Thursday, December 14, 2006

SITRUUNANAAMAT BUSSISSA

.


Aidalla oli isompikin kokous, mutta muut lehahtivat lentoon kun Kops koppasi kameran käteen.

Bussissa oli aika täyttä. Keskioven tuntumassa oli parit lastenvaunut, ja siinä seisomassa äiti ja noin 8-vuotias tyttö, kaikessa rauhassa, kun sisään purjehti nainen, joku kipsi tai side kädessä, naama näkkärillä. Kulki tytön ohi, ei mielestään hyvin mahtunut ja sitä sitten paasaamaan mennessään koko bussin väelle. "Ei ymmärrä väistyä, nykyajan kakarat, tässä pääse kunnolla kulkemaan..."

Kukaan ei sanonut mitään, mutta jokainen varmasti ajatteli yhtä ja toista. Minä ajattelin että kaikki ajattelivat kuten minä eli että nainen käyttäytyi huonosti ja asiattomasti, ja että kurjaa kun lapsi joutui tuollaisen sitruunanaaman uhriksi. Naikkonen käveli määrätietoisesti saarnaten peräpenkkiin, missä hänen haukkumisryöppyynsä yhtyi miesääni. "Nykyajan kakaroilla ei ole mitään tapoja. Selkäänsä sietäisivät saada kaikki..."

Olin järkyttynyt.

Kun jäin keskiovesta pois ja haukkumisen kohteeksi joutuneen tytön äiti kysyi mahdunko vaunujen ohi, sanoin että mahduin erittäin hyvin, nou problem, kyllä sopu sijaa antaa. Hänen ilmeestään olin lukevinani kiitollisuutta siitä että osoitin olevani öykkäriä vastaan. Hymyilimme toisillemme ystävällisesti. Näin muitakin ystävällisiä ilmeitä ympärillämme. Olen melko varma että takapenkin kaksi ryppyotsaa olivat ainoat senkertaiset ruttuturvat.

Seuraavalla kerralla aion olla vielä enemmän Kops ja antaa selvemmän julkilausuman. Olisi pitänyt sanoa sille tytölle että et sinä tehnyt mitään väärää. Aikuinen käyttäytyi huonosti. Toivon että tytön äiti selitti asian kotona parhain päin.
.

3 comments:

 1. Niinpä. Näitähän löytyy. Parasta olisi kun ei antaisi tuollaisen vaikuttaa millään tavalla omaan rauhaan ja suhtautuisi ystävällisesti myös näihin sitruunoihin. Lapsi on tietysti haavoittuvainen ja tarvitsee välitöntä tukea tilanteessa.

  -gs

  ReplyDelete
 2. Istuin odotushuoneessa muiden seurassa. Pieni poika leikki lattialla. Siella oli leluja.
  Yht'akkia isa suuttui ja pakotti poikansa istumaan. Olet jo seitsenvuotias. Sinun pitaa kayttaytya kunnolla ja istua paikallasi.
  DD sanoi pari ystavallista sanaa pojalle joka istuutui hanen viereen.
  Isa heitti hanelle pahan katseen.

  ReplyDelete
 3. Gnothi

  Pohjimmiltaan on varmaan niin että sitruuna tarvitsisi ystävällisyyttä ja ymmärrystä, mutta silloin kun tapaa kiukkuisen ihmisen ei kannata yrittää hänen kanssaan puhua, ellei halua nenilleen. Tämä nyt ei ollut suoraan vastaus sinun kommenttiisi mutta tuli vaan mieleen.

  HPY

  Noita tilanteita tulee aina. Hienoa että reagoit asiaan, mutta niinhän siinä käy että meille ollaan helposti vihaisia jos "sekaannumme" kasvatustoimenpiteisiin tai muuten. Tapahtuiko tuo Ranskassa vai täällä ulkomailla? :D

  ReplyDelete