Sunday, January 07, 2007

MITEN MITTAAT MENESTYSTÄ?

.
Jehovantodistaja kysyi eilen ovellani: "Miten mittaat menestystä?" Se näyttää olevan saamani lehden teema. Ainakin eka artikkeli on niin otsikoitu ja sama lukee kannessa. Toka artikkeli on "Miten voit menestyä?"

Vastasin ovella esitettyyn kysymykseen että riippuu paljolti siitä miten määrittelemme menestyksen. Hän otti rahan puheeksi ja sanoi että raamattu ei varsinaisesti kiellä rahan hankkimista, mutta raha on usein ahneuden ja kaiken pahan alku ja juuri, kuten sanotaan.

Minulle itselleni ei tule raha mieleen ensimmäiseksi jos minulta kysytään miten mittaan menestystä. Minulla on kyllä yritys josta saan elantoani mutta se liittyy elämäntehtävääni kouluttajana ja koulutuksen kehittäjänä. Koulutus, kehittyminen, oppiminen, hyvä elämä, ihmisarvot, ystävyys, oma henkinen kehitys ja sensellainen kuvastavat menestystä elämässä.

Millainen ihminen olen, millainen puoliso, opettaja, työntekijä, lähimmäinen?

Miten itse vastaisit? Miten mittaat menestystä?
.

7 comments:

 1. Minulle vastaus on helppo. Menestyksen mittaan sillä kuinka hyvä tyytyväisyyden tuottaja olen. Jos olen itse tyytyväinen ja läheiseni ovat myös, se on jo todellisen menestyksen merkki. Se on jo luksusta jos saa hyvää mieltä jaettua laajemmallekin porukalle.

  ReplyDelete
 2. Taallakin kavivat perjantaina. Ensimmaista kertaa. Onneksi olin tyonteossa joten sain heidat nopeasti pois. Keskustelu voi joskus kayda niin pitkaksi heidan kanssa jos heidan paastaa sisaan ettei minun talla kertaa tehnyt mieli. Olen joskus keskustellut, vuosia sitten, mutta asuin silloin muualla ja ehka se silloin huvittikin.

  ReplyDelete
 3. Kieltoja ja käskyjä :) hyvä aihe, eikös?

  Menestyksen mittarina voi olla valinnan mahdollisuus. Jos koko elämä on ennalta määrättyä, aina samaa, toisten ohjaamaa, niin en sanoisi sitä menestykselliseksi elämäksi. Raha ja omaisuus määrittelevät valintojasi yhtä tehokkaasti kuin rahattomuus ja puute.

  Toinenkin valintoihin liittyvä asia voi olla menestyksen mittari. Sanotaan, että aina voi valita, aina on olemassa vaihtoehto. Jokaisella vaihtoehdolla on kuitenkin hintansa. Jos valintojesi hinnat ovat sinulle kohtuullisia ja olet ne halukas maksamaan, saattaisin pitää sinua menestyjänä. Tiedän kuitenkin monta ihmistä, jotka tuskittelevat haluamatta maksaa vaihtoehdosta. Esimerkiksi pysyvät väkivaltaisessa avioliitossa haluamatta ottaa päälleen suvun tai kirkon paheksumista avioeron johtosta.

  Tästä pääsemme menestyksen mahdolliseen mittariin: mahdollisia valintoja ja maksukykyä.

  (Kuulostaa ihan valintatalon alennusmyynniltä. Vaan sitähän mainosmiehet tavoittelevat, onnen illuusiota.)

