Tuesday, January 06, 2009

Talousnäkymät ja kuluttaminenTalouskriisistä puhutaan. Kauppatieteitä en ymmärrä, mutta kieli-ihmisenä pistän toivoni siihen että toistaiseksi puhutaan taantumasta eikä lamasta. Recession, not depression. Lienee samantapainen aste-ero kuin psykologiassa masennuksella ja depressiolla.

Yritän lukea Hesarista asiantuntija-artikkelia, joka käsittelee kuluttajien reagointia taantumaan. Ennakkoajatukseni on että en kai tajua kymmentä prosenttia koko kirjoituksesta.

Olen väärässä. Kuluttajat ovat ihmisiä ja kulutusta voidaan tutkia sekä psykologian että sosiologian kannalta, siis minulle tuttujen ihmistieteiden kannalta, ei pelkästään taloustieteistä käsin. 

Kiinnostuneena luen että sosiaalisista selityksistä tärkein on jäljittely. "Sosiaalisten normien mukaan laman aikana ainoa sopiva käyttäytymismalli on kulutuksen vähentäminen."

No eipä minullekaan muuta tullut mieleen kun kuulin uhkaavasta talouskriisistä.

Luin kyllä lehdistä neuvoja kuluttaa enemmän mutta hullulta tuntui.

"Psykologisempi selitys kuluttajien käyttäytymiseen on että epävarmassa tilanteessa päätökset syntyvät helpommin näppituntumalla ja tunteella. Tuttavan työttömyys tulkitaan merkiksi yleisestä kurjuudesta."

Menen jatkamaan artikkelin lukemista, innostuneena siitä että pääsen tutustumaan kauppakorkeakoulun professorin, Liisa Uusitalon ajatuksiin. (Vieraskynäkirjoitus, A2) Ja minä kun luulin että en muka tajua taloustieteistä mitään. Ihan varmaan tajuan ainakin 20 prosenttia artikkelista. Vaikka väärinkin, ja omalla tavallani. Yrittänyttä ei laiteta. (Laiteta minne...?)

Kuvassa kelohonka. Symboloikoon se pelkistyneisyyttä, askeettisuutta ja säästäväisyyttä.

7 comments:

 1. Niin, johan jo lapsena opittiin leikkiessä, että arvottomilla leikkirahoilla ei mitään saa, mutta koulussa käyneet miehet eivät sitä hoksanneet. Pelaavat ja tekevät kauppoja tyhjillä papereilla.

  (Joulublogini jatkuu.)

  ReplyDelete
 2. HANNELE: Oravannahat ne vasta hankalia olivat muinoin kun tukkivat pajatsot.

  Kiva että joulublogi jatkuu :)

  ReplyDelete
 3. :D

  (Eihän joulukaan vielä loppu ;)

  ReplyDelete
 4. Hei, minusta tämä oli tosi hieno kirjoitus! :) Tykkäsin kovasti ja ajattelin, että kuinkahan paljon sitä tuleekaan aina ohitettua mielenkiintoisia alueita vain ajattelemalla, että enhän minä tuosta mitään tajua. - Mutta johan olisi ihme, jos ei ymmärtäisi, jos kerran ymmärtää vieraita kieliäkin ja niillä kirjoitettuja tekstejä ja paljon kaikkea ja kaikesta muustakin!

  Luulin muuten, ettei "Ajan virrassa"-blogi olekaan enää blogilistassasi, mutta sieltähän se "show all"-klikkauksen takaa löytyi! :) Ihan tuli kiva mieli.

  Täytyy tässä jatkossakin rohkeasti puskeutua uusia aluevaltauksia kohti - ja eikun kirjoittelemaan!

  On muuten tosi mukavaa lukea mistä tahansa aiheesta kirjoitettuja tekstejä, jos niissä on omia, tuoreita näkemyksiä ja ne on esitetty uusista näkökulmista. :)

  ReplyDelete
 5. KIVI: No en kai minä sinun blogiasi poistaisi! Kerään upeista kirjoituksistasi helminauhan :)

  Hyvä tietää että Show All ei ole kaikille tuttu juttu... Yritän muistaa huomauttaa silloin tällöin.

  ..."rohkeasti puskeutua uusia aluevaltauksia kohti" - pidän tuosta ilmauksesta. Se olkoon mottoni ja uuden vuoden lupaukseni. En ollut vielä ehtinyt itselleni listaa tehdä. Nyt on siis kohta 1 selvä.

  ReplyDelete
 6. Noh, eiköhän Show All tiedetä, sama systeemihän muissakin blogilistoissa on ja niitä on tullut klikkailtua. Olen vain viime aikoina ollut jotenkin hajamielinen, niin omissa ajatuksissa, että näkökykyky tuntuu heikentyneen....:-)

  ReplyDelete
 7. KIVI: Minusta tuntuu välillä että kaikki aistit ovat heikenneet. Pitää kehittää kuudetta aistia :)

  ReplyDelete