Friday, December 29, 2006

MITÄS SITTEN?

.
Kops kirjaili ajatuksia ajatuksenvapaudesta 25.12. jotka kanssablogari oli lukenut eikä ollut saanut mielestään.

AJATUKSENVAPAUDESTA

Kops puolestaan luki hänen ajatuksensa eikä saanut niitä mielestään.

PERHOSEFEKTI

Voidaanko siis päätellä että meillä kahdella siis ei ollut itsemääräämisoikeutta omiin ajatuksiimme? Ei ajatuksenvapautta? Olette vapaita ajattelemaan tästä mitä haluatte.

Vai oletteko?

________________________________________________________________

Tässä Perhosefektiltä lainattua Kopsilta lainattua:

"Arkiterapeutin tietyissä kirjoituksissa (ja niiden kommenteissa) vain näyttää olevan sellainen harmillinen piilotettu ominaisuus, että ne tarttuvat alitajuntaan eikä niistä pääse irti, ennen kuin on ajatellut asiaa. No, täytyy siis ajatella ja kommentoida.

***

Erityisen hämmentävä oli lopun toteamus: "Vaan hassua sinänsä, on olemassa ihmisiä jotka voivat hyvin vahvempien ihmisten ohjauksessa, eivätkä valita ollenkaan, vaan ovat tyytyväisiä." Tämä on tosiasia. Pitäisikö sille tehdä jotain vain onko se hyvin noin? Riippuu kai siitä, mihin ne vahvemmat ovat matkalla ja pysyvätkö ne varmasti vahvoina ja terveinä ikuisesti. Luulisin?"

KOPS VASTAILEE: Ajattele että on lapsia jotka viihtyvät vanhempiensa hoivissa, niin saat käsityksen siitä miten mukavaa voi olla kun joku vahvempi, enemmän maailmaa nähnyt, sanoo minne mennään, mitä tehdään, mikä on aikataulu ja niin edelleen. Lapset voivat keskittyä peleihinsä ja leikkeihinsä. Aikuisten maailmassa muunnos tuosta voi olla vaikka mies joka antaa mielellään vaimon ja äidin ja suvun päättää suurimmasta osasta asioita, ja elää aivan tyytyväisenä niissä ympyröissä. Muistan lukeneeni tuonsuuntaista onnellisuustutkimuksista.

Mutta nyt tulee Perhosefektin kirjoituksesta tuo ajatus että mitäs sitten kun niitä vahvempia ei enää ole paikalla. Aivan! Mitäs sitten? Kasvatuksen päämäärä on kasvattaa itsenäisiä aikuisia niistä lapsista, mutta entäs se aikuinen mies? Voi ei, nyt tämä jää vaivaamaan ajatuksia. Ajatuksenvapautta ei ole, mikä oli todistettava. Vai oliko?
.

4 comments:

  1. Vapautta on sekin jos vapaaehtoisesti luovuttaa päätösvallan jollekin toiselle ja seurailee mukana. Eri asia on jos pakolla alistetaan ja otetaan oman elämän hallinta ja valta pois. Se mitä pään sisällä ajatuksissa on niin sitä ei voi toinen hallita. Ei ainakaan kovin helposti. Voi pakottaa toisen tekemään jotain mutta ei ajattelemaan tai tuntemaan.
    Paitsi, että ainahan voi valehdella ja saada toisen uskomaan jotain mikä ei ole totta. Ja jos puhuja itse uskoo asiaansa niin sitten ei edes ajattele valehtelevansa. Kaikenlaiset palopuhujat saavat ihmiset kyllä liikkeelle oli sitten kysymys uskonnosta, politiikasta tai vaikka ternimaidosta.
    Niin, että mitä minun sitten piti kirjoittamani omana mielipiteenäni. Taisi ajatus karata omille teilleen.

    ReplyDelete
  2. Hyviä tuumailuja, Pikkuliina. Taidan tuumailla niitä edelleen. Tosi hyviä!

    ReplyDelete
  3. Sitäpaitsi manipuloinnista järjestetään opetustakin. Manipuloitu ihminen ajattelee juuri niinkuin itse haluaa huomaamatta että haluamista on muutettu.

    Mistäs me tiedämme mikä on totta? Mikä on totuuden määritelmä? Mitäs Platon sanoi tietämisestä? Mistäs me sen tiedämme?

    ReplyDelete
  4. Aivan, mistäs me sen tiedämme? Ja mistä tiedämme tiedämmekö mitään? - En minä tiedä.

    ReplyDelete