Saturday, November 25, 2006

MAISTELU VAI HOTKIMINEN?

.

Kuva on Kopsin kotikeittiöstä.

Helsingin paikallislehdessä nimeltä Vartti esitellään uusi ruokapaikka Meze Point jossa tarjoillaan pikkuannoksia. Terveellinen ajatus. Ruokaa ei kannata ahmia, haalia, mättää, hotkia.

USA:ssa megapurilaiset, jättiannokset, ämpärillinen broileria, king size vievät kansaa turmioon. Kadut painuvat kuopalle kun amerikkalaiset perheet niillä astelevat. Eikun wait a minute, autollahan joka paikkaan mennään. Iso maastoauto tietty, kun ei pieneen mahduta. Jokaiselle perheenjäsenelle oma.

Miksi ranskalaiset eivät ole lihavia? Miksi Pariisin kadut eivät painu lommolle kun pariisilaiset astelevat niitä pitkin? Miksi ranskalainen 8-henkinen perhe mahtuu rättisitikkaan? He syövät eri tavalla kuin amerikkalaiset.

Hurraa Dr Phil, amerikkalaisten opettaja ja valistaja! Hurray Weight Lost Challenge - ohjelma joka innosti amerikkalaismassat muuttamaan elintapojaan. Eläköön Oprah Show. Oprah esitteli hiljattain ranskalaisen naisen joka kirjoitti kirjan siitä miksi ranskalaiset eivät liho kuten amerikkalaiset. Salaisuus on syömätavoissa. Ranskalainen syö säännöstellen, pieniä määriä nauttien joka suupalasta, laskien haarukan ja veitsen välillä kädestään lautaselle. Lisäksi ranskalainen tämän kirjailijan mukaan kävelee paljon eikä aja autolla joka paikkaan. Hän oli muuttanut USA:han, lihonut 10 kiloa, ja alkanut sen jälkeen tutkia asiaa ja syödä eri tavalla. Eli siis juttu on siltä osin todistettu.

Ravinto on ihmiselle tärkeä monella tapaa. Sitä kannattaa miettiä. Mitä syö, miten paljon, miten monipuolisesti, millainen ruokailuhetken tulisi olla, millaisia suvun ja ystävien yhteiset ateriat...?
.

8 comments:

 1. Totta. Tuo ranskalaisten naisten hoikkuus, eläväisyys ja viehättävyys, olen pohtinut asiaa tykönäni minäkin ja päätynyt ruokakulttuurin lisäksi kysymykseen, miten paljon ranskalaisilla miehillä on osuutta asiaan?
  Oletko sattunut katsomaan tv:stä Venus ja Apollo-sarjaa? Hauskaa, kevyttä, mutta myös vakavampiakin asioita siinä käsitellään rivien välissä.
  Lieneekö ranskalisilla naisilla salaisuutenaan sisäistetty vahva naiseusidentiteetti, eikö heille ole epäselvää mitä on olla nainen?

  ReplyDelete
 2. Salut, mon amie, Madame Léonora

  Intéressant kerrassaan: ruoka, painonhallinta, eleganssi, pöytätavat, kaikki. Venus ja Apollo en tunne. Milloinkahan mahtaa tulla?

  Identiteetti on tärkeä asia. Siitä postailemme varmaan vielä jossain vaiheessa.

  ReplyDelete
 3. Hmm...totta! Mutta - miten lähes köyhyysrajalla elävä syö "pieniä annoksia herkkuja" tai edes hyvää ruokaa ,b Toisaalta miten kävelemään tottunut ihminen, joka ei enää pysty kävelemään, kävelee? Olisi hauska tietää. Otan mielelläni vastaan kaikki perunaa ja porkkanaa koskevat herkkuvinkit - kiitos! Kerran viikossa tonnikalaa; ai mutta siitähän menee puolet kissalle. Eli - tavoite on erittäin hieno, mutta silloin pitää olla vähäsen pätäkkääkin päällä eli lovvot ei saa olla nikki!

  ReplyDelete
 4. Hyviä kysymyksiä Bolgara! Tonnikala on tiettävästi terveellistä, siis juuri tuota mainittua herkkuruokaa. Euroshopper- Pirkka (K-kaupat) tai vastaavasti Rainbow ja X:tra (S-kaupat) tuotemerkit ovat edullisempia. Ja luulenpa että olet näistä tietoinen. Itse ostan niitä aina jos saatavilla. Myös ko. merkkiset edullisimmat erilaiset juurekset ja vihannekset löytyvät kauppojen pakastealtaista. Nekin ovat niitä herkkuja. Vihanneskeittoa, tai lisäkkeeksi vaikka kuumennetun tarjousmakkaran, verilettujen jne. kanssa... Vaatii vain ripauksen mielikuvitusta, asetella ateria houkuttelevasti vaikka kirpparilta ostetulle värikkäälle lautaselle!
  Kylmää vettä kyytipojaksi vaikka viinilasista!
  Säilykkeet täytyy siirtää metallipurkista avaamisen jälkeen vaikka lasi- tai muovipurkkiin. Vaikka ei kai nykyisin enää säilykepurkeista liukene vaarallisia määriä haitallisia metalleja.
  Jos Lidl on lähellä, saattaa sieltä tehdä todellisia herkkulöytöjä, kuten hedelmiä, vihanneksia, ja juureksia...No, konstit on monet, sanoi eukko kun kissalla pöytää pyyhki :)
  Kalalaatikkoa saat tonnikalasta ja perunasipuli pakastepussista, jos ei itse milloin jaksa kuoria ja paloitella perunoita laatikkoa varten. Miksi ei myös riisiin yhdistettynä. Munamaitoa tai kermaa (päivämäärä vanhenemassa, saa monesti edullisemmin) komeuden päälle.
  Vanha kunnon kesäkeitto on ihan helppo ja edullinen. Soseuttamalla vihannekset liemeen siitä saa hienon kurmee keitonkin. Samaan tapaan porkkanakeitto, mutta esim. liha tai kasvisliemeen keitettynä. Päälle nokare vaikka sulatejuustoa. Nam.

