Sunday, January 18, 2009

Vanha mielialalääkeLiikunta on vanhin mielialalääke.

11 comments:

 1. Peikon mieli onkin mustunut monta kertaa kun joku on ottanut asiakseen vähän kouluttaa sitä ja näyttää miten oikein pitää liikkua.

  ReplyDelete
 2. Tosin sitäkin (liikunnan vaikutusta masennuksen hoidossa) on tutkittu ja on todettu, ettei sillä ole vaikutusta kaikkiin.

  Olen käynyt aiheesta pitkän keskustelun terapeuttini kanssa. Minunhan pitäisi olla maailman onnellisin ihminen, jos ajatellaan kuinka paljon harrastan liikuntaa.

  Valitettavasti julkisuudessa käsitellään näitä asioita varsin populistisella otteella.

  ReplyDelete
 3. Niin, liikuntaa on turha tarjota niin masentuneelle, joka ei pysty edes kömpimään peiton alta pois.

  ReplyDelete
 4. Tosi, rupes tekeen mieli kirjoitella jotain rakastelusta, mutta jätän sen...

  ReplyDelete
 5. Tanssiminen on hyvää ja hauskaa liikuntaa.
  Munun 76-vuotias äitini tanssii taas sydänleikkauksensa jälkeen.

  ReplyDelete
 6. ISOPEIKKO: Peikkohan tulkitsi erikoisesti tuon lauseen. En olisi osannut ennakoida. Sitä ennakoin että joku lukee tämän väärin ja tulee ojentamaan mutta en sitä että joku lukee noin hauskasti väärin :D Pisteet Peikolle. (Ei tietysti mitenkään hauskaa jos pakotetaan liikkumaan kun ei halua.)

  (Korjaan vitsailuani sen verran että "vääriä" lukemisia ei tietenkään ole. Kukin lukee mitä lukee, ihan vapaasti.)

  ELEGIA: Annas kun haastattelen: :)

  Miten niin sinun pitäisi olla maailman onnellisin ihminen? Jos mieliala on asteikolla 1 - 10 mitattuna minulla 9 ja sinulla 1 ja sitten ulkoilemme saman verran ja sen jälkeen minulla kymppi, sinulla 2...

  Mitä vikaa on populistisella otteella kun lehdistöä lukee populus? Minä luin tuon postaukseen lainaamani lauseen lehdestä, ja minusta se oli hyvä. Epäilen että sen voisi julkaista myös lääketieteellisissä julkaisuissa.

  Luin sen ihan eri tavalla rivien väleistä kuin Isopeikko ja ihan eri tavalla kuin sinä.

  Millä todistat että liikunta ei nosta mielialaasi? Mistä tiedät millainen mielialasi olisi ilman liikuntaa?

  Kukaan ei kai väitä että kun liikumme meistä tulee huippuonnellisia, hihkuvia ja euforisia :D Mieliala voi nousta paljon, vähän tai tuskin havaittavasti. Saattaa olla että ei ollenkaan, mutta ei se tee tyhjäksi tuota lausetta että liikunta on maailman vanhin mielialalääke.

  Ulkoilin tänään. Palatessani olin selvästi virkeämpi ja tyytyväisempi kuin ennen ulkoilua. Ihan hyvällä tuulella olin jo sitä ennenkin. Minusta se toimi kuin lääke. Samaten huomaan usein toimivaksi reseptiksi sen että nauru on paras lääke.

  Lääke ei mielestäni tarkoita sitä että nappaa tästä niin heti paranet kokonaan. Lääke voi lievittää hiukan. Lääke voi myös olla tehoton tai tepsiä vain aluksi. Joskus se alkaa tehota vasta myöhemmin.

  Kaikilla lääkkeillä ei ole vaikutusta kaikkiin.

  Giljotiini on tepsivä lääke päänsärkyyn.

  Konepistooli tehoaa puheripuliin.


  OBEESIA: Vakavaan masennukseen ei kai välttämättä tehoa mikään. Potilasta on liikuteltava vinssillä.

  Tuli mieleen sinun kommentistasi että usein näkee ainakin elokuvissa mielisairaalan potilaita jotka istuvat jossain ja keinuttavat vartaloaan edes takaisin, edes takaisin... lieneekö se jokin luontainen keino helpottaa oloa?

  HANNELE: Liikuntamuotoja on niin valtavasti että kukaan ei pääse sanomaan että hänelle ei sovi mikään. Tanssi minusta ihan niitä parhaita.

  Rakastuminenhan se vasta mielialaa nostaakin:)

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

  KIITTI KOMMENTEISTA! Tuo aamulla lukemani lause pisti minut miettimään monenlaista. Se aukeaa tavattoman moneen suuntaan. Ei tarvitse pysytellä farmaseuttisissa ajatuksissa. Liikkuminen on jo lapsen kehityksessä äärettömän tärkeä ihmiselle.

  ReplyDelete
 7. Äh, väitinkö minä tuossa tekstissäni, ettei liikunnalla ole keneenkään mitään vaikutusta?

  Mainitsin vain sellaisesta tutkimuksesta, mikä on totta. Liikunta voi helpottaa oloa tai sitten ei – riippuu ihmisestä ja hänen tilanteestaan jne.

  Populistinen käsittely yksinkertaistaa joskus liikaa. Sen ansiosta saamme lukea lehdistä kuinka se ja se sairastui masennukseen kun kynsi katkesi, oli maassa viikon ja sitten yhtäkkiä olikin terve, kun keksi ettei enää jaksakaan olla masentunut.

  Mutta juu, lauseessasi oli kyse mielialoista, ei suoranaisesti depressiosta.

  Ja niin, kyllä minä tiedän, miten liikunta tai liikkumattomuus vaikuttaa olooni. Minähän elän itsessäni. Sitä en tosin tiedä, miten (tai edes miksi) sitä toisille todistella, mutta eipä minulla ole siihen tarvettakaan. :)

  ReplyDelete
 8. Liikunta on minulle lääke, joskus mielialalääkekin.

  Mutta kuten kaikki lääkkeet, liikuntakin vaikuttaa eri ihmisiin eri tilanteissa eri tavalla.

  Jos liikunnaksi luetaan aivojumppa, se auttaa ainakin pysymään hereillä. Rentouttavia ja taatusti tehokkaita jumppia on joka lähtöön, kuten Hannele vihjaisi.

  ReplyDelete
 9. ELEGIA: Kaikki kirjoittamasi ihan ookoo.

  Käsitin että tämä on keskustelua ja kysymykset on yksi hyvä keino tehdä pointti. Kysymykset eivät välttämättä tarkoitettu vastattaviksi, eli siis viimeiseen lauseeseesi vastatakseni: ei minulle ainakaan tarvitse mitään todistella.

  KATJA: Aivojumppa - hyvä! Tarpeellista "liikuntaa" :)

  ReplyDelete
 10. Ainakin omakohtaiseen kokemukseeni nojaten yhdyn täysin tuohon lauseeseen,mutta voihan olla ettei se kaikkia koske.

  ReplyDelete
 11. YAELIAN: Minullakin hyvää kokemusta. Tanssi saa mielialani taivaisiin :)

  ReplyDelete