Friday, December 22, 2006

VAPAUS, VELJEYS ja TASA-ARVO

.
Yhdysvaltojen historian taustalta löytyy Ranskan vallankumouksen ihanteet, VAPAUS, VELJEYS ja TASA-ARVO. Kun käydään keskustelua eri kulttuurien yhdistymisestä voidaan pohtia myös historiallista ja aatehistoriallista puolta. Saatiinko vapautta ja onko sitä nyt? Vallitseeko veljeys? Löytyykö tasa-arvoa?

Jos on kiire niin vastaukseksi riittää: "Kyllä ja ei." "Yes and no."

George Orwell; teoksesta Animal Farm:

"All animals are equal, but some animals are more equal than others."
(Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta jotkut eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset."

Entä Suomessa?
.

13 comments:

  1. Anonymous4:04 pm

    Vapaus, veljeys, tasa-arvo. Eihän sitä tietenkään missään ole eikä koskaan tule. Ei sitä myöskään missään koskaan ole ollut, paitsi iskulauseissa.
    USA? Vapaus: Sen varjollahan sikäläiset pyrkivät superarmeijoineen muuttamaan maailmaa omille itsekkäille intresseilleen sopivaksi. Veljeys, tasa-arvo: Sen surullinen tila nähtiin hurrikaani Katriinan jäljiltä New Orleansissa.
    Suomi? Vapaus: Onneksi sentään ajattelun-. Veljeys: Katin kontit. Niin tai onhan niitä Hyvä veli -verkostoja (ehkä Sisko hyvä -sellaisiakin). Tasa-arvo: Miehet ovat tietenkin olleet tasa-arvoisempia kuin naiset. Mielenkiintoista on se, että nyt naiset pyrkivät samaan eli olemaan miehiä tasa-arvoisempia. Ja rahahan ei tiedä tasa-arvosta mitään.
    Toki Suomi (ja Pohjoismaat) on verraten lähellä ideaalia, lähempänä kuin vaikkapa Ranska.

    ReplyDelete
  2. Anonymous4:51 pm

    Mielestäni Suomi ei oikein kuulu mihinkään katerogiaan. Tämä on ehkä aika monessakin asiassa kehitysmaa.
    Parasta lienee koulutusjärjestelmä ja varmaan kaikkein paras paikka maapallolla kasvattaa lapsia.
    Jos tasa-arvoista yhteiskuntaa etsitään niin oman kokemukseni mukaan niitä ovat Ruotsi Ja Hollanti. Ja jostain kumman syystä ne ovat myös erityisen siistejä, äärimmäisen toimivia ja hyviä maita ihmisten elää, joissa on mukavia monenkirjavia ihmisiä.
    Toisaalta ilmaston suhteen olisi parasta lähteä sitten etelämpään.Mutta sitten pitää sopeutua siihen, että asiat tapahtuvat vähän eri tavalla kuin täälläolemme tottuneet.Mutta siellä ihmiset keskittyvätkin ihmissuhteisiin ja elämään itsessään.

    ReplyDelete
  3. Hei Helanes ja Ciclista

    Yritän pyrkiä ihanteita kohti vaikka sinne en koskaan täysin ylettyisikään omassa vaikutuspiirissäni, kotona aviopuolison kanssa, ja opetustyössä oppilaitteni kanssa. Käsitykseni vapaudesta pitää esimerkiksi sisällään sen että ketään ei sorreta, syrjitä eikä estetä olemasta oma itsensä. Kasvatusalan ammattilaisena totean myös että liika vapaus on pahasta esimerkiksi lasten kasvatuksessa.

    Ajattelunvapaus - mielenkiintoista. Sitä pitää miettiä.

    Suomiko kehitysmaa - täytyypä miettiä. Jos sillä tarkoitetaan että meillä on kehittymisen varaa, kannatan :)

    ReplyDelete
  4. Pyrkiä... hmm... tuo sana kiusaa peikkoa. Menee häntäkin vallan kiharalle.

    ReplyDelete
  5. Vapaus. Se sana maistuu hyvältä. On ihanaa kun voi ihan omasta mielihalusta koristella kotiaan joulua varten. Kukaan ei kiellä eikä käske. Voi kutsua ystäviä ja sukulaisia glögille ilman vatsan kouraisua, että miten se hoidetaan ilman mielenosoitusta. Suomessa ei hunnuteta naisia mutta ei se tarkoita että kaikilla olisi vapaus tai tasa-arvo.
    Mutta kenties noilla sanoilla ei naisia tarkoitetakaan tai ei ainakaan perhepiirissä. Keskellä kun on tuo sana veljeys.

    Ajattelunvapaus on kuitenkin kaikilla. Mutta niiden esittäminen tai eläminen oman mielipiteen mukaan se on eri asia. Näin vapaasti ajattelen.

    USA:ssa asuu mukavia ihmisiä, joilla on vähän omituisen hauska käsitys meistä toisista. Ja valitettavasti viime vuosina sellainen umpioituminen on pahentunut. Arvostus toisia maita ja ihmisiä kohtaan on vähentynyt. Täynnä ihteään ovat!

    ReplyDelete
  6. Onkohan paljonkin sanoja jotka kiusaavat peikkoa ja saavat hännän kihartumaan? En viitsi alkaa arvailla mikä sanassa kiusaa koska sitten siinä menisi loppupäivä ja oikean vastauksen saan vain peikolta.

