Vaikka olisi itse millainen korsteeni:)

  UROGALLUS: Onneksi olkoon että et koulussa etkä myöhemminkään alkanut polttaa. Minä olin koulussa pitkään savuton mutta tulin 19-vuotiaana Italiassa aloittaneeksi. Voi miten typerää, ja sitä kestikin pari vuotta ennen kuin lopetin.

  ISOPEIKKO: Juu, ihmiset tekevät aina oikeat päätökset kun vaan luotamme heihin. Ha ha. Nuorilla ei vielä välttämättä ole arvostelukykyä eikä tajua tekojen seurauksista. Siitä syystä meidän pitää heitä ohjata ja holhota. (Minun mielipiteeni.)

  HELENA: Mallin antaminen tässä juuri onkin iso huolestuttava tekijä. Leffat ja TV voivat auttaa tai pahentaa asiaa. Haluaisin että sillä saralla alettaisiin psykologinen sodankäynti tupakkaa vastaan, mutta siinä törmätään vahvasti sananvapaus- yms, seikkoihin.

  Tupakointi vetoaa nuorisoon suurelta osin siksi että se edustaa aikuistumista, kapinointia., kiellettyä hedelmää kuten ISOPEIKKO sanoi tuossa yllä^.

  Erittäin paljon on myös asiaa tuossa mitä uhmasta ja ahdistuksesta puhut.

  ReplyDelete
 6. Itse poltin nuoruudessani noin neljän vuoden ajan eikä siihen vaikuttanut televisio eikä elokuvat, pikemminkin polttava poikaystävä, joka katsoi vielä vähemmän televisiota kuin minä. Kun tapasin nykyisen mieheni, joka inhoaa polttamista, niin olihan se lopetettava. Onneksi, vaikka kyllä joskus tulee mieleen, että jos polttaisin, niin nyt ottaisin hermosauhut.

  Minä olen uskonut keskustelun voimaan ja tiedän, että tyttäreni on kokeillut polttamista, mutta ei polta enää. Poikani ei voi sietääkään tupakan savua. Olen vain kertonut haittavaikutuksista ja yrittänyt muutenkin suhtautua asiaan luonnollisesti. En jatkuvalla nalkutuksella vaan pienillä heitoilla, että esim. onpa tuolla tupakoitsijalla huono iho tai huonot hiukset (tepsii tyttäreen! :-))

  Enkä oikein jaksa uskoa siihenkään, että jatkuvasti asiaa "hyikyttelemällä" mihinkään päästään. Pikemminkin tulee just se, että poltanpa, kun äiti ei voi sitä sietää! :-)

  Mitähän taas kirjoitin... :-) Ei pitäis aamulla alkaa kommentoida!

  Hyvää päivän jatkoa!

  ReplyDelete
 7. PAMI: Ihan hyvä kommentointi. Spontaanisuus usein parempi kuin liian viilattu kokonaisuus :)

  Minulla tupakoinnin aloittaminen meni hiukan samaan tapaan kuin sinulla, polttava ystäväpiiri vaikutti. Olin silloin kaukana kotoa, Italiassa, ja kaikki tarjosivat koko ajan röökiä. Lopulta teki mieli kokeilla. Aika tyhmää! Olin sentään jo 19-vuotias. Äh.

  Älä ota hermosavuja :) Ajattele miten kivaa että lapsillasi on savuton äitsy.

  ReplyDelete
 8. Itse olen niin kyyninen, että uskon rahan voimaan. Siis tupakkateollisuudesa(kin) pyörii isot rahat, eivät siitä hyötyvät halua, että ilmainen mainonta leffoissa, sarjoissa ja muussa mediassa lopetettaisiin. Itsekin olen sananvapauden kannalla, se on kinkkistä, että milloin sitä olisi oikeutta rajoittaa. Ehkä ei tässä kohtaa. ?

  Pamin keinot kuulostaa minusta hyviltä. Ja sen tiedostaminen, että media tosiaan suuntaa niin vahvasti. Jos nuoria opetettaisiin näkemään median taakse, sekin voisi auttaa.

  ReplyDelete