Friday, January 16, 2009

Ilonpilaajat hiiteenOltiin muutettu kerrostalosta omakotitaloon syyskuussa vuonna 1995. Ihastelin yhdelle tutulle miten mukavaa kaikki oli, hyvä huoneilma ja Saint Pauliatkin kukkivat vielä joulukuussa. Hänpä tyrmäsi iloni huomauttamalla äkkiä että "kasvien täytyy saada talvilepo". Muistan erityisesti sen nopeuden jolla hän kiiruhti pilaamaan iloni. Jos olette kokeneet saman. tiedätte mitä tarkoitan. Aivan kuin olisi kiire toista ojentaa ja estää kaikenlainen ilakointi. 

Kyllähän ilo siihen katkeaakin. Jään happamana miettimään mitä hiton hyötyä tuommoisesta on... Sitä mietin myös eikö kyseisellä henkilöllä ole itsekunnioitusta, eikö mittaria josta näkyy että käytös voidaan tulkita kateudeksi.

Kaikki ilonpilaajat pitäisi uudelleenkouluttaa. Vaihtoehtoisesti ne kaikki pitäisi kieritellä tervassa ja höyhenissä ja saattaa kaupungin rajalle. Hiiteen mokomat typerykset. 

Elleivät osaa iloita toisen kanssa olkoot hiljaa.


15 comments:

 1. Juu. Tutulta kuulostaa. En ihan ymmärrä, mikä mekanismi se tuokin taas on; tätä tapahtuu minulle alvariinsa. :-) Ehkä nämä ilonpilaajat ovat kateellisia toisen ilosta? He eivät osaa yhtyä toisen iloon, koska se on heiltä itseltään jotakin pois vai onko se niin, että nämä tyypit eivät muutenkaan harrasta yhteisyyttä?

  Vai onko vain tarkoitus ojentaa toista lellumasta epärealistisissa tunnelmissa?

  Minua suoraan snaottuna korpeaa tämä piirre myös, mutta en anna sen asettua taloksi. Noteeraanpahan vaan, että siinä sitä on taas yksi "näistä." :-)

  ReplyDelete
 2. Jännästi meni muuten nuo :) ja :( -merkit minulla vaihdoksiin tuossa edellisessä viestissä.

  Olin omasta mielestäni laittanut :( -merkit, mutta kun luin viestini, se olikin :) -merkkinen!

  ReplyDelete
 3. Minäkin valitettavasti tunnen muutaman ihmisen, jotka maalaavat taivaalle pilviä jos aurinko paistaa. Heidän seurassa tulee tunne, että kaikki mitä teen ja olen, on vähäteltävä arvottomaksi. Kartan tällaisia ihmisiä, sillä muuta heistä ei saa kuin pahan mielen.

  ReplyDelete
 4. KIVI: Olen yrittänyt pohtia mitä tuossa on takana.

  Yksi arveluni on että se on - ainakin joskus - tavaksi tullut tiedostamaton reaktio. On kasvanut sellaiseksi että ei saa iloita, koska vanha totuus sanoo "Itku pitkästä ilosta".

  Tykkäsin parista sanavalinnastasi: "lellua" ja "korpeaa" :D

  Joo - okei; tajuan :( ja :)

  ________________________________

  ELEGIA: Sehän siinä!! Just niin että he saavat meidät tuntemaan itsemme arvottomiksi. Sanomisillamme ei ole arvoa. He mitätöivät meidät. Eipä ihme että emme heidän seurassaan viihdy.

  Yksi hyöty noista kokemuksista on: Voi tarkkailla että ei itse syyllisty samaan ja luo ympärilleen mälsää ilmapiiriä.

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:06 am

  Uudelleenkouluttaminen on hyvä asia, mutta Haisulit, Myyt ja mörkötkin rikastuttavat elämää omalla tavallaan. Eivät hekään aina henkilökohtaisia.

  ReplyDelete
 6. Uudelleenkouluttaminen on hyvä asia, mutta Haisulit, Myyt ja mörkötkin rikastuttavat elämää omalla tavallaan. Eivät hekään aina henkilökohtaisia.

