Thursday, March 19, 2009

Kiusaajahan ei ole väärässä



Kaarina Korhonen: Kiusaajat kuriin (s. 52)

"Työpaikkakiusaajalla on yleensä paljon kokemusta manipuloinnista, koska hän on erittäin harvoin ensikertalainen."

"Kiusaamistutkimukset kertovat että kiusaajat toistavat käyttäytymistään, joka monesti on alkanut jo lapsuudessa - eivätkä näe siinä mitään väärää."

"Kiusaajalla on siis työyhteisön manipuloinnissa pitkä kokemus ja etumatka kiusattuun verrattuna."

Kiusaaja ei näe toiminnassaan mitään väärää. 

On aivan turhaa odottaa että hän pyytäisi anteeksi, huomaisi häirinneensä, tunkeutuneeksi toisen intiimitilaan, käyttäytyneensä epäasiallisesti.

Jos hänestä tehdään valitus, hän leimaa valituksen tekijän herkkänahkaiseksi, huumorintajuttomaksi, asiattomaksi. Hän kieltää että mitään kiusaamista tai häiritsemistä on tapahtunut. Vähättelee ja mitätöi koko jutun. Päättäväisesti hän mustamaalaa kiusatun. Hyökkäys on paras puolustus. 

Harmillista kylläkin tuossa vaiheessa muut joko menevät hänen puolelleen kiusattua vastaan tai sanoutuvat irti koko asiasta, heittäytyvät neutraaleiksi.

Työterveys- ja työnsuojeluasiantuntijoiden mukaan kiusaamisen estämisen avaimet ovat esimiestyössä, mutta toisaalta myös suurimmat puutteet (s.48)  

Valistusta ja koulutusta tarvitaan. Paljon ja äkkiä. Ongelma on VALTAVA.

8 comments:

  1. onko Suomessa niin pienet ympyrat etta tyopaikoilla on viela "aikaa" tulla sairaaksi henkisesti?


    kiusaajia, vallanhimoisia jne. on paljon myos esimiehissa - miten heidat saa pois tehtavistaan?

    ReplyDelete
  2. BLOGitse: Ongelman yksi paha solmukohta onkin siinä että kiusaajia ei saada pois tehtävistään, koska ongelmaa ei tunnisteta, ja jos tunnistetaan, teeskennellään että sitä ei ole.

    Suomi kai johtaa Euroopan tilastoja, mutta joka puolella maailmaa kiusaamista esiintyy pahana työyhteisöjä lamaannuttavana ilmiönä.

    Kiusatut joutuvat sairaslomalle, muut tekevät heidänkin työnsä - tästä sitä ajanpuutetta ja töitten ruuhkaantumista vasta tuleekin!

    ReplyDelete
  3. Miksikohan Suomi johtaa tuossa tilastossa?
    Loytyyko taustalta jotain yhteyksia esim. uskonto, kasvatus/koti, alkoholi jne.?

    Kiusatut sairaslomilla, masentuneet sairaslomilla...mika suomalaisia vaivaa?
    Kokonaisvaltainen VASYMYS?

    ReplyDelete
  4. BLOGitse: Hyvä kysymys. Kerron jos kirja antaa tuohon mitään vastausta.

    Masentunut-otsikon alle kirjataan myös kiusatut, byrokraattisista syistä. Siitä syystä masentuneisuus-tilastot ovat huippuluokkaa. Sen opin juuri tuosta kirjasta.

    ReplyDelete
  5. Tämä on niiiin vaikea ja arka asia, etten kykene nyt syvempiä kommentoimaan, vaikka haluaisin.
    Työssäni joutunut/saanut olla asian kanssa tekemisissä tukijan roolissa.
    Omakohtainen kokemus johti kiusaajan irtisanoutumiseen, mikä sekin oli aika raju kokemus.
    Henkee salpaa pelkkä ajatus.
    Kipeä asia, mistä pitääkin puhua, mutta kaikki ei ole sitä miltä se näyttää...

    ReplyDelete
  6. Minulla on silmät kyynelissä, tajusin luettuani tämän kirjoituksen että olen ollut narsistin uhri. Minua on vähätelty, reaktioitani kiusaamiseen samoin. Ja tämä on tapahtunut oman perheeni sisällä.

    Oli kiva löytää blogisi :)

    ReplyDelete
  7. ARJAANNELI: Kiitos ja kunnia sinulle pärjäämisestä!

    Samoin minulla ollut raju kokemus joka päättyi kiusaajan häipymiseen. Olisin itse häipynyt ellei hän olisi lähtenyt. Lähti VIHAISENA, yritti mustamaalata, mutta eihän hänellä mitään ollut millä sen olisi onnistunut tekemään.

    Nämä kiusaamisasiat kiteytät totuuteen: Kaikki ei ole sitä miltä se näyttää... Tosi on! Jos kaikki lukisivat nyt alkuun vaikka tuon Korhosen teokset, alkaisivat tajuta miten päälaellaan asiat ovat ja miten hirveä määrä LUULOA ihmisillä on, tiedon puutetta, vääriä uskomuksia.

    ReplyDelete
  8. WHYSOSERIOUS: Kiva kun tulit tänne, ja juuri nyt kun olen viikkokaupalla postaillut narsismista. Lue, itke, sitten suutu, ja muuta asenteita. Niin minäkin olen tehnyt. Olisinpa jo sinun iässäsi saanut näitä tietoja!

    Mutta toisaalta jos olisin saanut en olisi kokenut kaikkea sitä vaikeaa mistä olen elämänkokemukseni saanut. Kärsimyksien kautta voittoon on sekin hyvä motto.

    Mieluummin kiusattu kuin kiusaaja, on myös tavallaan mottoni, mutta tietysti tunnen muitakin vaihtoehtoja tässä vaiheessa :)

    ReplyDelete