Sunday, January 14, 2007

KILTTI, TUHMA, HYVÄ, PAHA

.


Kumpaan uskot? Ihminen on pohjimmiltaan hyvä, vai ihminen on pohjimmiltaan paha? Sitä voi miettiä filosofisesti, teologisesti tai psykologisesti. Kops pohtii arkielämän ihmistuntemuksen kannalta.

Minulla ei ole pienintäkään epäilystä eikä epäröintiä. Ihminen on pohjimmiltaan hyvä ja syvimmältä olemukseltaan kiltti. Huonon käytöksen ja ulkonaisen pahan takana on jotain mitä päältä ei näe. Joskus paha kerros on niin läpitunkemattoman kova että ei tulisi mieleenkään yrittää sen läpi porautua, mutta uskon että sisimmän sisuksen sisässä ei ole tuhmuutta.

"Lasten tulee olla kilttejä kuuliaisia ja tottelevaisia."

Niinpä niin. Jo vauvalla on oma tahto. Uhmaikäisellä kaikkein selvimmin. Jos lapsi tekee kaiken mitä vanhemmat käskevät, lapsi on kiltti ja jos tahdot kolahtavat vastakkain, lapsi on tuhma.

Tuhmia aikuisia, eli rikollisia, tulee kasvatuksen kahdesta ääripäästä, vapaasta kasvatuksesta ja alistavasta kasvatuksesta. Tutkimusten mukaan. Todella huonoja tuloksia tulee epäjohdonmukaisesta kasvatuksesta, sellaisesta missä vanhemmat vaihtelevat taktiikkaa, ovat keskenään eri linjoilla kasvatusperiaatteidensa suhteen, eivät toteuta mitä lupaavat, luovat epävakaan ilmapiirin.

Sana KILTTI voi kasvatuksessa ja perhe-elämässä merkitä lukemattomia asioita.

"Kiltti lapsi" voi tarkoittaa sitä että lapsi on temperamentiltaan sävyisä, rauhallinen ja helppo. Tavoitteena "kiltti lapsi" voi körttiläisen äidin mielestä olla sellainen joka ei näy eikä kuulu ja jolla ei ole omaa tahtoa. Varjelkoon jos sellainen lapsi korottaa ääntään. Sehän on uhmaa ja tuhmaa.

"Kiltti isä" voi olla sydämellinen, ystävällinen rakastava perheenpää, mutta kiltteys voi olla myös nössöyttä ja selkärangattomuutta. "Kiltti aviomies" voi niinikään viitata hyvänahkaiseen, mukavaan, luotettavaan henkilöön. Sen ohella sanoja voi käyttää tossun alla kyyristelevästä nahjuksesta, joka nimittää vaimoaan äidiksi, eikä kerro omaa mielipidettään mistään.

Haluatko että sinulle ollaan kilttejä?

Koetko että sinulle ollaan kilttejä?

Arveletko että Kops on kiltti? Kuuluuko hänen olla?

Haluatko olla kiltti? MIllä tavalla?
.

9 comments:

 1. Very good article,If you want to earn 5,000 dollars, please visit my blog, the very good fortune make moneyinformation

  ReplyDelete
 2. Ehkä ihminen pohjimmiltaan vain on. Hän vain on kaiken keksityn oikean ja väärän ulkopuolella. Mutta ihminen on sosiaalinen olento ja uskon että hänen pohjimmainen pyrkimyksensä on tulla yhteisönsä ja muiden ihmisten kanssa toimeen. Ja tämä tarkoittaa meillä kiltteyttäkin.

  ReplyDelete
 3. Kuten Allyalias kirjoittaa niin myös minä ajattelen. Lisäksi ihmisen tarkoitus on pärjätä. Oli se sitten minkälaista pärjäämistä tahansa. Sen aidon oman arvomaailman mukaisesti pärjätä.
  Tunnen yhden ihmisen, joka on mielestäni ihan oikeasti ja yksinkertaisesti paha. Muuta selitystä en ole keksinyt. Enkä tiedö mistä se johtuu. Joku taitava asiaan paneutunu psykologi varmaan saisi sen ongittua selville. Sellaista ei ole vielä hänen tielleen osunut.
  Hänen tekonsa ja käytöksensä osoittavat sellaista pohjatonta itsekkyyttä ja empatian puutetta, että joskus kauhistuttaa. Sitä eivät häntä vähemmän tuntevat huomaa koska hän on lisäksi taitava näyttelijä.
  Joskus vaikuttaa siltä, että hänellä olisi haluja tulla toimeen toisten ihmisten kanssa mutta sitten kun aikaa kuluu niin "oikeat karvat" paljastuvat
  Onneksi hän ei kuitenkaan kuulu läheisteni joukkoon.

