Saturday, January 10, 2009

Hiljaa tai lujaa riehuminenKuka tahansa osaa käyttäytyä kun asiat menevät hyvin.  Siinä vasta sosiaaliset taidot punnitaan kun vastapuoli sanoo jotain mistä emme pidä tai jotain mistä ärsyynnymme. 

On niitä jotka vaikenevat ja ilmeettömiksi menevät. Ainakin ulkonaisesti.

Toinen ääripää räjähtää heti, huutaa ja raivoaa niin että sylki lentää ja nielurisat näkyvät.

Kostaminen: Ekassa tapauksessa kenties passiivis-agressiivisesti. Siten että toinen ei huomaa, tai ei ainakaan pysty kostamista todistamaan.

Tokassa kostetaan näyttävällä läksytyksellä, saarnalla, yrityksellä leimata toinen naurettavaksi, syyllistämistempuilla. Itse siinä vasta naurettavalta näyttääkin.

13 comments:

  1. Eka lauseesi on just se mitä tänä aamuna mietin paikallislehteä lukiessani. On niin helppo käyttäytyä hyvin kun kaikki on hyvin. Entäs kun ihminen joutuu elämään jatkuvassa ympäristön paineessa, ihmisten kanssa jotka eivät varo sanojaa, kun jokapäiväinen elämä on taistelua vain ruuanmurenan löytämiseksi jne jne. Miten helposti otollisissa olosuhteissa ihmisestä paljastuu kieroutunut peto? 'Sivistys' on kuin ohut vaate alastomuuden suojana, se on helppo heittää pois tilaisuuden tullen, kun ei ole kukaan tuomitsemassa.
    Tämmöisiä asioita tulee mieleen kun muistelee vaikka sotien kauhutekoja.
    Meni vähän kauas alkuperäisestä aiheestasi mutta just noilla sanoilla aloitin aamuni.

    ReplyDelete
  2. SIROKKO: Vaikeat olosuhteet tuovat joissakin ihmisissä pirun esiin, jotkut tuntuvat niissä kunnostautuvan ja jalostuvan - ja kaikkea siltä väliltä.

    Yksi kommentistasi mieleeni tuleva psykologinen fakta: Jos ihmisiä laitetaan elämään liian ahtaassa he alkavat helposti kääntyä toisiaan vastaan.

    Olipas sinulla mielenkiintoiset ajatukset! Ihmisen käyttäytyminen ihmetyttää ja kiinnostaa minua aina.

    ReplyDelete
  3. Totta tuo on, että kun kaikki on hyvin,niin on niin helppo hymyilläkin. Ja sitten kun ei, niin peto tulee joillekin esille,mutta onneksi ei kaikille. Konkreettinen esimerkki itselläni on Venezuelasta, jossa osan aikaa asuimme slummin vastapäätä, siis slummi oli keskellä ihan hyvää aluetta. Sieltä ammuskeltiin joka ilta, emme voineet illalla olla parvekkeella sen takia, ja kun teki mieli mennä käymään, minulle sanottiin että vain jos minulla on joku sieltä sisältä,muuten voin joutua itsekin ammutuksi...Siellä tapahtui paljon murhia. Ihmettelin silloin paljon miten asiat ovat menneet sellaiseen suuntaan...

    ReplyDelete
  4. Peikko nyt varmistaa kun se on huono ymmärtämään. Tarkoittaako sosiaalinen taitavuus sitä, että ei ärsyynny ollenkaan vaan antaa toisten ärsyttää; vai sitä että tökkäsee toiseen piikin, jonka se huomaa vasta seuraavalla viikolla? Vai pitääkö vaan ottaa siltä toiselta silmät pois päästä?

    ReplyDelete
  5. YAELIAN: Kammottavaa. Noihin tilanteisiin ei usein tule muutosta ellei esim. viranomaiset puutu asiaan. Ihmiset tottuvat kauheisiinkin oloihin, ja toisaalta kun energia kuluu pelkäämiseen ja selviytymiseen, ei riitä voimia muuhun.

    ISOPEIKKO: Minä tarkoitin sosiaalisilla taidoilla hyviä keinoja selvittää ongelmat asiallisesti ja reilusti.

    Puhumalla, ei huutamalla.
    Puhumalla, ei mykkäkoululla.
    Puhumalla suoraan, ei vinoilemalla.

