Saturday, September 20, 2008

Masennuksen voittaminen



Pian ilmestyy sosiaalipsykologi Jukka Tontin kirja suomalaisesta masennuksesta. Sen nimi on Monimielinen masennus. Aihe koskettaa monia, joten teos on tervetullut. 

Kirjaa varten on haastateltu satunnaisesti valittuja suomalaisia, ja kyselty heidän näkemyksiään masennuksesta ja sen voittamisesta. Lainaan Hesarin artikkelia:

"Arkireseptejä masennukseen Tontti havaitsi neljä: Rutiinit ja raataminen, irtiotto ja itsensä työstäminen, yhdessäolo ja avautuminen, sekä - kun muu ei auta - ammattiapu ja lääkkeet."

29 comments:

  1. Anonymous12:29 pm

    Niin, eihän ollut aikaa masennukseen;
    kokopäivätyöt, yliopistoopiskelut, neljä lasta..

    Joku varoitti seinään menost, mut eihä mul ollu aikaa siihenkään.

    ReplyDelete
  2. Hannele: Äkkiä voisi arvella että tuossahan ovat ne reseptissä mainitut "rutiinit ja raataminen" :)

    ReplyDelete
  3. Joku voisi ottaa vaikka vaaliteemaksi "masennuslääkkeet jokaiseen kotiin". Jokohan helpottaisi?

    ReplyDelete
  4. Isopeikko: Ainakin saisi huomiota osakseen ja tulisi tunnetuksi :)

    ReplyDelete
  5. Anonymous11:48 am

    Rutiini...??? Enpä ole vielä kokeillut.

    ReplyDelete
  6. Anonymous11:48 am

    (siis mulle on joka päivä yllätys :)

    ReplyDelete
  7. Opiskelurutiinit ja lapsenhoitorutiinit. Yllätyksiä tietenkin, mutta tietty lukujärjestys ja päiväohjelma, josta pääsee poikkeamaan. Mielestäni rutiini ei tarkoita samaa kuin tylsä ja jäykkä, vaan sitä että on jokin kehys ja runko.

    ReplyDelete
  8. Anonymous6:59 pm

    Lastenhoitorutiinit....? Nja, kysypä heiltä itseltä.

    Ihan tahallani yritin elää ilman ruutineja heidän kanssaan, jotta helpommin sopeutuisivat uusiin tilanteisiin, voisivat syödä ja nukkua sukulaisten ja kavereitten kans. Etteivät aina roikkuisi äitinsä niskoissa... Ja että isäkin heidän kanssa selviäisi, vaikka meillä ei olisikaan täysin samanlaisia rutiineja.

    FACIT:
    Turvallisempia lapsia saat hakea. He seurustelevat kenen kanssa vaan, matkustelevat, liikkuvat ja tulevat toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa.

    ReplyDelete
  9. Anonymous7:09 pm

    Kysyin 7:llä kuukaudella olevalta tyttäreltäni, oliko meillä rutiineja, kun hän oli pieni? "Nej", vastasi tyttäreni, 25 vuotta.

    Nuorin 20-vuotis poika sanoo, että rutiinina saivat kaikki neljä lasta yhtä paljon launtaikarkkia.

    ReplyDelete
  10. Anonymous9:34 pm

    Moro pitkästä aikaa! On ollut niin kiirettä etten ole ehtinyt paljon blogikierrosta tekemään.

    Sinulla on hyviä kirjoituksia, nyt luin niitä taas ison läjän. Dr Philistä olen muuten samaa mieltä kanssasi.

    Masennuksesta:
    Raataminen on hyvä keino. Hikoilla voi siivoamalla, lenkkeilemällä tai vaikka pihahommissa.
    Irtiotto toisiin maisemiin ja tutustuminen uusiin ihmisiin auttaa myös.

    ReplyDelete
  11. Hannele: Hyvältä kuulostaa.

    Haluan kysyä: Millainen oma kasvatuksesi oli? Saitko idean ja tavan rutiineista pokkeamiseen lapsuudestasi, vai arveletko että oma luontainen, synnynnäinen temperamenttisi on pelissä?

    Tekosyy: Kiva kun tulit käymään. Pistin sinut Kopsin blogirullaan kieppumaan.

