Friday, July 17, 2009

Roskan vetovoimaJälleen puhun roskista ja roskiksesta. Uskomatonta roskan puhumista. Meidän roskis pitäisi tyhjennettämän joka toinen torstai ja nyt kun kävi jo toisen kerran niin että se käytiinkin tyhjäämässä etuajassa, puhkesin asiaa pähkäilemään blogissa, joka mainiona varaventtiilinä ja kaikenpuolisena ajattelun apuvälineenä toimii. (Katso aikaisempi postaus 14.7.)

Tiistaina kävivät, ja humpsista vaan, kävivät eilenkin, eli torstaina. Siis täsmälleen sinä päivänä kuin pitikin. Säiliön sisuksiin oli näinä kahtena päivänä karttunut kokonaista kaksi roskapussia.

Olivatko lukeneet blogini vai miksi tulivat uudelleen? Olivatko saaneet valituksia ja tekivät uuden kierroksen? Vai oliko tiistainen kierros ylimääräinen - silloin roskikset myös pestiin.

Tiedottaminen olisi kieltämättä tervetullutta. Ei tarvitsisi pohtia ja pähkämöidä.

Roskiksista tuli mieleen se taannoinen tutkimus, joka osoitti että ihmiset heittävät roskia roskiksen viereen heitettyjen roskien oheen, eli maassa makaavat roskat ikään kuin houkuttelevat lisää roskia viereensä, kun taas maisema josta roskis puuttuu kokonaan ei houkuta roskia heittämään vaan pysyy siistimpänä.

Onko sama ilmiö kuin autiotalon ikkunat? Kun yksi ikkuna on kivitetty rikki, pian kivitetään kaikki muutkin.

Havainto Blogistaniassa: Kiistanalaisten aiheiden blogeissa yksi asiaton ilkeä anonyymi kommentti saa usein samanlaisten vyöryn liikkeelle. Siinäkin näkyvissä roskaamista ja kivillä heittelyä.

Ja siis tarkoitan asiattomia kommentteja. Ilkeitä heittoja. Syyttäviä herjoja. En tarkoita eriäviä mielipiteitä jotka esitetään asiallisesti.

5 comments:

 1. Meillä on muuten noiden roskakuljetusten kanssa sama ongelma: ei tulla läheskään aina silloin, kun on sovittu. Silti lasku tulee aina ajallaan, onpa astia tyhjennetty liian aikaisin, puolityhjänä, tai ei. Grrrr.

  ReplyDelete
 2. Tuo puheesi asiattomista kommenteista näyttää todella olevan totta monissa blogeissa. Ja vielä sellainenkin ilmiö, että mitä enemmän jonkin blogijutun tekstin perässä on yleensäkin kommentteja, sitä enemmän sinne tulee niitä lisää.

  Liittynee samaan asiaan, mistä olet kirjoittanut usein: negatiivisuus lisää negatiivisuutta ja päin vastoin.

  Eihän rahakaan tule muuta kuin rahan luo!

  ReplyDelete
 3. MILLAN: En tiedä vaihtuiko meillä roskafirma tässä kun ilmoittivat että keräyspäivä muuttuu maanantaista torstaiksi. Ihan luotettavasti on tyhjennetty aina ennen tätä muutosta josta ilmoittivat pari kuukautta sitten.

  Mutta eiköhän se siitä. Mitä tässä murisemaan :)

  KIRLAH: Joo ja joskus huomaan että eka kommentoija luo tunnelman jota seuraavat jatkavat ja komppaavat.

  Se on yleinen ilmiö että negatiivisuus lisää negatiivisuutta ja päinvastoin, mutta ilmenee myös sitä että positiivisuus toimii ärsykkeenä niille jotka siitä ärtyvät :D

  Tuo rahajuttu on niitä maailman ihmeitä ja salaisuuksia jotka kiehtovat minua. Se joka ratkaisee nuo salat saa elämänsä rullaamaan.

  ReplyDelete
 4. Peikon mielestä roskia ei tarvita ollenkaan :)

  ReplyDelete
 5. ISOP: Roskiako ei tarvita? Ööö... Mistäs sitten rakennetaan roskavuori ja kaatopaikka? :)

  ReplyDelete