    Onko hyvä vai paha kun kihartuu? Toivotaanko lisää kiusaavia sanoja vai ei?

    Kopsilla on kihara tukka :)

    Pikkuliina

    Hauska puhe jossa suku ja glögi ja USA sekä ajattelunvapaus kietoutuivat toisiinsa :) Kelpaa vaikka maljapuheeksi. Näin eilen kaupassa omenamehupohjaista glögiä ja muistin sinut.

    ReplyDelete
  7. Anonymous1:02 pm

    Kysymys arkiterapeutti Kopsille:
    kumpi tapahtui ensin, Ranskan vallankumous vapauksineen, veljeyksineen ja tasa-arvoineen; vai Amerikan Yhdysvaltain itsenäisuusjulistus?

    Kumpi siis vaikutti kumpaan?

    ReplyDelete
  8. Upea kysymys Urogallus! Joskus kun lukee esimerkiksi antiikin filosofien ajatuksia, tulee mieleen että kaikki ihmisen ihanteet ja heikkoudet ovat olleet jo ammoisista ajoista. Uudet sukupolvet keksivät ne aina uudelleen, lämmittävät uudelleen tai ne syntyvät uusissa yksilöissä täysin riippumatta vanhoista koska ne tulevat sisästämme eivätkä ulkoa. Sisäistä ohjelmointia, aivopesua, kasvatusta, kierrätystä... ties mitä kaikkea.

    Kun luin kieliopintojen yhteydessä historiaa, Englantia puhuvien maiden, Italian, Ranskan... aina sen mukaan mitä kieltä opiskelin, kävi kyllä ilmi että historian kirjoittajistakin riippuu miten historia kirjoitetaan. Itselläni ei ole historiasta selkeitä mielipiteitä eikä tietoja, ihan vain hajakäsityksiä, ja suuri kunnioitus ja kiitollisuus niille ihmisille jotka ovat toimillaan yrittäneet meille valmistaa tätä maailmaa paremmaksi.

    Kysymykseesi en osaa vastata, ja epäilen että jos asiantuntijoilta kyselet, saat hyvin erilaisia vastauksia, jo ihan senkin vuoksi että pitäisi ottaa kantaa toteutuiko kummassakaan päässä vapaus, veljeys ja tasa-arvo, joka kysymyksenasettelussasi näyttäisi olevan itsestäänselvyys.

    Mutta kuten sanottu, upea kysymys. Johon sinulla itselläsi epäilemättä on vastaus :) Se olisi hauska kuulla.

    ReplyDelete
  9. Ai niin. lisäys äskeiseen; kun kirjoitin oman lastuni, en tarkoittanut siihen kirjoittaa että Ranska vaikutti, vaan SAMAT IHANTEET kuin Ranskan vallankumouksessa. Eli siis tarkoitin sanoa että kummankin maan historiassa ovat ihmisiä elähdyttäneet vapaus, veljeys ja tasa-arvo aatteina. Noin sen luulin esittäneeni, minkä nyt tässä täsmennän. Kops!

    ReplyDelete
  10. Anonymous4:12 pm

    Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus: 1776, Ranskan vallankumous 1789-1799.

    Olen lukenut useammastakin lähteestä väitteen, että Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus olisi innoittanut Ranskan vallankumouksellisia. En tiedä miten laajalti historioitsijat ovat tätä mieltä.

    Kysymykseni oli alunperin tarkoitettu sarkastiseksi kommentiksi, koska kuvittelin että tiesit tapahtumien aikajärjestyksen.

    Kaikki nykyiset länsimaiset poliittiset liikkeet ovat (uskonnollisia fundamentalisteja lukuunottamatta) Ranskan vallankumouksen perillisiä. Tämä siis koskee myös fasismia ja kommunismia, ja ehkäpä niitä vielä enemmän kuin muita.

    Muuten olen sitä mieltä, että esikuvana USA:n itsenäisyysjulistus taitaa olla parempi kuin Ranskan vallankumous.

    ReplyDelete
  11. Hei Urogallus

    Olen nyt Ritaksi kirjautuneena, mutta toinen minäni on Kops :) Kiitos vastauksestasi. Tuo on kiinnostavaa.

    Hmmm... En ole koskaan tullut tätä ajatelleeksi mutta mahtoiko olla niin että Ranskan vallankumousta ajoi into pistää kaikki matalaksi ja USA:ssa taas into nousta johonkin ylevään? Jos noin on, olen ehdottomasti usalaisempi kuin vallankumouksellinen :D

    Näin sinut muuten juuri äsken Ciclistan kommenttilaatikossa. Törmäillään!

    ReplyDelete
  12. A. Kops hyvä!
    Kuinka hauskasti vastattu. Joskus tosiaankin kurkkua kuivaa kun luen. Ehkäpä luen ääneen mielessäni myös kun kirjoitan.
    Hyvää Joulua myös A. Kopsin puolelle! tv. pyrokraatti Pikkuliina

    ReplyDelete
  13. Heh, pyrokraatti. Minä jo pelästyin että pyromaani tulee taas raapimaan tikkuja Kopsin vastaanotolle :D

    ReplyDelete