  Rita: Venus ja Apollo ovat Sub-tv:een ohjelmistoa. Lähetysajat sunnuntai 17.30 ja uusintana tiistaina aamupäivällä klo 10.

  ReplyDelete
 5. Leonoora: Tuo EI ole uutta - pyysin jotakin uutta, ja itse asiassa olen taiteillutkin tässä tapaksia mm. perunasta, leivänpäällistä porkkanasta ja olen Liiterin kanta-asiakas. Joten tuo ei tuonut mitään ahaa-ideoita, vielä ,D Kiitos kuitenkin. Ja BTW - eivät suinkaan kaikki ranskalaiset naiset ole hoikkia ja eläväisiä, kannattaa poiketa ns. tavallisen kansan parissa ,DD Ranskan maaseudulla on aina arvostettu hyvää ja tuhtia ruokaa, jonka emäntä on huolella valmistanut!

  ReplyDelete
 6. Ranskassa alkaa olla aika paljon lihavia ihmisia. Kuitenkaan ei yhta paljoin kuin Yhdysvalloissa.
  Taallakin saa - valitettavasti - kaikenlaista roskaruokaa kaupoista, ja siihen sortuvat, ainakin uskon niin, helposti ne vahan koyhemmat. Ehka myos moraalisesti koyhemmat silla he eivat ymmarra etta se lihottava ruoka on terveellista ruokaa paljon kallimpaa.
  Lopetan tahan silla muuten kirjoitan tasta kirjan. Eika se ole kommentiksi sopiva.
  Taidan itsekin olla vahan ylipainoinen mutta se taas johtuu siita etten liiku tarpeeksi - mika taas johtuu siita etta minulla on pitkat tyopaivat. Ainakin uskon niin...

  ReplyDelete
 7. Polgara,

  Ajattelin tekstiä kirjoittaessani monia asioita, myös köyhyyttä ja suoranaista nälänhätää, mutta kun tämän on arjen terapiablogi, sanon tähän paikkaan vain kommentikseni että jos ihmisellä on nälkä, ihan tavallinen vaatimaton ruoka maistuu kuninkaiden herkulta. "Herkku" on muutenkin makuasia. Vähävaraisuudessa on se ikävä puoli että on vaikea saada ruokavalioon vaihtelua, jos joutuu aina valitsemaan ne tietyt halvat vaihtoehdot.

  Kävelyesimerkkisi on hyvä. Minulta venähti muutama vuosi sitten yksi nivel enkä pystynyt kävelemään pitkään aikaan kuin tuskallisesti. Eli tiedän mistä puhut. Yksikin tuskaton päivä oli kuin taivaan lahja. On vieläkin. Tämä koneen ääressä istuminenkaan ei ole ihan helppoa.

  Leonoora,

  Nuo ovat hyviä vinkkejä esimerkiksi opiskelijalle tai kenelle tahansa joka kaipaa säästövinkkejä. Puolisoni ja minä olimme opiskelijoita n. 10 vuotta, ja piti aina saada opintolainat riittämään. Nuori joka lähtee kotoaan opiskelemaan, ei välttämättä tiedä säästämisestä ja taloudenpidosta mitään.

  Meillä ei näy sub-TV. Ainoa toivoni on jos teet postauksen ohjelmasta :D

  Herramunjee, Polgara,

  Älä nyt lannista Leonooraa! Vaikka sun pyyntösi saada perunaa ja porkkaanaa koskevia herkkuvinkkejä ei tainnutkaan olla pyyntö? Onko näin? Ei muuten mutta kun pitkään yritit Kopsia ylipuhua siihen että olet pessimisti niin otetaan se nyt ystävällisesti huomioon ja oletetaan että Polgaran kysymys olikin naamioitua kudhuilua. Oliko se?

  HPY ja Polgara,

  Tietenkin on totta että Ranskassa on lihavia ihmisiä, mutta missään ei varmasti ole sellaista ruhojen kamaluutta kuin USA:ssa. Se kirja johon viittasin tekstissäni puhui pariisittarien hoikkuudesta eikä niinkään koko Ranskasta.

  Pointtini oli että kirjan neuvojen avulla voi laihtua.

  Voin vakuuttaa että nyt kokeiltuani 2 - 3 viikkoa syömistä kirjan neuvojen mukaan, hitaasti, ruokaa kunnioittaen, vähän kerrallaan, voin paremmin kuin muutama viikko sitten. Vatsa ei kiristä.

  ReplyDelete
 8. Olen kuullut puhuttavan tuosta kirjasta. Se on kuullemma ollut suuressa suosiossa Yhdysvalloissa.

  ReplyDelete