  ReplyDelete
 7. Ettei vaan ois narsismiin taipuvainen tai sitten muutenvaan ikävä ihminen :) Näitähän tulee tielle silloin tällöin, ja sitä kutistuu pieneksi ihan silmissä niiden edessä hetkeksi..Kyllä hymy hyytyy!Kannatan tuota sinun vaihtoehtoista "terapiaa" - kuulostaa mukavalta!

  ReplyDelete
 8. HANNELE: Olen käsittänyt että ne joilla tuo on eräänlainen tapa, eivät varsinaisesti tarkoita sillä ilmaa pilata. Jokunen mörkö jopa sympaattinen tuossa tavassaan, mutta heitä en luokittele ilonpilaajiksi. Harmittelen itse ainoastaan niitä jotka hapattavat ilmapiirin. Kai se on siitä kiinni millä TAVALLA on toisen kanssa eri mieltä.

  IRMELIN: Tuo ihminen jota tekstissäni ajattelin oli minulle pieni arvoitus. Sain hänet silloin tällöin kiinni passiivis-agressiivisesta toiminnasta; hän kehuskeli minulle miten oli "ojentanut" jotakuta, näennäisesti suoraan puhuen mutta puheeseen piikkejä kätkien. (Täytyypä joskus kirjata muistiin, ne olivat kaikki mielenkiintoisia tapauksia:)

  Tervaterapia radikaali, mutta joihinkin ei muu tepsi, hah hah!

  ReplyDelete
 9. juu, energiavarkaiksi näitä kutsutaan.

  ReplyDelete
 10. Tuttu tunne! Itseasiassa oma siskoni oli aikaisemmin semmoinen, mutta hän muuttui myöhemmin ja antaa nykyisin estoitta positiivista palautetta. Nykyisin hän on omassa elämässään onnellisempi, siinäkö lie syy? Energiavaras onkin todella kuvaava ja hyvä termi näille tyypeille, juuri sellaiselta se tuntuu tuollaisessa tilanteessa...

  ReplyDelete
 11. HANNELE ja INKIVÄÄRI: Energiavaras on kuvaava nimitys. itselle tulee olo kuin joku imisi minusta ilot pihalle...

  INKIVÄÄRI: Monet ihmiset ovat sellaisia että jos itsellä menee huonosti he ovat ikävää seuraa muille, jotkut suorastaan kostavat tai kiukuttelevat oman pahan olonsa lähimmäisille. Voisi kuvitella että sellainen ihminen muuttuisi muille kivammaksi kun itsellä menee paremmin. Toinen selitys voisi olla että on tullut tietoiseksi asenteiden vaikutuksesta, optimismista ja sen sellaisesta mitä nykyään saa lukea joka toisesta lehdestä. Tai jos se on ottanut sinusta oppia :)

  ReplyDelete
 12. Onhan näitä ilonpilaajia vaikka kuinka. Yksi tyypillinen tilanne on se, että tulet tunnilta ja iloitset ääneen kollegoille, kuinka joku oppilas on innostunut aineestasi.

  Heti on monta tyyppiä pilaamassa ilon keksimällä kaikenlaisia selityksiä sille, miten se voi olla mahdollista, kun ei se oppilas kerran heidänkään aineessaan...

  ReplyDelete
 13. KIRLAH: Juu, just noin :( Voi hitto.

  Entäs se muunnos kun kehut oppilasta että kylläpä osasi hyvin ja hän vastaa ilottomasti että "sattumalta onnistui" ja lisää: "Älä odota että toista kertaa osaisin."

  ReplyDelete
 14. Anonymous9:32 am

  Nappiin sanottu.
  Terv. Pikkuliina
  (Päällänsä alennusmyynnistä vuosia sitten liian suurena ostettu paita päällänsä.
  Uusi ja nättihän se ei voi olla mutta hyvä kun sopii kun ei nyt muutakaan sattunut olemaan.)

  ReplyDelete
 15. PIKKULIINA: Muuta siis nimesi ISOLIINAKSI.

  Parempi liian suuri kuin liian pieni.
  Mukavuus on tärkeää :)

  ReplyDelete