  ReplyDelete
 4. Tässä on taas näitä ihmiselämän perustavimpia kysymyksiä. Ongelma ei ole niinkään se, onko ihminen luonnostaan hyvä vai paha, vaan se, mitä nuo ominaisuudet "hyvyys" tai "pahuus" lopulta merkitsevät. Onko hyvyys vain enemmistön mielipide? Onko olemassa absoluuttista hyvää? Mikä tekee hyvästä hyvän?

  ReplyDelete
 5. Anonymous2:27 pm

  Minun mielestäni ihmistä ei ainakaan viisaaksi voi sanoa. Syynä tuo väkivaltaisuus.
  Mutta pääsääntöisestihän me pyrimme arvostamaan hyvyyttä, kehitystä jne.
  Ehkä luonnevikaiset ovat niitä, jotka eivät halua toimia yhteisön sääntöjen mukaan. He luovat elämäänsä omat säännöt, mikä on oikein ja mikä väärin.
  Pahimpina niistä mielestäni pohjaton ahneus ja vallanhimo.

  ReplyDelete
 6. kiltti sehän yhdistetään yleensä aina naiseen ja naisellisuuteen. Nainen joka ei ole kiltti vaan pitää esimerkiski puolensa on hankala.

  Kiltteydestä kipeä sellianen kunnon naisen kuuluu olla.

  ReplyDelete
 7. Työpaikalla kahvihuonekeskusteluissa nousee usein puhe kiltteydestä. Koko porukka olemme jotakuinkin kilttejä. Siis jotakuinkin kilttejä, mutta aivan liian usein nössöjä. Lupaamme liikoja.

  ReplyDelete
 8. Chuixuejs
  Sepä KILTTIÄ kehua artikkeliani hyväksi, vaikka et varmasti osaa sanaakaan suomea. KILTTI eli KOHTELIAASTI KÄYTTÄYTYVÄ tässä tapauksessa.

  KILTTIÄ tehdä minulle rahatarjous. Nyt käytin sanaa KILTTI sarkastisesti.

  Allyalias,

  Ihminen voi olla sosiaalsiissa tilanteissa kiltti, hyvin käyttäytyvä, ole kiltti minulle niin muutkin ovat kilttejä sinulle, yhteiskunnan pelisäännöt ja toive hyväksytyksi tulemisesta, leikkikää nyt kiltisti yhdessä...

  Pikkuliina

  Teeskentelemälläkin voi yrittää esittää kilttiä tai kunnollista. Kuvaamasi henkilö vaikuttaa sellaiselta mistä nykyään paljon puhutaan erilaisilla nimityksillä kuten luonnehäiriöinen ja persoonallisuushäiriöinen tai tunnevammainen. Teeskentely ei ihmisten keskuudessa pitkän päälle onnistu, väitän. Olen joutunut tekemisiin aika monen kanssa, ja oikeat karvat ovat joskus toden totta paljastuneet. Olipa hyvin sanottu.

  Memu

  Tervetuloa joukkoon :) Aivan kuten sanot, ei ole lainkaan sanottua että meillä kaikilla olisi hyvästä ja pahasta sama idea. Niistä keskusteltaessa voi olla viisasta turvautua käytännön esimerkkeihin niin tietää että puhutaan jokseenkin samasta asiasta. Tämänkertaisessa tekstissäni tuumailin lähinnä kotikasvatuksen ja arkihavainnon kannalta. Tästä riittäisi juttua vaikka miten pitkään :)

  ReplyDelete
 9. Ciclista

  Olen samaa mieltä siinä että ahneus ja vallanhimo ovat pahasta, ja siihen kun yhdistyy omat sääntönsä tekevä luonnehäiriöinen niin huh huh. Saa olla tarkkana ja tiukkana jotta ei joudu sellaisen ihmisen vaikutuspiiriin.

  m.i.elle

  Hauska tutustua:) Hyvä kun muistutit! Minulla on kirja Kiltteydestä kipeat kirjahyllyssäni. Anna-Liisa Valtavaaran kirjoittama.

  Pikkuliina

  Työpaikan kahvihuone on mitä oivallisin paikka hankkia tutkimusmateriaalia ihmisen psykologiasta. Hih. Siellä voi käydä terapeuttisia keskustelujakin.

  _____________________________________

  Olen sitä mieltä että oikeanlainen kiltteys pitää ihmisen ihmisenä ja onnellisena. Aion vielä jatkaa kiltteydestä ja onnellisuudesta kirjoittelua useaan otteeseen. Kiitos kaikille kommentoinnista!

  ReplyDelete