.
Väri on tyttöjen väri mutta poikien pyörän tanko kuitenkin.
Tyttö tai poika, lapsesta aikuiseksi kasvamisessa on kyse siitä että pitää oppia tulemaan itsenäisesti toimeen maailmassa ilman että äiti on koko ajan auttamassa.
Herätyskopautus tuli perheeseen jossa olen muutamana päivänä herätellyt vähän lisää. Vanha äiti oli saanut kohtauksen ja joutunut kuukaudeksi sairaalaan missä taju palaili pätkittäin. Hänen luonaan asuva aikuinen tytär ja tämän teini-ikäinen poika pelästyivät suunniltaan, mutta sukulaisten avulla saivat asiat hallintaan.
Pidin äidille puhuttelun. Hän on vuosia hoitanut koko talouden ja melkein sortunut taakan alle. Sanoin suoraan että hän estää lasta ja lapsenlasta aikuistumasta ja itsenäistymästä sillä pelillä. Tietäisittepä miten iloisena hän sen jälkeen jätti tiskivuoren odottamaan tyttären työstä paluuta ja pojan koulusta paluuta. Tiskit olivat häntä vaivanneet kun tiesi että niitä oli eikä hän pystynyt vielä toipilaana ruumiilliseen työhön.
Puhuimme kauan, ja Arkiterapeutti Kopsin kriisiterapeutin, motivaattorin ja jaksamisvalmentajan otteet tehosivat loistavasti lähinnä siitä syystä että puhuttelun kohteena oleva tiesi kaiken tuon todeksi jo entuudestaan. Kun ulkopuolinen sanoi sen ääneen, siihen saatiin selvyys ja oikeutus. Nyt siinä taloudessa jokainen on tyytyväinen, ja kiitollinen siitä että äiti ei vielä jättänyt tätä planeettaa. Kun se jonain päivänä tapahtuu muut ovat itsenäistyneet tarpeeksi ja ovat siihen valmiita.
Kasvattaja pystyy auttamaan tai ehkäisemään lastensa itsenäistymistä. Se että tekee kaiken lasten puolesta on iso virhe, samaten se jos jättää lapset omilleen pärjäilemään. Oikea tapa löytyy niitten välistä.
Pätkä pitämästäni puhuttelusta: "Lapsenlapsi tulee koulusta ja siinä vaiheessa sinä voit ihan täydellisesti jo hoitaa isoäidin tehtäväsi huolimatta siitä että olet toipilas. Ruumiinvoimia ei tarvita. Se tehtävä ei ole keittiössä odottava tiskivuoro, jonka tyttäresi selvittää kyllä iltapäivällä, vaan isoäidin tehtävä on antaa aikaansa pojalle. Jutella ja kuunnella. Olla läsnä."
Tyytyväisenä ja innokkaana hän jäi odottamaan lapsenlasta ja totesi että se hänen mieluisin tehtävänsä onkin.
Arkiterapeutin työt ovat moninaiset. Yleensä niistä tulee hyvä mieli, kuten nytkin. Jättämistänne kommenteista tulee myös hyvä mieli. Kiitos niistä, älkääkä epäröikö pitää Kopsille tarvittaessa puhutteluja! Kops!
.
Tässä on Kopsille puhuttelu kun sitä kerran toivottiin: Ei saa opettaa lapsille tuota "Tämä on tyttöjen väri tahi poikien tanko"! Se sotkee sellaisen herkän lapsen mielen joka haluaakin erivärisen vaatteen kuin muut. Tahi pienen tytön joka haluaa ajaa poikkitankoisella pyörällä.
ReplyDeleteHeh, Kops on siitä vekkuli että ihan huvikseen heittää aina johonkin "syötiksi" sitä sun tätä. Usko pois että se hihittelee jossain kun osa jengiä luulee ihan varmaksi että nyt tässä taas joku harhaanjohdettu väittää että tytöissä ja pojissa on muka eroja. Mehän TIEDÄMME että naisissa ja miehissä, tytöissä ja pojissa ei ole mitään eroja, koska se YKSI tutkimus osoitti KIISTATTA että juuri siinä tutkimuksessa yksilöiden väliset erot olivat suurempia kuin sukupuolten väliset, joten asia on ihan selvä. Tyhmät ja vanhanaikaiset vielä luulevat että eroja on. Ja yhtäläisyyksiä.
ReplyDeleteMistä syystä vaatekaupoissa on naisten osasto ja miesten osasto jos naisissa ja miehissä ei ole eroa?
ReplyDeleteOnko naisten ja miesten pyöriä erikseen? Jos on niin onko naisen kiellettyä ostaa miesten pyörä?
Suunnittelevatko insinöörit erikseen naisille sopivia autoja? Onko miesten kiellettyä ostaa sellainen itselleen jos haluaa?
En muuten kiinnittänyt huomiota tuohon poikien pyörään ja tyttöjen väriin ennen kuin yksi englannin opiskelijani keskustelutunnilla otti sen puheeksi. Olin vienyt tekniikan englannin tunnille leikkiautoja, pyörän, moottoripyörän jne joista virisi kaikenlaista juttua. Pyörä näytti karamellivärisenä ja röyhelöisenä enemmän tyttöjen pyörältä mutta tekniikan ihmisien silmään tietenkin pisti poikkitanko, ja heräsi kysymys miksi tämmöinen "yhdistelmä-idea".
Vastakysymys Salkalle: Mitä jos taktikoin niin että en sano lapselle että se on tyttöjen tai poikien? Kuka takaa että lapsi ei sitten kärsi identiteettikriisistä?
Kiitos puhuttelusta, mutta hah hah, en tainnut puhuuntua. Teepä uusi yritys!
Itse asiassa, naisille suunnitellaan erikseen autoja. En muista yksityiskohtia, kun autot ovat ylipäänsä naisten hommia, mutta on autoja, joitten muotoilussa on otettu huomioon se, millaisia autoja naiset ostavat.
ReplyDeleteHei Petja
ReplyDeleteKyllä vaan. Viimeksi tänään olen puhunut asiasta yhden autoalan brand managerin kanssa.
Seuraavassa NAISTENlehti Gloriassa muuten taitaa olla nelivetoautojen koeajotuloksista. Vajaan 20:n lehdistön edustajan joukossa oli noin 5 naistoimittajaa koeajamassa ja tekemässä juttua nelivetoisista ajopeleistä perjantaina Ikaalisten seudulla. Naiset ovat yksi kohderyhmä autojen mainonnassa.
Minäkin olen omalla tavallani mukana tekniikassa, autoalan kielikouluttajana, ja VTT:llä opetin yli 10 vuotta tekniikan englantia insinööreille ja teknikoille. Enemmistö miehiä.
Äitini oli melkein koko työuransa autoalalla. Tekivät mm. salakuljetuskoteloita autoihin seitsemänkymmentäluvulla
ReplyDelete