Wednesday, March 07, 2007

YSTÄVYYDEN LOPPU

.

Tuossa edellä kirjoittelin ystävyydestä ja siitä mikä on hyvä ystävä. Sen jälkeen olen miettinyt ex-ystäviä tai jotenkin hapantuneita tai lopahtaneita ihmissuhteita. Mikä meni vikaan? Miksi ystävyys loppui? Oliko se edes alunperin ystävyyttä?

Huonot ihmissuhteet ovat tarpeen jotta paremmin ymmärtää hyvät. Hyvää ja huonoa on monta lajia ja astetta. Harvemmin mikään ystävyyssuhde on elämässäni katkennut dramaattisesti paukahtaen. Tavallisesti ne ovat hiipuneet, kitkutelleet aikansa, lopahtaneet, tai olen jälkikäteen todennut että ei sitä voinut ystävyydeksi luokitella, oli vain jotain tuttavuutta tai satunnaista hengailua ja kokeilua. Muutama ystävyyden yritys on ollut vaikea ja jättänyt pahan jälkimaun.

Niitä ei voi millään etukäteen tietää, eikä sen kitkuttelun aikana, mutta sitten kun mitta on täynnä ja homma katkeaa, voi manailla sokeuttaan ja toisaalta olla iloinen vapautumisestaan ja siitä että silmät ovat auenneet.

Äskeisestä voisi päätellä minun ajattelevan että vika on aina ollut siinä toisessa, mutta en ajattele niin. En varsinaisesti etsi syyllisiä, mutta syitä kylläkin.

Monta vuotta sitten:

Eräs henkilö pyrki hyvin innokkaasti läheisyyteeni ja ihan tosissani yritin olla hänelle ystävä monta vuotta. Alusta alkaen minulla oli omituisen häiritsevä tunne siitä naisesta. Painoin tunteen taka-alalle, mutta tuttavuuden edistyessä kävi yhä selvemmäksi että olin tekemisissä narsistisen, itseään täynnä olevan tyypin kanssa, jossa oli piirteitä maanis-depressiivisyydestä ja luonnehäiriöistä.

Olen ulospäin suuntautunut ja avoin ihminen. Tuo henkilö vaikutti aluksi sukulaissielulta, mutta tajusin myöhemmin että ensireaktioni varoitti minua liian tuttavallisesta ihmisestä, jonka lähestyminen ei ollut ihmisystävyyttä ja sosiaalisuutta, vaan vallanhalua ja yleisön tarvetta. Suuruudenhulluina kausinaan hän piti minulle läksytyksiä. Muutaman kerran sanoin ystävyytemme irti, ja ihmettelin kun jonkin ajan kuluttua tyyppi otti taas yhteyttä muina naisina.

Lopulta vaan kertakaikkiaan lakkasin vastaamasta hänen sähköposteihinsa. Juttu selkiintyi huomattavasti siinä vaiheessa kun luin kirjoista kuvauksia minähäiriöisistä, narsistisista ja luonnehäiriöisistä persoonista. Tämä henkilö oli niin tarkkaan kuvattuna kirjoissa että valokuva olisi voinut olla tekstin vieressä. "Loukkaantuu verisesti mitä ihmeellisimmistä asioista...", "Luonnehäiriöistähän ei jätetä. Jos joku katkaisee suhteen, se on hän itse, ei missään tapauksessa toinen", "Hän suuttuu jos hänen ylivertaisuutensa asetetaan kyseenalaiseksi..."

Sitten vielä sanotaan että elämää ei opi kirjoista! Olisinpa nuokin kirjat lukenut etukäteen niin ei olisi tarvinnut sitä toistuvaa huonoa oloa kokea. Hyh. Mutta toisaalta, nyt minulla ei olisi noita kokemuksia elettyinä. Niitä en voisi mitenkään oppia kirjoista. Se olisi pelkkää teoriaa. Siis summa summarum; olen kiitollinen kärsimyksistäkin.
.

9 comments:

  1. On tuttu juttu, että on tuollainen TUNNE jostain ihmisestä. Minullakin oli vastaava yhdestä ystävästäni tai tuttavasta paremminkin. Monet muutkin ystäväpiirissämme kokivat ettei tässä naisessa ollut kaikki kohdallaan.

    Tämä nainen on erikoinen tyyppi, aika ailahtelevakin, ja pyrkii hallitsemaan muiden hyvinkin henkilökohtaisia asioita, mutta mitään suurempaa ei sitten ole koskaan paljastunut (vaikka onhan sitä tuossakin). Tunne on kuitenkin edelleen olemassa yhtä voimakkaana.

    ReplyDelete
  2. Kiitos kommentoinnista, Ally! Luulen itse asiassa että kyseisellä henkilöllä ei ollut oikeita ystäviä lainkaan, vaikka hän pyrki meitä "keräilemään" vaikutuspiiriinsä. Tuon henkilön jälkeen olen paremmin ymmärtänyt välttää ihmisiä joiden seurassa tulee huono olo. Erikoinen ja ailahteleva tämä minun tuttavani, kuten omaasikin kuvaat, eikä ollenkaan vailla hyviä puolia. Oli meillä hauskaakin yhdessä, mutta loppuaikana alkoi yhä enemmän tulla pahoja juttuja esiin. Kerran pari vuodessa hän yrittää edelleenkin meilailla, mutta siihen lankaan en enää mene. Kannattaa uskoa tuntemuksiaan ja tunteitaan.

    ReplyDelete
  3. näin se on , tunteet eivät valehtele. kunpa vain uskoisimme niitä.

    järkyttävää on kun saa työkaverikseen hunajaisin huulin varustetun narsistin. se ottaa aikaa, ennenkuin silmät avautuu.

    niin on minulla kokemusta psykopaatti työkaveristakin. sitä pyöritystä. ja se kyky hurmata esim. rekrytointitilanteissa.

    ReplyDelete
  4. Ystävyys on kovin vahva sana.

    ReplyDelete
  5. Hei Mielle:)

    Näistä kannattaa puhua ja kokemuksia vaihtaa, jotta opitaan yhdessä selviytymään tilanteista ja varoitetaan niitä jotka ovat ehkä ajautumassa samaan. Kuten sanot, vie aikansa ennen kuin silmät avautuvat. Jos avautuvat.

    Isopeikko

    No onhan se jos tuolla äänensävyllä sen sanot :D

    ReplyDelete
  6. Anonymous3:19 pm

    On olemassa ihmisiä, jotka ikään kuin imevät voimat toisesta ihmisestä. Tunnen muutaman. Kun olen viettänyt heidän kanssaan tunnin tai pari, olen ihan loppu. Järjellä tätä ei voi ymmärtää.

    ReplyDelete
  7. Joo, tiedän!!! Huomannet huutomerkeistä että innostuin asiasta :D Epäilen että kirjoittelen näistä lisääkin...

    ReplyDelete
  8. Hiljakkoin suomentamassani Saatanallisessa raamatussa on mielenkiintoinen luku energiavampyyreista. Sellaiset ihmiset eivät ole lainkaan harvinaisia, ja heistä on vaikea päästä eroon. Konsteja kuitenkin löytyy, varmasti muitakin kuin LaVey-vainaan antamat.

    ReplyDelete
  9. Terve Palin Zon

    Pitää varmaan joskus lukea se Saatanallinen raamattu.

    ReplyDelete