Thursday, November 23, 2006

LAPSET JA ASEET

-

Koulutavaroita. Kyniä ja karttapannukakku.

Dr Phil Show'ssa oli kerran kokeilu jossa lapsia pistettiin yhteen huoneeseen, poikia ja tyttöjä. Minkähän ikäisiä olivat... ? Sanotaan vaikka 7-vuotiaita. Huoneessa oli tyttöjen ja poikien leluja sekä oikeita käsiaseita, tietenkin lataamattomia. Lasten mieliin teroitettiin hyvin huolellisesti että aseisiin ei saanut koskea. Ne olivat vaarallisia. Sitten ovi suljettiin ja lapset jätettiin leikkimään keskenään.

Tarkkailijat, muun muassa lasten vanhemmat näkivät kameroiden avulla mitä huoneessa tapahtui. Kaikki tytöt leikkivät tyytyväisinä vähääkään välittämättä aseista. Nukkekoti ja muut tavarat kiinnostivat heitä. Sen sijaan joka ikinen poika meni kuin magneetin vetämänä aseiden luokse. Oli kuin he eivät olisi voineet pitää käsiään irti niistä. Voin kuvitella miten kauhuissaan sen pojan äiti oli, joka näki lapsensa pitävän aseesta kiinni sormi liipasimella samalla kurkistaen aseen piippuun.

Kerta toisensa jälkeen käy ilmi miten vähän ihmiset tietävät toisistaan, miten vähän aikuiset tietävät lapsista, miehet naisista, naiset miehistä... Kumarran Dr Philin opetusohjelmille ja psykologille itselleen niin syvään että otsatukkani viistäisi maata jos minulla olisi otsatukka. Polvistuisin hänen eteensä jos minulla olisi polvet. Hän on minun esikuvani ja opettajani. Yksi monista, mutta kärkijoukkoa.
.

6 comments:

 1. Entäpä lapset ja lelut?
  Poikani leikki muutaman kuukauden ikäisenä autoilla ja pärisytteli kuin mikäkin automies. Mitään oppia hän ei ollut hommaan saanut. Tytär ei kiinnostunut autoista ollenkaan vauvana. Isompana kyllä.
  Eikö kaikilla ole jonkinlainen otsatukka? Oletko kalju?
  Useimmilla on myös polvet.
  Oletpa ilman otsatukkaa tai polvia, niin juttusi ovat riemastuttavia.

  ReplyDelete
 2. Tekosyy,

  Lapsista ja leluista saisi runsaasti mielenkiintoista juttua. Pikkuveljeni ei leikkinyt kuin kerran lapsena pikkuautolla, ja silloinkin hän kohotti sen kasvojensa eteen kuin kameran ja sanoi "klik". Hänestä tuli diplomi-insinööri. Hän rakenteli kaikkea ihmeellistä ja upeaa jo hyvin nuorena.

  Ei kaikilla ole otsatukkaa, hehe. Hiukset voi kammata taakse kokonaan pois kasvoilta. En ole kalju, olen kaljun vastakohta, hirveästi tukkaa. Ellen haravoisi sitä ahkerasti se olisi kuin pensas. Kuvani on toisessa blogissani.

  ReplyDelete
 3. Kylla tytotkin leikkivat kiellettyja leikkeja.

  ReplyDelete
 4. HPY,

  Kyllä takuulla. USA:laisen Dr Philin kokeen tarkoitus oli osoittaa että lapsiin eivät pelkät vanhempien varoitukset tehoa. Ei kannata luottaa siihen että poikalapsi pysyy poissa aselaatikolta jos kotona on ase.

  Lapsia vaanivat monenlaiset vaarat. Dr Phil tekee fantastista valistustyötä opetusohjelmissaan TV:ssä.

  ReplyDelete
 5. Löysin toisen blogisi. Ja hiuksia on todellakin vaikka muille jakaa.
  Hassua, luulin että Kops on nuorehko mies. Siinä erehdyin, mutta Kops on ainakin todella hauska. Se on varmaa.

  ReplyDelete
 6. Tekosyy,

  Hitsi, nyt kun mainitset, Kops tosiaan vaikuttaa nuorehkolta mieshenkilöltä :) Samaten Jupukka Jäpikäistä ajattelen aina nuorena vaikka hän on oikeasti 30 - 40 vuotias.

  ReplyDelete