Monday, July 09, 2007

VAPAUS MIETITYTTÄÄ

.

Harley Davidson. Liikkumisen vapaus.

Vapaus mietityttää edelleen. Millainen ihminen on vapaa? Mitä vapaus on?

Kun kuuntelee ja katselee ihmisiä, huomaa useinkin että vaikka ihmisillä periaatteessa on valinnan vapaus, muut ihmiset vaikuttavat heidän valintoihinsa ja mielipiteisiinsä.

"Mitä ihmisetkin sanovat jos...?"

Mitä parempi itsetunto sitä suurempi yksilönvapaus. Se jolla on terve itsetunto ja itseluottamus, pystyy vapaammin tekemään valintoja ja päätöksiä ja pysymään niissä.

Tämä on mielipiteeni. Yrittäkääpäs horjuttaa sitä. Ihan vapaasti. Muutan mieltäni jos se tulee aiheelliseksi, mutta en siitä syystä että en olisi vapaa.
.

12 comments:

  1. Anonymous5:01 pm

    Vapaus on yksilön tunnetila.

    Yhteiskunnallinen vapaus taas on toisenlainen käsite, suhteellisempi mutta ehkä helpommin määriteltävissä: kokoontumis-, sanan- ym. vapaudet.

    Kaikkinensa hankalasti tavoitettava, tuo vapaus. Ehkä se haluaa olla vapaa...

    ReplyDelete
  2. Anonymous5:43 pm

    Eihän täs iäs välitetä, mitä muut ihmiset sanovat.
    (Kuka edes jaksais olla kiinnostunut - suurempi pulma :)

    Ystäväni, joka aina haaveillee jonnekin muualle, onko hän vapaa?

    ReplyDelete
  3. Urogallus

    Todella hineosti ja osuvasti sanottu, että "vapaus on yksilön tunnetila". Juuri tuon tapaiseen tulokseen olen tullut ajatellessani että vapaus on korvien välissä.

    Sananvapaus liittyy mielestäni hyvin vahvasti yksilönvapauteen, mutta siihen tulee mukaan hyvin kiinnostava ulottuvuus. Nimittäin sisäinen säännöstömme, moraalimme ja etiikkamme. Minä en voi olla vapaa sanomaan mitä tahansa kenelle tahansa, koska omatunto ja ties mikä sisäinen kontrolli estää silloinkin kun yleiset säännöt eivät estä. Minulla on vapaus vaietakin.

    Hannele

    Hyvä pointti. Kai se on niin että itsevarmuus, itseluottamus ja ehkä itsetuntokin kasvavat iän ja kypsymisen, koulutuksen ja urakehityksen mukana. Ensin on se uhmaikä mihin M viittasi edellisessä kommenttiboksissa, sitten murrosikä, kotoa pois muuttaminen, töissä yleneminen jne jne.

    Lopulta tulee kuolema johon Ally viittasi. Lopullinen vapaus kukaties :) Ihan kiva ajatus.

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:48 am

    Hei! Laitoin aiheesta jo kommentin eiliseen päivään.
    Mielestäni terve itsetunto ja itseluottamus tuovat vapautta ja vapauden tunnetta. Eikä sitä silloin varmaan erityisesti pohdiskele se vaan on.
    Mutta toisaalta vapauden tunne on tunne ja sitä voi tuntea vaikka ei jonkun toisen mielestä olisikaan vapaa.
    Minulle vapaus tänään on se, että maalaan hyllykön taustan harmaaksi kivimuuriksi. Itse ostin maalit eikä kukaan sano minun tuhlanneeni typeryyteen eikä kukaan luettele mitä tärkeämpää tekemistä tällä hetkellä olisi. Voin vaikka kääntää hyllykön sitten seinää vasten jos siltä tuntuu. Tämä on oma kotini ja tätä rakennan.
    Tunnen itseni vapaaksi monessakin mielessä. Voin jopa itse harkita minkä verran ja miten otan toisia ihmisiä huomioon. Enkä kovinkaan kärvistele siitä, että kaikki asiat eivät kuitenkaan ole minun vallassani.
    En odottele matoja. Puolet elämästä on vielä edessä.
    T: Pikkuliina

    ReplyDelete
  5. Anonymous2:45 pm

    Vapaa on, jos ei vapautta kaipaa.

    "Den tama fågeln längtar - den vilda flyger."

    ReplyDelete
  6. Anonymous6:17 pm

    Hmmm. henk.koht. olen Urogalluksen kannalla: vapaus on tunnetila.

    Mutta ovatko ajatukset sitten tunnetta, ainakin ne herättävät ja luovat tunteita. Täysin villistä ajatuksenkiitämisestä kopauttaa kyllä eniten tietynlainen sisäinen sensuurilautakunta, uskon, että se on lisäksi se sama yliminä, joka asettaa ylipäätään esteet tielleni.

    Olisiko sellainen ihminen sitten jo psykopaatti, jolla ei rajoja löydy sisältä päin? Vähän taidan olla sitä mieltä, jos tämä ei tunne vastuuta, empatiaa eikä syyllisyyttä.

