.
Lihominen on helppoa. Kilot karttuvat ja tarttuvat. Laihtuminen ei käykään käden käänteessä.
Pelkään että sama pätee poliitiikassa. Mitä pidemmälle selkkauksen päästää eskaloitumaan sitä monimutkaisempaa koko hoito on epäeskaloittaa.
Iran vangitsi väitteensä mukaan vesillään liikkuneen merisotilasmiehistön ja nyt on katseltu sivusta ja ihmetelty miten asiat kehittyvät. Maalaisjärjellä arvellen juttu purkautuisi hyvää tahtoa, diplomatiaa ja tervettä asennetta osoittaen nopeasti edistyen. Mahtaisiko tästä jopa avautua tilaisuus maitten välisien suhteiden parantamiseen?
Jos politiikassa olisi mukana psykologeja, mitenkähän helppoa maitten olisi tulla toimeen keskenään? Arjen psykologia eli tavallinen ihmistuntemus jo kertoo että vaikeinta ihmiselle tuntuu olevan sanoa olleensa väärässä. Kun kumpikin osapuoli pitää kiinni siitä että ei ole väärässä, ja se muodostuu kaikken tärkeimmäksi kiistakapulaksi, ei edes lähdetä etsimään rakentavia ratkaisuja ja ulospääsyä tilanteesta.
Mittakaava on ihan eri kuin tavallisten ihmisten naapuruuskiistoissa silloin kun maailman mahtivaltiot mököttävät ja pelailevat eipäs-juupas pelejä.
Kun ei vaan kohta Britannia ottaisi jostain iranilaisia panttivankeja kostoksi. Ai juu, mutta eivät he voi, koska Blöör paheksui julkisesti moista ihmisten hyväksi käyttämistä.
Kun ei vaan USA tulisi apuun sotavoimineen. Siitäpä vasta eskaloitumiset eskaloituisivat. Ai niin, mutta he ovat tainneet lähteä imagossaan eskalointien purkamisen tielle. Paitsi ei Mr Bush.
Jossain Euroopan maissa näkyy mielenosoituksia Irania vastaan iskulauseena väite että koko Eurooppa on yhtenä rintamana Britannian puolella. En minä ainakaan ole. Tässä ei kannata olla jommankumman puolella, vaan molempien, tai sitten ei kummankaan. Sitä paitsi on epäviisasta lähteä melskaamaan ja suututtamaan ihmisiä joilla on panttivankeja, jos vähäänkään välittää niiden ihmisten nopeasta vapautumisesta.
Jos ihmiset olisivat diplomaattisempia ja asettuisivat toisenkin osapuolen asemaan, monet orastavat kahakat ja selkkaukset eivät pääsisi alkuun, eivät varsinkaan eskaloitumaan pahimmassa tapauksessa vuosia kestäneiksi sodiksi. Ennaltaehkäisy on parempaa kuin mitkään jälkitoimenpiteet.
.
Mitäpä turhaan mennä helpoimman kautta, kun on mahdollisuudet suureen draamaan. Kehtaisivat nekin alkaa avoimesti seuraamaan saippuaoopperoita, ettei tarvitsisi itse luoda vauhtia ja vaarallisia tilanteita.
ReplyDeleteAllyn aasinsilta saippuaan :D (Käväisin tänään suosittelemassasi kirjaingeneraattorissa)
ReplyDeleteSaippuaoopperoista puheenollen, sattui eilen silmään pätkä Kauniita ja Kamalia, ja jäinpä siinä tuijottamaan että miten ihmeessä Taylor oli taas mukana kuvioissa? Eikös hän ole kuollut jo ainakin kaksi kertaa? Käsikirjoituksissa saisi mielellään olla jotain uskottavuutta. Mikähän mahtoi olla tuohon keksitty juonen käänne?
Minulta on nyt unohtuneet taas kaikki hömpät katsomatta, tai Ihanaa Elisaa en voi olla seuraamatta, mutta tosi hömppien hömppä: Tuhkimotarinakin jäi muutamaan jaksoon.
ReplyDeleteNiin kauan sitä jaksaa uskoa hyvään ihmisessä, ylipäätään kaikessa kunnes raaka todelllisuus palauttaa maan pinnalle.
Kehittelen tietysti päässäni aina myös omia, erilaisia teorioita ihmisten motiiveista toiminnassaan,
nytkin hiipi mieleen erilaisia ja eriskummallisia tuosta panttivankitapahtumasta.
Ettei vain olisi projosointikeikka näillä briteillä. Syitähän pitää kehittää, jos esim. niitä ei suoranaisesti ole, mm. hyökkäyksille toisiin valtioihin.
Leonoora
ReplyDeleteViittaan edelliseen postaukseeni: uskommeko herkästi hyvää vai herkästi huonoa? Jos Iran uskoo että Britannialla on pahat aikeet, juttu lähtee jo valmiiksi kehittymään huonoon suuntaan... Jos minä lähden sellaista näkemystä ja epäilystä vahvistamaan kohta muutkin kallistuvat siihen suuntaan. Kun Britannia saa kuulla että me kaikki oletamme heistä huonoa he haistattavat pitkät ja elämä on kaikinpuolin mälsää ja ilmapiiri pilalla.
Minä kannatan sitä lähestymistapaa että kiviä ei heitellä eikä epäilyksen siementä kylvetä itämään.
Sitä paitsi kunnioitan Tony Blööriä :)
Niinpä niin. On tietysti ihan inhimillistä eksyä kenen tahansa.
ReplyDeleteValtapoliittiset touhut ovat eri maailmasta, joita näin meidän maija meikäläisten vinkkelistä voi vain arvailla.
Maailmassa on vaihdettu ulkoa päin ohjailtuna hallituksia, tapettu epämieluisia johtajia, projosoitu sotaan kun omat intressit niin vaativat...
Tällaisten asioiden kyseessä ollen on hyvä jos positiivinen asenne auttaa yleisiä mielipiteitä muodostettaessa, mutta silti on hyvä muistaa "toinen todellisuus".
Heips Leonoora
ReplyDeleteOlen ollut huomaavinani että noihin tilanteisiin on aina omat historiansa ja taustansa, sekä syitä siihen miksi ei voida toimia tietyllä tavalla tai miksi on pakko toimia kuten toimitaan jne.
Asian viimeisin tietämäni käänne on että brittiläinen miehistö antaa Tv:ssä julkilausumia karttojen kanssa siitä missä kohdissa he olivat kun heidän vangittiin ja että he todellakin olivat irakin vesillä. Nämä tiedot tulevat iranilaisilta, eivät heiltä itseltään, joten meille ulkopuolisille on edelleenkin hämärän peitossa kuka puhuu totta.
Totuuksia on yhtä monta kuin ihmisiäkin, luulen.
CNN ja BBC World eivät näyttäneet noita pätkiä TV:ssä, mainitsivat vain pikaisesti, taisin nähdä ne Italian TV:ssä...