Friday, December 01, 2006

VAPAUTENI

.
Olen vapaa. Miksikökö ja milläkökö tavalla? Kerron miten sen koen.

Minä en polta. Nikotiinintarve ei orjuuta minua. En ole alkoholisti. Elämässäni ei ole alkoholistia joka pakottaisi minut pelkäämään ja rajoittaisi vapauttani puhua. Elämässäni ei ole uskonveljiä jotka rajoittaisivat minua, pakottaisivat pukeutumaan huntuun, riistäisivät minulta maalliset ilot. En joudu elämään mustasukkaisen ihmisen, luonnehäiriöisen, narsistin tai minävaurioisen kanssa, joka uhkaisi henkeäni jos yritän lähteä, tai uhkaisi itsemurhalla jos en tee jotain tai jos teen jotain.

Olen vapaa tekemään valintoja joka päivä. Se mihin itse sitoudun on vapaaehtoista eikä vapauden menetystä, kuten parisuhde tai työtehtävät jotka otan tehtävikseni. Annan jotain ja saan jotain. Se on vaihtoa ja vuorovaikutusta.

En ole aina ollut näin vapaa. Menneisyydestä löytyy paljonkin tapauksia jolloin vapauteni oli uhattuna, hankalia ihmissuhteita, vaikeita työtilanteita, nikotiinia. Siis tiedän riippuvuudesta, siitä millaista on kun joku pyrkii alistamaan, siitä mikä on oravanpyörä ja burn out. Olen nähnyt monenlaisia vankiloita.

Olen ITSE oppinut, ymmärtänyt, tehnyt päätökset, löytänyt ratkaisut, joskus kantapään kautta. Ei vapaus kenellekään tarjottimella tule. Uhrin osa voi olla tiedostamaton, ymmärtämätön valinta, jopa itseaiheutettu tila. Tarpeettomia uhreja on ihan liikaa. Maailmassa on oikeitakin uhreja. Ei viitsitä ehdoin tahdoin uhreiksi heittäytyä silloin kun jotain on tehtävissä.

Oletko vankileirillä? Onko sinulla sairaus jolle kukaan ei voi mitään? Oletko köyhyysloukussa? Vai pääsetkö vapaaksi kun itse vapautat itsesi? Kieritkö itsesäälissä? Selitätkö aina että mitään ei ole tehtävissä? Näin on aina ollut ja tulee aina olemaan?

Jumankauta, herää jo! Niin kauan kuin on elämää on toivoa. Eikä ole mitenkään sanottu että se siihenkään loppuisi. KOPS!
.

7 comments:

 1. Olipa palopuhe. Mutta täyttä asiaa Kops jälleen lataili.
  Laittaa miettimään asioita. Kiitos!

  ReplyDelete
 2. Hui tosiaan mikä palopuhe. Pelästyin niin että melkein tukka syttyi palamaan kun aamulla tuon luin, vaikka sen olin itse kirjoittanut :D

  ReplyDelete
 3. Vapauden takana on usein paljon tyota.

  ReplyDelete
 4. Mulla on kuin onkin paljon vapautta rajoittavia tekijöitä.

  Mulla on esim.sairauksia jotka rajoittavat mutten koe sen useinmiten ylivoimaisesti vapauttani riistävän.

  Se, että aikaa on vain parikyt ja risat tuntii joka päivä ja siitäkin pitää nukkua osa, rajoittaa se ja estää vapauttani.

  Olen myös köyhyysloukussa, mahdollisesti loppuelämäni. Tähän uskon pystyväni vielä vaikuttamaan.Eikä tämä jokapäiväistä elämää rajoita niin paljon kuin luulisi.

  Kieriskelen myös itsesäälissä aika-ajoin. Siitäkin voin oppia pois.Se on oikea vapaudensyöppö.

  Heräsin jo, elä töki sillä kepillä perskeles!*juoksee karkuun Arkiterapeuttiaan ja hänen kovaa keppiään*

  ReplyDelete
 5. HPY,

  Vive la liberté! Et vive la révolution!

  Salka,

  Heheheh, tuo loppukappale kirjoituksessasi :D Kopsin keppi on kylläkin pehmustettu. Siitä kuuluu hauska tsup kun napautan.

  Itsesääli on kauhea vapauden ja energian syöppö. Tänä aamuna minulle tuli mieleen lisää aiheesta. Nimittäin se miten orjuuttavaa ihmiselle on olla mustasukkainen. Sehän voi olla kokopäiväduuni jos on oikein paha tapaus!

  ReplyDelete
 6. Tuo vapaus on paradoksaalinen asia - monessakin mielessä.

  Ilman vastuuta vapaudesta voi aiheutua ongelmia. Vastuullinen vapaus merkitsee toisaalta mahdollisuutta toteuttaa itseään ja toisaalta siihen sisältyy seurausten ennakointi.

  Vapaudesta puhuttaessa ei tietenkään voi ohittaa eksistentialismia - vapauden filosofiaa. Sartren ajattelussa ihminen on radikaalisti vapaa, mutta tähän vapauteen sisältyy samalla ahdistusta - ihminen ei voi sysätä ongelmiaan, tuskaansa toisten harteille, toisten syyksi. Tämä näkökulma avaa toisaalta mahdollisuusia, vapauden tehdä itsestään halutunlaisen ja toisaalta se voi avata tuskan - ihminen on itse vastuussa tekemisistään, tuloksista. Tämä on kovin toisenlainen näkökulma, kuin vaikkapa freudilainen tapa hahmottaa minuutta yksipuolisesti lapsuuden kautta.

  -gs

  ReplyDelete
 7. Juups, GS,

  Kopsin pitää yrittää muotoilla nuo asiat hiukan arkisempaan asiaan ja veistellä niistäkin lastuja. Ei vapaus sitä tarkoita että eletään kuin siat pellossa :D

  ReplyDelete