    Ilman trollausta :D

    ReplyDelete
  6. Niin, mielenkiintoinen asia. Toisaalta raivoa ei pida lakaista maton alle, mutta toisaalta pitasi myos osata hillita sita.

    Mutta koskaan mikaan ei parane koston ajatuksilla, vaan siita syntyy kierre, jonka jokainen voi itse katkaista.

    Tuossa toisessa tapauksessa on helppo nahda, kuinka itse asiassa kostaja potkaisee omaa nilkkaansa, mutta aivan sama tapahtuu myos ekassakin.

    Ongelmat ei ratkea niin kauan kuin mielessa pyorii kauna ja koston halu.

    ReplyDelete
  7. Täällä herää mielenkiintoisia ajatuksia enemmänkin. Peikko esitti hyviä kysymyksiä sosiaalisesta taitavuudesta.
    Yhdistin heti Yealian mainitsemat slummit ja meidän omatkin täällä, sosiaalinen taitavuus on siellä usein samanlaista kuin pahimmissa vankiloissa eli vain vahvimmat pärjäävät. Kauniit hymistelyt 'toisesta poskesta' ja ymmärtäväiset 'älä reagoi, aseta itsesi kaiken yläpuolelle' eivät toimi sellaisissa olosuhteissa, ne ymmärretään heikkoudeksi jota voi käyttää hyväkseen.
    Näillä alueilla ihmiset asuvat ahtaasti, voi olla vaikka tusinan verran kaiken ikäisiä yhdessä alkeellisessa huoneessa,ei koskaan omaa tilaa, siinä kyllä kääntyy vähitellen kaikkia vastaan, itseäänkin, tai pakenee muille maille. Ei ihme jos murhatilastotkin kasvaa. Huonoimmissa oloissa asuvat ovat vielä yleensä niitä kouluttamattomimpia eli ei ole edes sitä ohutta sivistyksen vaatetta peitoksi.

    ReplyDelete
  8. Mielenkiintoista pohdintaa.

    Me ihmiset olemme himokostajia. Älykäs osaa kostaa kierosti ja julmasti. Vielä älykkäämpi jättää kostamatta, koska kosto on lopulta laiha lohtu.

    Toisaalta ymmärrän koston ainakin vakavissa tapauksissa (esim. raiskaus).

    Sinulle on haaste (ne, joita rakastat) blogissani. Jos kieltäydyt ottamasta sitä vastaan... Kostanko vai enkö ja jos kostan niin miten...? Vitsi, vitsi ;)

    ReplyDelete
  9. Niin, jos ei ole riippuvainen, ei tarvitse välittää.
    Koston päälle en ole koskaan ymmärtänyt, en itse kokenut.

    ReplyDelete
  10. ITKUPILLI: Juuri tuo ajatus minullakin: jos raivostuu, raivoa pitää osata käsitellä oikein, muuten kostautuu itselle.

    Koston ajatukset pitää osata muuntaa toisenlaisiksi ja sitten hoitaa asiat kunnollisesti, ei kunnottomasti. jotta ei potkaise omaan nilkkaan. Suuttumus, kostonhalu, kauna... kaikki inhimillisiä tuntemuksia joille ei saa antaa valtaa.

    SIROKKO: Sinä ja Yaelian saitte tähän juttuun uuden ulottuvuuden. Slummeissa, sodassa ja alamaailmassa on omat pärjäilysääntönsä ja vahvimman eloonjäämisen periaate..

    Minuun kolahti tuo mitä sanot koulutuksesta, eli sen puutteesta. Koulua käynyt on paljon paremmin varustettu yhteiskunnassa kuin koulua käymätön.

    (Autan Uniceffin kautta yhdessä koulutusprojektissa.)

    KATJA: Äly ja järkeily kannattavat, syyn ja seurausten punnitseminen kannattaa. Olet niin hemmetin oikeassa :)

    Viisaat sanovat että paras kosto on hyvä elämä.

    Meemikö... äkkiä sinne! :)

    HANNELE: Helpolla pääsee ellei kostonhalu virtaa suonissa. Olen katsellut sivusta ihmisiä joita viha riivaa... Näyttää kamalan väsyttävältä ja kuluttavalta. Huh huh.

    ReplyDelete
  11. Usein ääristönuoret, heille se viha elintärkeää...

    ReplyDelete
  12. Ovat siitä jopa ylpeitä. Kurja juttu kaikille.

    ReplyDelete