    Kommentistasi tuli mieleen että yksi perinteinen helpotus lievään masennukseen on liikunta. Sitähän tulee esmes siivouksessa :)

    ReplyDelete
  12. Niin, mitä niillä rutiineilla, ilmankin sujuu. Enkä mieheni kanssa ole koskaan samaa mieltä kasvatuksesta ;)

    P.S.
    Lapset automaattisesti oppivat, että kaikki ihmiset ovat erilaisia..

    ReplyDelete
  13. Hannele: Tarkoitin kysyä sinun lapsuudestasi, että kasvattivatko vanhempasi sinut ilman rutiineja, vai oliko oma luonteesi valmiiksi vaihtelunhaluinen?

    ReplyDelete
  14. Anonymous6:00 pm

    Kasvattivat...?? Rutiinit???

    Isäni leuhkii vieläkin, että saimme kasvaa kuin rikkaruohot..

    Ei veljeni kanssa oikein sovittu sen ajan "päiväkotiin", seikkailtiin kahdestaan päivät, Turussa (ei vielä edes koulusssa 5-7 vuotiaita).
    Fiksumpaa miestä et voi tavata kuin veljeni.

    ReplyDelete
  15. Anonymous9:35 pm

    Raataminen lääkkeenä masennukseen? Taasko käskyjä vain ottaa itseään niskasta kiinni masennuksessa? Minulla ei ainakaan ole tehonnut! Raataminen saattaa aiheuttaa masennusta, valitti ystäväni. Eikö pikemminkin viihteellisyys kuin raataminen, jos se jotenkin vielä maittaa. Sorry, älähdin nyt vähän tästä yhdestä sanasta, muutoin varmaan hyviäkin reseptejä.

    ReplyDelete
  16. HANNELE: Kasvatustieteissä ainainen keskustelu siitä vaikuttaako perimä enemmän vai kasvatus. Siksi keksin sinulta kysyä :) Vastauksesi monella tavalla mielenkiintoinen vaikka se ei kysymystä ratkaisekaan.

    MARJAISA: Niin, kirjahan ei ole vielä ilmestynyt, joten emme tiedä tarkkaan mitä "raatamisella" tarkoitetaan, mutta se oli siis auttanut masennukseen osalla haastatelluista. Jos kirjassa tutkittiin miten ihmiset olivat voittaneet masennuksen, en usko että ote on neuvova tyyliin "ota itseäsi niskasta", mutta sen uskon että sekin neuvo tehoaa tietyissä tapauksissa, etenkin jos ihminen sanoo sen itselleen, ei niinkään jos ulkopuolinen sen sanoo.

    Raataminen saattaa tosiaan aiheuttaa masennusta, kuten huomautat. Burn-out on tunnollisten raatajien vitsaus. Se voin itsekin allekirjoittaa. Olen kokenut burn-outin.

    Toisaalta kautta aikojen työ on mainittu lääkkeenä esimerkiksi suruun.

    ReplyDelete
  17. Anonymous8:17 am

    Rita, ei varmasti vastaa... Ja olen täysin toista mieltä noista rutiineista ;)
    Omanikin lapseni ovat hyvin selvinneet ilman rutiineja..

    ReplyDelete
  18. Rutiinit lisäävät riippuvaisuutta, antavat epävarmuutta. Koska niitten rutiinien puutto sitten oikeassa elämässä saavat jotkut voimaan huonosti.. On se turvallisuuden tunne saatava muutenkin.

    ReplyDelete
  19. Anonymous8:27 am

    Turvallinen en ollut, pelkäsin kaikkea.
    Omat lapseni eivät pelkää mitään..

    ReplyDelete
  20. Minä suosittelen sitä mm tiedeyhteisölle, joka on kokenut suurta voimattomuutta mm uuden palkkajärjestelmän edessä ja siksi oireilleet ikään kuin olisivat olleet depressiossa: luultavasti 2000 ihmistä ei voi olla depressiossa mutta kaikki niitten läheiset, jotka saavat ja joutuvat kuulemaan näitä marmatuksia kokevat (!), että heidän lähimmäinen on depressiossa. On siis aika suuri asia kun maan sisällä ollaan otettu psykologia aseeksi torjua suoraa totalitääristä systeemiä. Mutta niinkuin aina, pikkupikuu söötit naiset helpottavat diktaattorien elämää ja katsovat, että niskurit saavat lääkettä ja sopivan diagnoosin.

