Sunday, March 08, 2009

Ratkaisu moneen ongelmaanOngelmiin on yleensä ratkaisut. Joku motivoituu keksimään tai ratkaisu tipahtaa kuin taivaasta kun aika on kypsä. 

Ajatellaan vaikkapa näitä nykyajan ongelmia: 

Yksinäisten ihmisten määrä kasvaa. 
Yhteisöllisyys on heikentynyt. 
Työssä käyvien elämä hektistä, 
ei aikaa itselle eikä perheelle. 

Mitä jos kynnelle kykenevät yksinäiset ihmiset hakeutuisivat vapaaehtoistöihin ja saisivat sitä kautta seuraa? Mitä jos vapaaehtoistyöntekijät menisivät sankemmin joukoin yksinäisten vanhusten ja invalisoituneiden ihmisten luokse?

Aina on niitä jotka toistelevat että asiat nyt vaan ovat niin. 

Aina on niitä jotka muuttavat puheenaihetta kun pitäisi keksiä ratkaisuja.

Aina on niitä jotka ivaavat epäkohtia osoittavia ihmisiä.

Aina on niitä jotka selittävät että ei siitä mitään tule.

Aina on niitä jotka väheksyvät ja turhentavat toisten ajatuksia.

(Eivät kylläkään enää tässä blogissa. Minulla on nyt moderointi päällä.)

Jos lomautetuista ja irtisanotuista mahdollisimman suuri osa innostuu hakeutumaan vapaaehtoistyöhön, siitä saadaan kertaheitolla parannus moneen epäkohtaan ja henkiseen lamaan. 

Vapaaehtoistyötä tehdään urheilun ja liikunnan alalla, sairaaloissa, maahanmuuttajien keskuudessa, kirkon köyhäinavussa jne jne. 

5 comments:

 1. Tästä kuului Anne Moilanen keskustelevan Ylen oliko se nyt Aamusydämellä ohjelmassa, että nytkö naisten pitäisi tehdä palkatonta työtä yhä enemmän. Ei kai kukaan nyt palkattomana mitään tee! Ja voisihan työtön mieskin tehdä muuta kuin majoittua sohvan pohjalle.

  En jaksanut katsoa ohjelmaa loppuun, kun halusin katsoa Innon neloselta. Ja muutenkin tuntui, ettei ohjelma sopinut minunlaiselleni palkattoman työn tekijälle. :-)

  Sitä mietinkin tässä eilen, että kovasti pelätään työttömyyttä, jolloin jouduttaisiin olemaan ehkä lastenkin kanssa, mutta eläkkeelle on hirmuinen kiire! Isäntä sanoikin, että eläkkeellä ei olis sitten lapset sotkemassa elämää! Tuota en ollut tajunnutkaan!

  ReplyDelete
 2. Anonymous1:21 pm

  Hienoja ajatuksia ja toivottavasti ne myös toteutuu.
  Voisi aloittaa siitä, että menee kyläilemään sukulaisten tai tuttaviensa luo, jotka eivät itse voi tulla tapaamaan.

  T: Kaija

  ReplyDelete
 3. Ihan ensin totean että moderointi ei ole tottumattomalle helppoa - tulin hävittäneeksi Jamidon kommentin - SORRY!

  ***********************************************

  PAMI: En tiedä kuka Anne Moilanen on mutta noita tapauksia tottakai riittää kun (oikeasti tai kuvitellusti) nainen tekee kaiken kotona ja mies ei mitään. Siitä saa aika kivan syyn sitten olla tekemättä mitään lähimmäistyötä jos joku rohkenee semmoista ehdottaa.

  Jotkut näivettyvät eläkkeellä kun heillä ei mielekästä tekemistä. Ihan tutkitusti siitä seuraa ennenaikainen kuolema. Siihenkin tepsisi vapaaehtoistyö.

  Jos työ on oman itsen mielestä hyödyllistä, kivaa ja opettavaista, ei rahapalkkaa ehkä kaipaakaan.

  Rahaa saa kodin taloudenpidossa säästetyksi joten se on kuin ansaitsemista.

  KAIJA: Kivasti keksitty! Samalla voi yhdessä puuhailla jotain ja pieniä talkoita vaikka harrastaa. Ei tarvitse istuskella passattavana. Voi vaikka lähteä yhdessä ulkoilemaan niin tulee huvi ja hyöty ja hyvä mieli :)

  Kunhan aina jotain rakentavaa keksii eikä muita morkkaa ja etsi vikoja.

  ReplyDelete
 4. Anne Moilanen on feministi, Tulva-lehden päätoimittaja ja keskustelija Ylen Aamu-tv:n Jälkiviisaissa. Ja painotan sanaa feministi! On hänellä kyllä yllättävän fiksun tuntuinen mies (myös Jälkiviisaissa ollut) sekä pieni poika. :-)

  ReplyDelete
 5. PAMI: Aha. Kiitos lisävalaisusta!

  Joissakin feministeissä tasa-arvon ajaminen ja sorrettujen naisten puolustaminen on kellahtanut koko miessuvun haukkumiseksi ja kaikinpuoliseksi uhoamiseksi. Jos tämä on yhtään samaa tyyppiä kuin se rouva Mikkonen jonka näimme "keskustelevan" tässä taannoin, luulen että en edelleenkään katsele TV:n suomenkielisiä ohjelmia. (Ammattini vuoksi tavallisesti katson vain vieraskielisiä. Siis olen kieltenopettaja)

  Vaikka nyt kyllä teit minut sen verran uteliaaksi että taidan mennä tutkimaan ohjematiedoista milloin Jälkiviisaat tulee... :)

  ReplyDelete