Wednesday, March 11, 2009

Sanomalehdet(kö) eivät innosta?


Jane Austen sanoi:

"Pelkkiä sanomalehtiä lukemalla ei saa aikaan hyvää keskustelua."

("Vain kirjoista löytyy innostavaa ajattelua.") 


4 comments:

 1. Höpö höpö, Sanomalehtia on trendikästä "vihata" nykyään. Tätä vihaa perustellaan mm. sillä, ettei siellä kuitenkaan ole objektiivista tietoa ymv. saatavilla. Sitten nämä kritisoijat kuitenkin usein ovat perillä asioista: Mistähän he oikein saavat sen "objektiivisen" tietonsa?

  Oho, tämä ei nyt liittynyt varsinaisesti tuohon Janen lausahdukseen. Olen kyllä siitäkin eri mieltä. Kaikista lukemisista voi löytää innostavaa ajattelua ja sitä myöten saada aikaiseksi hyvää keskustelua. Paitsi jos ei samaa mieltä, niin ei kai sitä silloin... ;)

  ReplyDelete
 2. ELEGIA: Great. En ollut ajatellut "objektiivisuutta", mutta pistänpä nyt mietintämyssyn päähän :)

  Muutenkaan en vielä ehtinyt syvemmin ajatella, mutta eka reaktioni oli sama kuin sinulla: MISTÄ TAHANSA on mahdollista saada aikaan hyvää keskustelua. Eli siis tässä vaiheessa olen eri mieltä Janen kanssa. (Uskon että löydän myös aihetta olla samaa mieltä, kunhan mietintämyssy hautoo hetken aivosoluja.)

  Samaa mieltä oleminen ei perusedellytys hyvälle keskustelulle, pikemminkin melkein päinvastoin.

  ReplyDelete
 3. Sanomalehdet taisivat olla vähän erilaisia Austenin aikoina - herrojen hallussa. Minusta sanomalehdet ovat yleensä masentavaa luettavaa, koska maailmalla ei juurikaan hyviä asioita tapahdu - tai ainakin ne ovat niin vähäpätöisiä suuriin uutisiin verrattuna, ettei niistä kannata raportoida. Onneksi Amerikasta on sentään viime aikoina kuulunut hyviä uutisia, kun Obama on uudistanut politiikkaa.

  ReplyDelete
 4. HELENA: Sinäpä sen sanoit: sanomalehdet olivat erilaisia 1700-luvulla kuin nyt. Samaten käsitys keskustelutaidoista ja keskustelun tavoitteista. Myös silloin luetut kirjat poikkesivat meidän ajastamme.

  Mutta jos siirtää tuon väitteen nykyaikaan, voi miettiä Janen väitettä tässä ajassa.

  On hyvin HYVIN YLEINEN väite että sanomalehdissä ei ole mitään hyviä uutisia. En tiedä miksi en onnistu olemaan samaa mieltä. Sinisilmäinen?

  Luen Hesaria. Tiedeuutiset ovat (kai) hyviä uutisia? Urheilu-uutiset samoin. Talousuutiset hyödyllisiä niille joita ne koskevat. Viivi ja Wagner riemastuttaa melkein aina, samoin Fingerpori. Hesarissa on usein psykologisia artikkeleita jotka tavaan tarkkaan läpi. Politiikkaa en pahemmin seuraa - olisivatko ne pahat uutiset sitten siellä?

  Tarja Halonen on juuri ottanut kantaa sodan kauheuksiin. Onko se hyvä uutinen vai muistuttaako se lukijoita kauheuksista ja siten masentaa lukijoita? - Tuossa saattaa olla yksi syy siihen että niin monet kokevat sanomalehtien sisältävän pelkkiä huonoja uutisia. Kannattaisi ottaa se asenne että hyvä kun epäkohdista puhutaan ja niitä tutkitaan.

  Minulla onkin vielä tämän päivän Hesari lukematta. Taidan mennä tutkimaan sitä sillä silmällä että onko siellä enemmän hyviä vai huonoja uutisia :)

  Obamaa minäkin kannatan. Kiitti kommentistasi, Helena :)

  ReplyDelete