    ReplyDelete
  7. Pikkuliinan kommentissa piilee vapauden ja sen puutteen siemenet:

    "Itse ostin maalit eikä kukaan sano minun tuhlanneeni typeryyteen eikä kukaan luettele mitä tärkeämpää tekemistä tällä hetkellä olisi."

    Se että täytyy ajatella ajatus, että joku voisi tulla arvostelemaan, on pientä vapauden puutetta tai pelkoa vapauden menetyksestä. Meillä kaikilla on ympärillämme niitä jotka pyrkivät moralisoimaan ja kritisoimaan. Jos niistä ei välitä, on vapaa. Siinä yksi mahdollinen mittatikku.

    Hannele

    Tuossapa kiinnostava ajatus. Onko varmaa että kesy lintu kaipaa vapautta, vai onko se jo tyytyväinen oloonsa? Ehkä sivullinen vain luulee sen kaipaavan vapautta? Ihmisten onnellisuustutkimukset ovat osoittaneet, että on yksilöitä jotka pitävät siitä että muut ihmiset tekevät päätökset heidän puolestaan, esim. perheessä.

    M

    Uskon vakaasti että vapautta ja vapaudenriistoa tapahtuu oman pään sisällä, eli ajatuksissa, yhtä paljon tai enemmän kuin ulkopuolellamme.

    Rajaton vapaus on pahasta, siis sellainen että ei pistä itselleen mitään rajoja, eivätkä muut pistä meille mitään rajoja, mutta myös on pahasta, jos on liian ahtaat rajat ja raamit. Kuten olen aikaisemminkin sanonut, kasvatuksessa molemmista ääripäistä tulee rikollisia, sekä liian sallivasta että liian ahdasmielisestä kasvatuksesta. Ellei rikollisia niin ainakin onnettomia ihmisiä.

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:11 pm

    Itsetunnosta: mielestäni hyvä itsetunto 1. itseluottamus on niin sanotusti neutraali hyve, samaa sarjaa rohkeuden ja neuvokkuuden kanssa.

    Ihminen jolla on hyvä itsetunto, ei välttämättä ole hyvä ihminen.

    Ajatellaanpa vaikka psykopaatteja (1. sosiopaatteja tms. mitälie, en tiedä missä rajat kulkevat, en osaa määritellä -paatteja tarkalleen mutta tiedän että heitä on olemassa). Tietenkin voi sanoa, että -paateilla on pinnallisesti hyvä itsetunto, mutta mielestäni tällöin vain väistellään itse asiaa.

    Itsetunnon palvonta polveutuu varmaankin jalon villin myytistä ja romanttisesta ihmiskäsityksestä. Kuvitellaan, että ihminen on luonnostaan hyvä, jolloin itsetuntoa vahvistamalla ei voi mennä harhaan. Mielestäni se johtaa helposti harhaan: itseensäkäpertymiseen (minä ja minun itsetuntoni), uhrikulttiin (kun ei kaikki menekään putkeen) sekä vastuun välttelyyn (minusta tuntuu tältä, joten tämän täytyy olla oikein).

    ...ensin se suisti sorsat jalustoiltaan ja nyt on tullut itsetunnon vuoro...(tähän hymiö)

    ReplyDelete
  9. Anonymous10:12 am

    Olet oikeassa Rita. Olen matkalla vielä. Tuo hyllykkö sattuu olemaan juuri tuossa vieressä niin tuli siitä ajatus menneestä ja vapaudesta.
    Urogallukselta hieno pointti. Hyvyys ja vahva itsetunto eivät ole sama asia.
    T: Pikkuliina

    ReplyDelete
  10. Anonymous11:24 pm

    Niin, jos perheen päätöksentekijä ja myös toinen ovat tyytyväisiä, niin mikäs siinä.

    ReplyDelete
  11. Psykopaateilla ei ole hyvä itsetunto. Tässä terveen itsetunnon määritelmää yhdestä aikaisemmasta tekstistäni:

    Itsetunto on tunnetta että olen hyvä, mutta minäkuva on "totuudenmukainen", toisin sanoen hyvien ominaisuuksiensa lisäksi ihminen havaitsee myös omat puutteensa ja heikkoutensa. Kuvatessaan itseään hän korostaa hyviä ominaisuuksiaan ja näkee ne huonoja tärkeämmiksi. Itsetunto on itseluottamusta ja itsearvostusta, oman elämän näkemistä ainutkertaisena ja arvokkaana. Ja HUOM! Itsetunto on kykyä samalla arvostaa muita ihmisiä.

    ReplyDelete
  12. Anonymous6:18 pm

    mietin tässä tätä ja sitä uskaltaisinko kommentoida.. no menköön sitten. koen eläväni niin etten ole vapaa. täydellinen vapaus on minulle ruumiittomana henkiolentona olemista, ja koska näitä ei oikeasti ole olemassa kuin unissa tms. niin sitten tuo psykopaatin tie. niin kauan kun en astu tuolle tielle olen vanki. yritän toki tehdä vankilassa istumisestani mahdollisimman miellyttävää..

    ReplyDelete