Sunday, January 21, 2007

TULOKSIA KASVATUKSEEN

.
Lapset heijastelevat enemmän tai vähemmän havaittavasti vanhempiensa käytöstä, sehän on nähty. Kun heistä tulee äitejä ja isiä he toistavat samaa ihan huomaamattaan, kunnes mahdollisesti havahtuvat sen huomaamaan jonain päivänä. Tuttua ja yleistä asiaa kasvatustieteilijöille ja terapeuteille. Jos lasta on kohdeltu reilusti hänkin on reilu omiaan kohtaan. Sen jota on hakattu voidaan ennustaa pahoinpitelevän jälkikasvuaan. Ei vuorenvarmasti, mutta todennäköisesti.

Tytölle äiti on suurin esikuva ja vaikuttaja, pojalle isä. Se toinen vanhemmista on kakkosvaikuttaja, sitten vasta muut esikuvat ja mallit. Siksi on tärkeää että malli ja esikuva on kunnollinen ja hyvään kannustava. Puhetta ja sanomistakin tärkeämpää on sanaton viestintä, oma käyttäytyminen ja esimerkki. Paras kasvuympäristö on sellainen missä lapsi tietää olevansa arvostettu ja hyväksytty.

Jos luitte aikaisemman tekstini POSITIIVISESTA ELÄMÄNASENTEESTA ja jos se tuntui teistä varteenotettavalta periaatteelta, arvostatte varmaan sitäkin tietoa että salaisuus parempaan lastenkasvatukseen on myönteisyys negatiivisuuden sijaan, ohje ja suositus kiellon asemesta, kannustava sana epäluottamuslauseeen tilalle, hyväksyvien, rohkaisevien ja kiittävien ilmeiden ja puheiden käyttö paheksunnan paikalle.

Negatiivisuus jarruttaa, tuo pahaa mieltä lannistaa. Positiivisuus antaa positiivisia tuloksia ja synnyttää yhteistyöhenkeä. Näin on kaikenlaisessa kasvatuksessa ja koulutuksessa.
.

8 comments:

 1. Taidat yrittää kasvattaa meitä lukijoitasi :)

  ReplyDelete
 2. Ota kaikki minkä saat ilmaiseksi :)

  ReplyDelete
 3. Anonymous4:12 pm

  Jaa-a!
  Tämä onkin se ikuisuuskysymys. Miten voit kasvattaa lapsesi, jos ei itse edes arvosta hyviä tapoja tai elämänarvoja.
  Minäkin olen nähnyt muutaman tapauksen, jossa lapset sanovat äidilleen, että älä enää juo, olet jo liian humalassa. Tai taluttaneet hänet kotiin.
  Kasvatusvastuuta on jopa siirretty yhteiskunnalle, mutta samalla otettu keinot siitä pois.

  Ei kai keneltäkään voi vaatia täydellisyyttä kasvatuksessa. Se olisi mahdottomuus.
  Mutta vastuu lapsista tulisi kokea elämän TÄRKEIMMÄKSI ASIAKSI!

  ReplyDelete
 4. Jos olet oikeassa muistutan aitiani ja siina tapauksessa olen oikeudestasi kovin iloinen. Vaikka tietysti aidissanikin on vikoja... Ensinnakin han on .... taytyypa miettia.

  ReplyDelete
 5. Ciclista

  Eipä sen suurempaa tehtävää ihmiselle voi kuvitella kuin lasten kasvattaminen. Eikä vaativampaa ja vastuullisempaa. Onnistuessaan antoisinta mitä voi olla. Minullakin on tiedossa noita "epäkelpojen" vanhempien lapsia.

  HPY

  Niinkin käy elämässä että pyrkii olemaan äitinsä vastakohta kun kokee tulleensa väärinkohdelluksi. Oman kehityksen kannalta noita on kiva miettiä ja punnita :) Ja kyllä isälläkin on vaikutusta. Häneltä tulee tyttärelle miehen malli.

  ReplyDelete
 6. Hei Rita!

  Luin tätä postausta aamulla, tuntui hyvältä ja oikealta. Myös se mitä puhut positiivisuudesta ja (aikaisemmin ) kiltteydestä tekoina osuu nappiin.
  Joku asia aivoissa jäi päälle, koputtamaan. Tiesinkin mutten saanut sanoiksi oikealla tavalla.

  Luulen että se mitä sanot isästä tahi äidistä esikuvana pitää paikkansa mutta suurimmat vaikuttajat?
  Ainakaan omien lasteni kohdalla tähän tulee kysymysmerkki ja iso semmoinen!
  Luulen, että käytännön elämässä, kaikissa heille päi-
  vänkohtaisissa jutuissa mallit ja toimintaohjeet tulivat kavereilta. Vaimo tai minä, me olimme semmoisia hätäpaikan apuja sitten jos olioikein tiukka paikka.

  On hyvä että puhut kasvatuksesta, tapakasvatuksesta erikoisesti. Se on jotakin mitä olemme itse jonkinlaisen "vapaamman kasvatuksen" kasvatteina tai propagandan uhreina laiminlyöneet.
  Nyt kaduttaa. Olisimme voineet ohjata ja vaatiakin enemmän.
  Olisi joku perillisistä voinut siitä hyötyä, hm?

  Kiva että laittelet kuvia ja juttua Malmista. Kävin siellä joskus 50-luvulla leffassa ja nyttemmin Prismassa ja olen kanssasi samaa mieltä, kaikenlaista tapahtuu, jaa-jaa ...

  Hyvillä mielin poistun, heh,takavasemmalle minäkin.

  Hannu

  ReplyDelete
 7. Kiitos Hannuhoo!

  Sain ideoita sinulta. Palaan asiaan :)

  ReplyDelete
 8. Minun tärkeimmät kasvattajani olivat ruhtinas Talleyrand ja markiisi Dumas.
  Vanhemmillani ei juuri ollut kykyä eikä kiinnostusta asiaan.

  ReplyDelete