    Näin se menee; kautta aikojen ovat lääkäreitä hyväksikäytetty manipulaation jatkeeksi; niin rasistisiin kuin hygienisiin ns. puhdistuksiin; milloin mikä naisryhhmä joka sai lobotomian tai vietiin eristettyyn saareen ns. hysteerisenä.

    Näitä on siis nähty ja sen takia psykologia/psykiatria on alue mikä velvoittamaan näkemään myös yli yksilön tapahtuvia vaarallisia toimia.

    ReplyDelete
  21. HANNELE: Tarkentaisit luultavastii käsitystäsi rutiineista jos lukisit tutkimuksia ja niiden tuloksia ja sitä mitä rutiini merkitsee. Ei se ole kirosana :)

    Käytät sanaa rutiini merkitsemään vain yhtä puolta siitä mikä se on laajemmin käsitettynä. Rutiini on oikein sovellettuna myönteinen asia ja nimenomaan lisää turvallisuuden tunnetta lapsissa.

    Tajuan toki mitä tarkoitat noila oman elämäsi havainnoilla. Toimii teillä varmasti tosi hyvin.

    HOMO GARRULUS: Psykologia/psykiatria - kombinaatio tuntuu hiukan liialliselta. Miten olisi yhdistelmä psykologia/perheneuvonta? Sillä päästäisiin tavallisemmalle arjen tasolle :)

    1920-luvun lama muuten oli englanniksi "depression", sama sana kuin vaikea masennus eli depressio. Se mikä meitäkin 1990-luvulla koetteli oli englanniksi vain "recession". Suomessa molemmat olivat "lama".

    Tulinpahan höpöttäneeksi . Pistäkää se pakkopaita pois :D

    ReplyDelete
  22. Anonymous4:35 pm

    Tarkentaisit luultavastii käsitystäsi rutiineista jos lukisit kokemuksistani.

    Siis miten rutiinit muutaisivat 25 vuotiaita??
    En tarkoita 2,5 vuotiaita...

    ReplyDelete
  23. Anonymous4:47 pm

    Nykyajan lapsilla vaihtuvat vanhemmat, asunnot, koulut, opettajat, päiväkodit, naapurit, jopa maat... Ehkä olisi tärkeä varautua elämiseen ilman rutiineja.

    ReplyDelete
  24. HANNELE: Kerran kauan sitten minulla oli todella omituinen keskustelu "mikroista" erään ystäväni kanssa. Se alkoi mennä yhä oudompaan suuntaan kunnes kävi ilmi että hän puhui tietokoneista ja minä meidän uudesta mikroaaltouunista.

    En tiedä mitä sinä tarkoitat rutiineillä etkä sinä tiedä mitä minä niillä tarkoitan, joten keskustelu oli ihan älytön :D

    ReplyDelete
  25. En saa miestäni perheneuvoon (-neuvolaan). Meidän pitää oppia
    vaipanvaihdot ilman tai sitten opettella eläminen pissat housuissa
    - ellerhurvardetnu?

    ReplyDelete
  26. HG: Minulla oli perheterapia mielessäni, ei neuvola :) Elämäntaidot, kommunikointi, henkinen hyvinvointi ja silleen.

    ReplyDelete
  27. Anonymous3:32 pm

    Luulen, että tarkoitetaan aika paljon samoja rutiineita.

    ReplyDelete
  28. Kun ei tarkoiteta :D

    (Minulla liian kiire eilen, kun kävin täällä töitten lomassa. En ehtinyt kunnolla muotoilla ajatuksiani. Sorry. Palataan.)

    ReplyDelete
  29. Anonymous8:52 pm

    Matti Saari oli sairas ja hän olisi tarvinnut rutiineita. Kuten monet muut, en uskalla edes kirjoittaa masentuneet, AHDL tapaukset ja muut sellaiset autistiset lapset. Mutta silloin puhutaan poikkeuksista.

    ReplyDelete