Thursday, July 16, 2009

Terve vai epäterve parisuhdeOstin kirjan jota minulle suositteli pahasta avioliitosta pelastunut tuttava. Hän osallistui eroseminaariin ja pääsi sen avulla elämässä selvemmille vesille, mutta vasta sitten kun hänelle alkoi selvitä mikä on narsisti ja mikä on luonnehäiriöinen, totuuden torvet puhkesivat soimaan toden teolla. Terve reaktio oli puolen vuoden suuttumus. Sitä tarvitaan kunnolliseen henkiseen vapautumiseen.

Ihmettelen että eroseminaarissa ei puhuttu mitään narsismista, joka sentään listataan erojen syiden kärkipäähän. Seminaarin johtava periaate oli ollut että osallistujat muuttavat itseään, eivätkä uhraa energiaa liittonsa toiselle osapuolelle.

Tuttavani luki seminaarin jälkeen omin päin muun muassa kuvan opuksen, jonka on kirjoittanut psykoterapeutti Eva Rusz , parisuhteisiin erikoistunut ruotsalainen psykologi.

"Käytännönläheinen teos kaikille, jotka ovat eläneet läheisessä suhteessa luonnehäiriöisen kumppanin kanssa. Kirjassa seurataan neljän naisen tapauskertomuksia siitä, miten he ovat ajautuneet suhteeseen luonnehäiriöisen kanssa ja miten he ovat siitä selvinneet. Suhteen alussa kumppani tuntuu "täydelliseltä", mutta vähitellen suhde alkaa muuttua ja kumppanin luonteen häiriöt paljastua. Kirja kuvaa luonnehäiriöitä ja niiden taustoja narsismista aina vakavaan psykopatiaan saakka."

Kirjan takakannesta: "Rakkauden ei pidä tehdä kipeää. Eva Rusz kuvaa käytännönläheisesti, mitä sisältyy terveeseen rakkaussuhteeseen ja mitä meillä on oikeus vaatia siltä. Samalla hän avaa luonnehäiriöiden taustoja narsismista aina vakavaan psykopatiaan saakka."

Kirjoittajan esipuheesta: "Tämän kirjan kirjoittaminen oli vaikeaa. koska viiden sairaassa suhteessa eläneen naisen kertomusten kuunteleminen ja kirjoittaminen koski minuun syvästi."

"Yleensä ajattelemme että psykopaatit ovat miehiä, jotka syyllistyvät vakaviin rikoksiin. Tässä kirjassa käsittelen kuitenkin miehiä jotka päällisin puolin toimivat yhteiskunnan sääntöjen mukaan ja menestyvät. (...) He ovat sosiaalisia ja mukavia - paitsi että kumppaniaan kohtaan ovat käsittämättömän ilkeitä, hallitsevia ja sadistisia. "

Minua kiinnostaa erityisesti lukea miten naiset selvisivät ulos noista tuhoisista suhteistaan. Tunnen pari tapausta joissa edes psykopaatin kuolema ei tuonut jälkeenjäänelle puolisolle rauhaa. Ellei pääse heti irti, vuodet piinassa tekevät tehtävänsä ja keho ja mieli jäävät pahimmassa tapauksessa pysyvään satimeen. Parempi on olla jo etukäteen valistunut.


5 comments:

 1. Kiitos kirjavinkistä. Tuo "rakkauden ei pidä tehdä kipeää" on asia, joka ainakin minulla pitäisi oppia muistamaan. Oman prosessini aikana olen tutustunut moniin ihmisiin, joilla on ollut samansuuntaisia kokemuksia, naisiin ja miehiin.

  Miksei eroseminaarissa käsitellä narsismia? Uskoisin, että siksi koska useimmiten eron syyt ovat jossain muualla. Vaikka eron syyksi väitetään narsismia, niin en usko, että se olisi se suurin syy tai edes kärkipäässä. Eiköhän se vanha kunnon "kasvettiin erilleen" tai jomman kumman ihastuminen johonkin kolmanteen osapuoleen ole yleisempiä. Seminaarissa voisi kuitenkin ehkä aiheeseen viitata sen verran, että lisäapua tarvitsevat ihmiset osaisivat sitä hakea tai ainakin tietäisivät mistä ilmiössä on kyse.

  Ihan liian usein ajatellaan, että tuollaiset luonne häiriöt ovat miesten asia, mutta ompa tässä eräällä ystävälläni vaimo ja tämän vaimon uhkailuiden takia ystäväni ei uskalla jättää yhteistä koiraa vaimon kanssa asuntoon, kun vaimo on uhannut tappaa koiran... Toisekseen luonnehäiriöinen nainen usein helposti syyttää kumppaniaan samasta viasta ja valitettavan usein naista uskotaan, miehen saadessa narsistin leiman.

  Näistä asioista viime aikoina paljon lukeneena olen surukseni huomannut, että luonnehäiriöisen ihmisen kumppani on muita alttiimpi joutumaan uudelleenkin luonnehäiriöisen kumppanin kanssa yksiin. Itsekin tässä kohtuullisen hyvä esimerkki. Siksi onkin todella tärkeää käsitellä taakse jäänyt suhde.

  ReplyDelete
 2. Minäkin kiitän vinkistä, en itselleni mutta aion suositella ystävälleni Suomessa, joka on elänyt tuhoisassa avioliitossa liian pitkään eikä osaa löytää tietä sieltä pois. Mies on klassinen narsisti ja toivon ,että hän joku päivä lähitulevaisuudessa löytää tosiaankin tiensä ulos siitä kamalasta liitosta.

  ReplyDelete
 3. ALISSA, YAELIAN: Kiitän kommenteista jotka tulen lukemaan pitkin ja poikin heti kun ehdin :)

  Huomiseen! Kops

  ReplyDelete
 4. ALISSA: Erojen syistä on luonnollisesti erittäin paljon musta tuntuu - tyyppisiä arveluja, sekä eronneilla itseillään että ulkopuolisilla. Totuus on myös että usein syytellään, joko toista tai itseä. Syyttely ei vie prosessia eteenpäin.

  Miksi eroseminaarissa ei käsitelty narsismia? ... Tuon kysymyksen esittäessäni ajatukseni oli:

  - Jos seminaarilainen ei tiedä mitä narsismi on hänellä ei ole mahdollisuutta ryhtyä pohtimaan oliko ex-puoliso mahdollisesti narsisti. Informaatio olisi tarpeen koska tutkimusten mukaan narsismia ja luonnehäiriöisyyttä esiintyy runsaasti

  Tuttavani alkoi saada narsismitietoa vasta eroseminaarin käytyään ja käsitti silloin mistä oli kysymys.

  ________________________________________

  Lukemieni kirjojen mukaan luonnehäiriöiset ja narsistit ovat enimmäkeen miehiä. Minua kiusanneet ovat olleet lähes kaikki naisia. (Vain yksi mies.)

  _______________________________________

  Häiriöisissä yhteisiä piirteitä, vaikka erojakin. Niin myös meissä uhreissa.

  Jatketaan keskustelua... Luen lisää tuota kirjaa kun ehdin.

  ReplyDelete
 5. YAELIAN: Alapa potkia tuota ystävääsi ulos huonosta liitosta. Voit vinkata sivuillenikin, helmikuun ja maaliskuun postauksissa runsaasti aiheesta.

  Laitan sinulle vielä vaikka meiliä aiheesta ja kertoilen varoittavia esimerkkejä läheisistäni jotka eivät pelastuneet ajoissa...

  ReplyDelete