  ReplyDelete
 4. Olen nyt isopeikon kanssa jokseenkin samaa mieltä. Yksi menestyksen tärkeä mittari on valinnnan mahdollisuus. Mutta valinnan tekeminen ei ole helppoa jos on valittava kahdesta pahasta. Kumpi on vähemmän paha? Se on myös hyvin henkilökohtainen asia. On helppo mennä samonaan esim. että jonkun olisi otettava avioero väkivaltaisesta liitosta. No, kysynpä nyt, että kuka ottaa kotiinsa suojeltavaksi äidin lapsineen kun hän ottaa eron? Mietipä peikko hyvä, olisiko sinun kodissasi tilaa? Entäpä taloudelliset vaikeudet, jotka aiheutuu kun joutuu mahdollisesti jopa asumaan muualla ja vaihtamaan työpaikkaa, eikä ole läheisiä auttamassa. Miten paljon olet valmis auttamaan ihmistä, joka on jo menettänyt kykynsä harkita ja tehdä ratkaisuja?
  Taisi mennä vähän alkuperäisen asian vierestä mutta samantyyppisiä asioita liittyy siihen kun eroaa mm. jehovantodistajien seurakunnasta tai erotetaan seurakunnasta.

  ReplyDelete
 5. Pikkuliina. Myös eroamatta jättäminen on valinta joka maksaa. Siitähän on kysymys. Ja siitä onko varaa erota tai jättää eroamatta sen mukaan mitä itse kokee oikeaksi. En arvota eri vaihtoehtoja vaan koetan tuoda esiin kaikista valinnoista aiheutuvia "kustannuksia". Toisessa näistä puheena olevissa vaihtoehdoissa maksetaan selkänahalla, toisessa taloudellisella puutteella. Aina ei pysty valitsemaan ollenkaan.

  Eli menestyksellinen on se, joka pystyy valitsemaan ja valintansa tekemään haluamallaan tavalla.

  ReplyDelete
 6. Kiitos teidän keskusteluistanne ja kommenteistanne, Ally, Hpy, Isopeikko ja Pikkuliina!

  Vilkaisin puolella silmällä Jehovantodistajien lehtiartikkeleita tässä välissä. Siellä oli pari hyvää ikuista pointtia; Esimerkiksi se että menestys liikemaailmassa ei takaa menestystä ihmissuhteissa. Elämä voi tuntua tyhjältä ja tarkoituksettomalta.

  Tavaran haalimista voi myös erehtyä luulemaan menestykseksi. Lehdessä viitataan kyltymättämään haluun saada aina vaan lisää. Media ja mainostajat lisäävät luuloa että omaisuus tekee onnelliseksi ja menestyväksi.

  Voin ainakin omalta kohdaltani todeta että en etsi omaa menestystäni rahasta enkä tavarasta, vaan mielekkäästä elämästä.

  Aikamoisen hyvä mittari tuo Peikon tarjoama valinnan mahdollisuus sillä tavalla että valinta on omani eikä ulkoa johdateltu. Sitä pitää miettiä lisää.

  Pikkuliinan tekstissä on paljon kiinnostavaa asiaa, josta voisin vaikka tehdä joskus erillisen kirjoituksen. Taisin joskus vanhassa Kopsissa tehdäkin, silloin kun erään ystäväni väkivaltainen mies kuoli. Oli toisaalta vaikea käsittää miksi ystäväni pysyi siinä liitossa, mutta kolmaalta näin miksi siitä ei niin vaan lähdettykään.

  ReplyDelete
 7. Kirjoitan tähän vaikka alkaa olla jo vähän vanhanen.
  Ihminen joka elää väkivaltaisen puolison kanssa elää tai eroaa oman henkensä kaupalla. Siinä joutuu usein hyvinkin vähäisellä itsetunnolla oleva ihminen tekemään ratkaisunsa tilanteessa joka on toisille ihmisille käsittämätön. Ja kun mainitsin taloudelisen tilanteen niin siinä ei valita auton väriä vaan mitä tänään syödään ja onko asuntoa. Kuka ja miten vie lapset hoitoon ja mihin vie? Missä koulussa lapset käyvät jne jne.
  En aijo kirjoittaa tästä enempää koska itseasiassa haluan lukea ja kirjoittaa kaikesta muusta kuin tästä aiheesta. Mutta missään nimessä heitä raukkoja ei tule syyllistää tilanteesta enempää.

  ReplyDelete