Thursday, March 01, 2007

ENNUSTAMINEN

.

Maaliskuun ensimmäinen päivä.

Me monta vuotta eläneet voimme ennustella että ilmat lämpenevät vähitellen ja lumi sulaa. Ensimmäinen lämmin kevätpäivä koittaa jo ehkä tämän kuun lopussa tai huhtikuun alussa. Alfaltti näkyy, lapset hakevat fillarit ja jalkapallot esiin, ihmiset ottavat aurinkoa jossain lämpimässä kohdassa pihaansa. Seuraavana päivän tulee kunnon lumipyry ja sitten päivitellään kovasti "takatalvea". En ole tämmöistä ennen tapahtunut. Muisti on lyhyt.

Paras käytännön tapa ennustaa tulevaa on mitata todennäköisyyttä sen perusteella mitä ennen on ollut. Eka lämmin kevätpäivä, niinsanotun takatalven mahdollisuus, päivien piteneminen... Näin on ennenkin ollut. Näin tulee todennäköisesti olemaan vastakin. Vähennän vaatteita innoissani liian äkkiä ja saan nuhan. Paitsi että en saa jos muistan varoa.

Paras tapa ennustaa ihmisten käyttäytymistä on mitata todennäköisyyttä sen perusteella mitä on ennen ollut. Se joka on myöhästellyt ennenkin, tekee sitä vastakin. Se joka on pettänyt lupauksensa aikaisemmin, pettää hyvin todennäköisesti uudelleen. Joka on lyönyt kerran, ja kaksi, ja kolme, lyö varmasti taas. Se kannattaa pitää mielessä eikä tuudittautua luuloon että asiat itsestään tai taikaiskusta muuttuvat.
.

2 comments:

  1. Anonymous1:47 pm

    "Paras tapa ennustaa ihmisten käyttäytymistä on mitata todennäköisyyttä sen perusteella mitä on ennen ollut."

    Allekirjoitan tuon sataprosenttisesti. Siksipä tämä oma tilanteeni niin kinkkinen onkin. En tiedä olenko blogissani kyllin kuvannut sitä millaisten sisäisten ristipaineitten vallassa jatkuvasti elän, vaikka ulos päin kaikki saattaakin näyttää helpolta.
    Kauhun tasapainoa päivästä toiseen.

    Mutta tasapainoa se on sekin...

    ReplyDelete
  2. Jaa niin... ajattelin kirjoittaessani vähän suppeasti sitä että ennustan MUIDEN käyttäytymistä, mutta tosi on että yhtä hyvin sitä voi soveltaa omaan itseensä.

    Hyvät uutiset on että itseään voi ryhtyä muuttamaan, ellei ole kyse jostain mitä ei ehkä voi muuttaa, kuten sairaus. Omaa käyttäytymistään ja ajattelutapojaan pystyy muuttamaan jos haluaa.

    Muiden ihmisten käyttäytymistä, asenteita ja puheita ei ole läheskään yhtä helppo muuttaa kuin omiaan, saattaa olla jopa mahdotonta. Jos joku kohtelisi minua huonosti, ainoa keino pelastua saattaisi olla häipyä. Jos itse kohtelisin itseäni huonosti niin minnekäs minä sitten häipyisin?

    ReplyDelete