Wednesday, July 15, 2009

Haukkujille kuonokoppaJutteleminen ja hyvä, rakentava, oivaltava keskustelu ihmisien kanssa on minun mieleeni.

Ei olisi ollenkaan hullumpaa jos kaikille muita haukkuville pistettäisiin kuonokoppa.

Annettaisiin puheenvuoro vain niille joilla on sanottavaa, ei haukuttavaa.

En tarkoita tällä sitä että epäkohtia tai vikoja ei saisi ottaa esiin. Sehän on tarpeen ennen kuin asioille voi tehdä jotain.

Tarkoitan typerää mustamaalaavaa räkytystä, ilkeämielistä ajattelematonta suunsoittoa ja lannistavan ilmapiirin aikaansaavaa asiatonta moittimista, syyttelyä ja meganegaa vuodatusta josta ei ole muuta iloa kuin harmia.

11 comments:

 1. Voisin liittyä kuonokopan kannattajiin. Itse olen kyllästynyt "keskustelemaan" ihmisten kanssa, joilla ei ole hyvää sanaa sanottavana - kuin korkeintaan itsestään.

  ReplyDelete
 2. Ihmettelen vieläkin, kuinka vahvasti meissä on kaiken arvosteleminen....huomaan ikävä kyllä, itsessäni, että kun tulen tilanteisiin, jossa on ihmisiä, useasti arvosteleva ajatus, tarkkaileva kapea-alainen näkökulma säntää ensiksi mieleeni...onneksi nykyään huomaan sen ja jään ihmettelemään itseäni...vieläkö katson tilannetta ei-rakastavin silmin...

  Meidät on niin vahvasti kasvatettu, opetettu, koulutettu suorittamaan, kilpailemaan, pärjäämään, olemaan ahkera...näemme "totuuden" hyvin kapeasti, lähinnä omien lasiemme kautta...
  Ennen kuin löydämme armollisen, rakkaudellisen hyväksynnän omaan itseemme, olemme se mikä aidosti olemme,emme pysty olemaan viattoman vilpittömiä hetkissä jossa saamme kohdata muita lähimmäisiämme...
  opettelen tätä itsessäni...

  ReplyDelete
 3. Aivan ja täysin samaa mieltä! Sitä on uskomattoman ahdistava ja inhottava kuunnella, sitä räkytystä.

  Rakentava kritiikki ja epäkohtien esille tuominen on hyvä, mutta turhanpäiväinen valitus ja vänkytys voisi minun puolestani kadota maailmasta.

  Sitä taikaiskua odotellessa...

  ReplyDelete
 4. TIRLITTA: Hyvä havainto että jotkut puhuvat hyvää vain itsestään!

  Viime viikolla juuri törmäsin vanhaan tuttuun ja vaikka ensin ilostuin, juttelusta jäi paha jälkimaku, juuri tuosta mainitsemastasi syystä. Hän kehui itseään ja kertoi vain omia kuulumisiaan, ei välittänyt minua kuunnella oikeastaan ollenkaan. Sen vähän minkä kuunteli, käsitti väärin :(

  ReplyDelete
 5. HANNE: Hyvin puhuttu. Kommenttiasi lukiessa minulle tuli mieleen ajatus että arvostelu ja arviointi voi olla hyväkin asia, kehittävä ja rakentava.

  Kylläpä pisti miettimään tuo ilmauksesi: "katsonko ei-rakastavin silmin"... Siinäpä se olennainen ero taitaa usein olla.

  Opettajan ammatissa uskon että minun kuuluu arvioida rakastavasti, oppilaan hyväksi. Silloinkin kun punnitsen ja osoittelen virheitä.

  Eikä yhtään haittaa jos aina välillä katsoo peiliin :)

  Terveestä itsetunnosta on paljon iloa itselle ja niille joiden kanssa olemme tekemisissä, huonosta vastaavasti seuraa harmia ja pahaa oloa.

  ReplyDelete
 6. ZAHIRLIFE: Olipa iloinen yllätys että olet palannut! PIstin blogilinkkisi heti seinälle pyörimään.

  Ahdistavaa ja inhottavaa tosiaankin kuunnella vääräleukojen vänkytystä. Luulenpa että en jää toimettomana odottelemaan että taikaiskusta pistäisivät suun suppuun, vaan alan omassa vaikutuspiirissä tehdä jotain asian hyväksi aina kun koen tarpeelliseksi. Itse asiassa yleensä teenkin :D

  ReplyDelete
 7. Surullisen usein tuntuu siltä, että nillä, jotka "räkyttävät" ja sillä pahoittavat monen mielen, ei ole eväitä muuhun... Ainakin yritän vakuutella itselleni niin, jotta kestäisin paremmin sen mielipahan. Tottahan takaisin sanomalla ketteräkielinen voi toisen vaientaa, mutta jostain syystä en vielä suostu uskomaan, että toista saisi muuttumaan parempaan muuten kuin lempeydellä ja rakkaudella..

  ReplyDelete
 8. MILLAN: Tuohon tapaan minäkin ajattelen että eivät osaa muulla tavalla puhua. Ettei vaan monella olisi lapsuudenkodista tarttunut elinikäinen tiedostamaton tapa.

  Joo, takaisin sanomisella vaan lisätään pökköä pesään.

  Ehkä muunlainen sanominen tehoaa. Meikä kun on opettaja, heh. Me opettajat kokeilemme jos jonkinlaista konstia kansaan :D

  ReplyDelete
 9. Tuleehan sitä aina välillä jotain arvosteltua,mutta muuten allekirjoitan sanomasi täysin.

  ReplyDelete
 10. Peikko vähän ilkeilee ja kysyy: Etkös Rita juuri mustamaalannut ihmisiä, jotka koet ilkeämielisiksi räkyttäjiksi?

  ReplyDelete
 11. YAELIAN: Tulee arvosteltua, kyllä, mutta kieltäydyn menemästä sille linjalle että naama rusetilla vain luettelisin kaikkea mikä on pielessä :D

  ISOPEIKKO: Eli Peikon ajatus on että ne eivät olekaan ilkeämielisiä räkyttäjiä ja Rita vain panettelee eli mustamaalaa heitä?

  Siinäpä meille ajattelemista :)

  Mistä voi tietää onko räkyttäminen ilkeämielistä?

  Esimerkiksi halveksuntaa uhoavasta äänestä ja kasvojenilmeestä, lausuntojen perinpohjaisesta negatiivisuudesta, pahansuovista toivotuksista.

  Ikävä kyllä tuontapainen negatiivisuus leviää. Puhekumppani voi ottaa sen omakseen ja jatkaa sitä, tai puhekumppanille tulee siitä huono olo. Saattaa myös olla että molemmilla osapuolilla jo on tuo tyyli ja he viihtyvät siinä. Lienevätkö tulleet myrkylle immuuneiksi?

  ReplyDelete