Tuesday, February 13, 2007

EPÄSUOSIO

.


Anteeksiantamisesta lueskelen ja samalla fundeeraan ja pundeeraan yhtä ja toista, sitä sun tätä. On se vaan taito jota meistä kaikki eivät osaa. Lieneekö niin että ne eivät osaa jotka sitä eniten tarvitsisivat?

Sääliksi käy ihminen joka loukkaantuu verisesti oikealle ja vasemmalle ja joutuu sitten pitämään loukkaantumisestaan kiinni, välttelemään ihmisiä, läpikäymään vihan, koston, tuomitsemisen tunteita, pinnistämään ja keskittämään voimavaransa harmittelemiseen.

Työpaikoilla vallitsee kurja ilmapiiri jos yksi ihminen kantaa kaunaa toiselle. Ystäväni Jaana kertoi yhden työtoverinsa olleen niin vihastunut toiseen että heittäytyi puhumattomaksi. Sitten kun oli pakko hoitaa yhteisiä työasioita, tämä loukkaantunut pisti paperilapun Jaanan pöydälle välitettäväksi vihansa kohteelle. Jaana sanoi painokkaasti että ei käy, ja läpsäytti paperin takaisin sinne mistä se tulikin. Hän ei ryhdy välikädeksi tuollaiseen typeryyteen. Hoitakaa itse asianne.

Minäkin olen joutunut muutamalla työpaikalla näkemään miten yksi ihminen huokuu vihaa ja paheksuntaa toista kohtaan. Se on inhottavaa kaikille jotka joutuvat heidän lähelleen. Kahdessa paikassa olen nähnyt miten ravintolan emäntä kohtelee alaista vihamielisesti, välillä puhumattomasti mulkoillen tai katsetta vältellen, välillä ohjeita tiuskaisten. Jokainen kahvilassa asioiva näkee sen ja vaivautuu. Vihan vallassa oleva ei tule edes ajatelleeksi miltä näyttää ulospäin. Hänellä on täysi työ olla vihainen. Tuollainen jatkuu toisinaan vuosia.

Jouduinpa yhdessä paikassa itsekin vihan kohteeksi. Myönsin auliisti itse tehneeni virheen kun apua tarjoten sekaannuin erään ihmisen töihin. Pyysin anteeksi ja käyttäydyin mielestäni asiallisesti ja reilusti. Pyytelin vähän myöhemmin anteeksi meilitsekin mutta ei tullut vastausta. Viikkokaupalla jouduin kaksi kertaa viikossa kulkemaan tämän ihmisen työpisteen ohi eikä viha osoittanut mitään lauhtumisen merkkejä. Yritin olla mahdollisimman luonteva, neutraali ja asiallinen ja toivoin ajan parantavan tilanteen, mitä se jossain määrin tekikin. Jonkin verran välttelin ja väistin henkilöä. Eräs työasia vaati että menin puhumaan hänelle ja sitä varten jouduin keräämään kaikki positiiviset voimavarani, jotka eivät ole mitenkään vähäiset. Hän sai vastatuksi normaalisti mutta jo taas seuraavalla kerralla näin ukkospilvet pään päällä. Onneksi joulun jälkeen en enää mennyt takaisin siihen työpaikkaan. Luottamukseni tuohon henkilöön tuskin palaa jos itse joskus palaan sinne.

Niitä ihmisiä jotka eivät pysty käsittelemään vihan ja loukkaantumisen tunteitaan, on paljon. Heitä ei joukosta välttämättä tunnista ennen kuin vahinko tapahtuu. Kunpa edes kerran saisi kuulla että jossain firmassa esimies osaa puuttua tuollaiseen.
.

4 comments:

  1. Anonymous4:25 pm

    Jotkut tuntuvat saavan elinvoimaa ikuisesta vihanpidosta. Vaikea ymmärtää sellaista. Viha kuluttaa ihmisen loppuun. Paljon helpommalla pääsee kun kohtaa asiat asioina, sopii ja pyytää tai antaa anteeksi. Itse olen törmännyt kerran ihmiseen ( ei ollut minulle läheinen ihminen, pikemminkin vieras ) joka ei koskaan halunnut sopia mistään asioista.
    En ensin ollut uskoa että kyseinen ihminen oli ollenkaan tosissaan, luulin hänen pelleilevän. Mutta ei, riita merkitsi hänelle aivan aidosti p y s y v ä ä asioiden tilaa, ei jotakin sellaista joka tulisi ratkaista keskustelemalla.
    Törmättyäni kyseiseen henkilöön, tajusin miten onnekas olen tavallaan ollut. Ympärilläni on aina ollut ihmisiä joiden kanssa on voinut jatkaa kinaamisen, torailun tai riitelyn jälkeenkin elämää. Välit eivät ole ainakaan mistään pienistä, eikä vähän suuremmistakaan erimielisyyksistä koskaan pysyvästi katkenneet.

    ReplyDelete
  2. Hei Marko

    Kiva nähdä. Yritin tänään muutaman kerran päästä blogiasi lukemaan, mutta tekniikka ei pelannut. Mikähän siinä oli?

    Koen samaa kuin sinäkin että tunnen olevani onnekas kun elämässäni olevien ihmisten kanssa tulee toimeen. Erinäisiä olen joutunut jättämään taakseni oman henkisen hyvinvoinnin vuoksi. Ei kannata pitää ympäristössään vihaisia ja negatiivisia ihmisiä ellei ole pakko.

    ReplyDelete
  3. Minä olin ennen vihainen ihminen. Mutta siperia opetti, nykyisin olen nöyrä ja herkästi tilannetta haisteleva neuvottelija. Ja osaan antaa jo anteeksi, itsellenikin:)

    ReplyDelete
  4. Hei Salka

    Siperia? Hmm... Se että osaa antaa anteeksi itselleen, on luultavasti kaikkein ratkaisevinta.

    ReplyDelete