Friday, January 19, 2007

PÖLINÄÄ POSITIIVISUUDESTA

.
Sanoilla voi olla tuhansia eri merkityksiä, mikä vie keskustelun välillä aivan eri raiteille kuin mihin sitä yritti lähteä viemään. Ystävien kanssa jutellessa ilmoille tupsahtaa termi POSITIIVISUUS. Puheenporinasta nousevista kuplista voi lukea repliikkejä joilla ei ole varsinaista yhteyttä toisiinsa. Kaikki käsittävät positiivisuuden omalla tavallaan, mutta jos kukaan ei kuuntele muita kuin omia sanomisiaan, kuten usein käy, eivät he pölinän jälkeen ole sen infotumpia tai valaistuneempia kuin olivat sen alkaessa.

Pölinä ja pulina viihdyttävät. On rentouttavaa heitellä kavereiden kanssa niitä näitä.

Jos jotakuta kuitenkin sattuu kiinnostamaan mitä POSITIIVISUUS ihan oikeasti on, ja miten sillä saa elämänsä miinukselta plussalle, kannattaa höristää korvia seuraavan kerran kun asiantuntijat siitä puhuvat tai teroittaa silmänsä kun näkee myönteistä elämänasennetta käsittelevää kirjallisuutta.

OIKEA POSITIIVISUUS on sitä että mennään eikä meinata. Katsotaan vaikeuksia suoraan silmiin, kartoitetaan toimintamahdollisuudet ja sitten toimitaan. Ei pää edellä vaan viisaasti ja harkitusti suunnitelman mukaan. Asiantuntija auttaa, opas opastaa, kokemus neuvoo, yrityksen ja erehdyksen menetelmällä pääsee joko suoraan eteenpäin tai mutkan kautta. Jos ei yksi konsti tepsi niin sitten toinen. TERVE OPTIMISMI ja oikea positiivisuus merkitsee myös sitä että suostutaan luopumaan tuloksettomista ja mahdottomista hankkeista.

Positiivisuus on sitä että ei jäädä surkuttelemaan ja säälimään, jos elämä on heittänyt maahan. Tehdään tarvittaessa surutyö tai kärsitään masennuksesta, mutta ei jäädä ikiajoiksi rypemään. Eikä varsinkaan valita elämäntavaksi negatiivisuutta. Ei selitetä naama näkkärillä että kaikki on aina huonosti ja tehdä pitkää listaa kaikesta mikä ei onnistu.

Muistutan taas että puhun ARKIPSYKOLOGIASTA, tavallisen elämän ongelmista ja haasteista. Meillä kaikilla on vaikeuksia, koitoksia, taakkoja kannettavana, pahoja muistoja, vanhenevia sukulaisia, ties mitä. Joka päivä kannattaa ladata itseensä positiivista energiaa jotta voi tehdä työnsä, kehittää itseään ja elinpiiriään ja olla avuksi läheisilleen.

OIKEANLAINEN POSITIIVISUUS, OPTIMISMI, KILTTEYS ja HYVYYS kulkevat käsi kädessä. Älkää sekoittako niitä idän mystiikkaan tai hipi hipi huuhaa-oppeihin ja markkinahumuun. Olkaa aidon positiivisia vaikka kyynikot ja skeptikot ivaisivat ja pilkkaisivat. Ennen kaikkea, älkää olko itse negatiivisia ja halveksivia.

Arveletteko että tuo oli vain puhetta ja pölinää, tyhjää sanahelinää, vai toteuttaako Arkiterapeutti tuota kaikkea omassa elämässään?

Hirveän paljon liikkeellä olevasta positiivisuuspuheesta on pelkkää puhetta. Ajatuksen tasolle jäävä positiivisuus ja hyvät aikomukset eivät ole mitään. Vasta TEOT ratkaisevat.
.

4 comments:

 1. Ehdottomasti vastustan positiivisuutta!

  ReplyDelete
 2. Mitä tarkoitat positiivisuudella? Siis mitä tarkkaan ottaen siinä vastustat? Millä tavalla vastustat? Itsessäsi vai muissa? Miten niin ehdottomasti? Sitenkö että et salli kenenkään koskaan missään oloissa olla positiivinen?

  Ovatko nuo pelkkiä sanoja vai TOIMITKO tuon periaatteen mukaisesti? Miten?

  ReplyDelete
 3. Kävit haastamassa keskusteluun, kiitos! Jos positiivisuus määritellän noin kuten tässä teit, minä olen sen kannattaja!

  Sellaista "positiivisuutta" en kannata, jossa kaikki viha ja kielteiset tunteet torjutaan ja tukahdutetaan. Sen sijaan kannatan niiden käsittelyä ja niistä syntyvän energian käyttämistä oman itsen hyväksi.

  Piperryspositiivisuutta inhoan sydämeni kyllyydestä. Pipertämistä on kaikenlainen ulkokohtainen kukkaskiiltokuvin somistettu lässy-ystävällisyys ja esittäminen, joka itse asiassa on vain hallitsemisen tai jopa vallankäytön väline: sillä ikääkuin tehdään jo ennalta mahdottomaksi kaikenlainen kritiikki kun "minä olen niin kiva ja reipas". ARGGH.

  ReplyDelete
 4. Tiina

  Suurkiitos kommenttikirjoituksesta. Osuvasti muotoiltu tuo piperrys, suorastaan riemastuttavasti! Kaukana aidosta, eikä siinä teot puhu. Se on pelkkää esitystä ja tekopirteyttä. Ehkä tuo Polgara tarkoittaa sitä (?)

  Tunteiden tukahduttaminen asioitten käsitelyn sijaan ei liioin ole mitään positiivisuutta. Epäviisastakin se on.

  Niin se on että ihmiset käsittävät positiivisuuden usein väärin.

  ReplyDelete