Tuesday, February 06, 2007

OTITKO MALLIA?

.


Osaan sijata vuoteen aika näppärästi vaikka itse sanonkin. Minulle opetettiin se sinä vuonna kun työskentelin huonesiivoojana lontoolaisessa hotellissa 20-vuotiaana. "Se käy kun osaa!" anoppi kerran ihasteli sulavia liikkeitäni. Heh.

Todella paljon ihminen oppii elämänsä aikana jäljittelemällä muita. Hyvää ja huonoa. Sitä olen tässä miettinyt sen jälkeen kun ajatuksen heitin ilmoille siitä miten lapset oppivat katselemalla ja matkimalla enemmän kuin sanallisista ohjeistä.

Pakko on todeta monista kasvattajista että paljon puuttuu, ohjeita, rohkaisua ja kannustusta puuttuu. Niiden sijalla on kieltoja, moitteita ja varoituksia. Niitäkin tarvitaan mutta jos kasvatus ja koulutus jää pelkäksi negatiivisuudeksi eihän kohde tiedä mitä hänen pitäisi tehdä. Sillä kai niitä liian kilteiksi sanottuja näkymättömiä, itsetunnoltaan heikkoja maan hiljaisia on päässyt keskuuteemme leviämään.

Millainen malli huonolla itsetunnolla varustettu ihminen on omille lapsilleen? Lapset ottavat aika herkästi mallia siitä vanhemmastaan joka on samaa sukupuolta kuin he itse. Meistä joillakuilla on kova työ ja puurtaminen päästä irti meihin iskostuneesta väärästä mallista. Se voi olla mitä vaan alkoholistista itsensä vähättelijään tai vaimon hakkaajasta muiden ivaajaan. Kunhan sen tiedostaa, voi muuttaa käytöksensä ja ajattelutapansa.
.

2 comments:

  1. Saat näköjään jo kommenttispammia :) Ei kannata koskea linkkeihin.

    Peikko mietti miten helposti voi heittää sanat "voi muuttaa käytöksensä ja ajattelutapansa". Se taitaa olla kaikkein vaikein asia vaikka tiedostaisi mitä.

    ReplyDelete
  2. Ai, kiitos tuosta tiedosta! Postin koko kommentin niin kukaan muukaan ei koske siihen.

    Kuule, sanat voi heittää helposti se joka ei tiedä mitä puhuu, mutta myös se joka tietää kokemuksesta miten helposti muutos voi tapahtua.

    On olemassa juttuja jotka saa muutetuiksi kirjaimellisesti "sormia näpäyttämällä". Tiedän koska olen kokonut monta.

    Sitten on olemassa muita juttuja joiden muutos vasta ALKAA siitä että asia tiedostetaan. (Esimerkiksi riippuvuus)

    Jos ei tiedosteta, mitään ei tapahdu tai muutos tapahtuu huonompaan suuntaan. Kuten elämässä usein käy.

    ReplyDelete