Thursday, January 25, 2007

SINUN PITÄÄ OLLA KILTTI

.
Mistä aikuiseksi kasvavan lapsen kiltteys alkaa? Heti kun puhuttua kieltä alkaa ymmärtää saa kuulla että pitää olla kiltti, ei saa olla tuhma. Nyt olet tuhma. Sinähän olit kiltti. Ellet ole kiltti ei tule jouluna lahjoja. Ei kukaan kasvattaja sano lapselle että pitää olla tuhma?

Miten lapsi omassa päässään tajuaa mitä kiltti merkitsee? Miten se hänelle selitetään ja osoitetaan?

Moni lapsi oppii näennäistä kiltteyttä jotta väistää rangaistukset. Hän yrittää arvailla mitä vanhemmat haluavat ja käyttäytyä sen mukaan. Ehdottoman sokean tottelevaisuuden vaatimus on täysin järjetön ajattelevalle olennolle joka meistä jokainen on jo pienestä asti. Suostumme tottelemaan sokeasti vain jos ymmärrämme syyn miksi ja hyväksymme sen syyn.

Jotta ihminen voisi SISÄISTÄÄ kiltteyden ja hyvyyden johon häntä kehotetaan, hänen pitäisi tietää mitä se on ja haluta olla sellainen. Lasta pitäisi ohjata lempeästi, lujasti ja kärsivällisesti kaikki ne vuodet jotka ovat ratkaisevia hänen koko kehitykselleen.

Me olemme älykkäitä, myötäelämiseen kykeneviä rakastavia olentoja. Jos meitä kannustetaan pystymme mihin tahansa.

Paitsi minä en onnistunut saamaan kuvaani sijoitetuksi blogin sivulinkkiin näkyviin. Mikähän siinä kiikastaa? Ei se ainakaan kiltteydestä ole kiinni.



.

10 comments:

  1. Anonymous4:00 pm

    Minä en ole koskaan sanonut pojalleni että hänen pitää olla kiltti.

    Minä sanoin että koska hän on syntynyt muita paremmaksi, hänen pitää käyttäytyä sen mukaan.

    ReplyDelete
  2. Petja

    Tietyllä varauksella kannatan tuota lämpimästi. Kerron sinulle mitä tarkoitan.

    Isän on ehdottomasti annettava poikansa ymmärtää että isälle hän on kaikkia muita rakkaampi ja "parempi" mutta jos lapsi käsittää sen niin että on muiden yläpuolella, kunkku rahvaan seassa, sitten en kannata, koska se on väärin.

    Hurjan monet tässä maailmassa jättävät koskaan sanomatta lapselleen että tämä on parasta mitä he ovat elämäänsa saaneet. Usein kuulee sen luulon että "no tottahan he sen tietävät".

    Vaikka et ole käyttänyt sanaa kiltti, olet kuitenkin uskoakseni ohjannut hyvyyteen tai kiltteyteen tai kunnollisuuteen siinä merkityksessä kuin sen itse käsität. Näet sitten joskus miten hän kasvattaa omaa jälkikasvuaan. Toivottavasti bloggailemme vielä silloin :)

    ReplyDelete
  3. Onkohan eroa sillä jos sanoo "olla kiltti" tai "tehdä kiltisti" ja "olla tuhma" tai "tehdä tuhmasti"?

    Luulen että on. Toinen viittaa sisäiseen olemukseen, mielikuvaan itsestä, toinen tekemiseen, joka on riippumatonta siitä millainen itse on.

    ReplyDelete
  4. Onkohan eroa sillä jos sanoo "olla kiltti" tai "tehdä kiltisti" ja "olla tuhma" tai "tehdä tuhmasti"?

    Luulen että on. Toinen viittaa sisäiseen olemukseen, mielikuvaan itsestä, toinen tekemiseen, joka on riippumatonta siitä millainen itse on.

    ReplyDelete
  5. Anonymous10:00 pm

    Minä tapasin sano pojalle "Demus aliquid aeris tamquam homines, non tamquam homini"

    Tänä johdatti minut tässä kontekstissa ajattelemaan uutta "Kuningatar" elokuvaa ja sen ennakkokritiikkejä mitä olen lukenut; miten harva toimittaja ymmärtää velvollisuuden päälle...

    ReplyDelete
  6. Isopeikko

    Tuolla saat käytännön elämässä tehtyä valtavan eron. Otetaan esimerkiksi 5-vuotias lapsi, joka on rikkonut jotain. Isä tai äiti, jolta lapsi saa eväät itsetuntoonsa ja käsitykseen hänen arvostaan, sanovat joko "Olet tuhma lapsi" tai "Kyllä oli tuhma temppu, et sinä tavallisesti ole noin tuhma". Ihan noin pienellä sanavalinnalla saa tuotua ilmi sen että lasta ei tuomita ja kadotukseen julisteta :) Aikuinen ei useinkaan käsitä miten kauaskantoinen vaikutus hänen suhtautumisellaan, sanoillaan ja muulla viestinnällä on lapseen. Liika ankaruus ja liika lepsuus ovat pahasta.

    Petja

    Latinan taitoni ei ole ihan terässä mutta sanooko tuossa että jumalat pitävät homoja ja muita ihmisiä samanarvoisina? Queens and other people are equal?

    Ihan oikeasti siinä sanoo: "Antakaamme hänelle hieman rahaa, ei siksi millainen hän on ihmisenä vaan millaisia me olemme ihmisinä."

    Jonain päivänä poikasi kysyy: "Rakas isäni, mitä se siansaksa tarkoitti mitä latelit minulle kun olin 5-vuotias?" Hah hah!

    Hurjan hyvä opetus, mutta esmes meikäläisen piti käydä katsomassa se latinan fraasikirjasta, ja sen jälkeen miettiä mitä sanonta pitää sisällään.

    ReplyDelete
  7. Anonymous11:27 am

    Tällä viittasin siihen, että ensisijaisesti meidän tekojemme pitää johtua meistä itsestämme, siitä minä me itseämme pidämme.

    Siitä että on syntynyt muita paremmaksi, seuraa pääosin vain velvollisuuksia.

    Velvollisuus mennä ensimmäisenä tulee ja lähteä sieltä viimeisenä.

    Kasvatuksen perusta on meidän omassa kasvatuksessamme.

    Minä jouduin huolehtimaan itse kasvatuksestani, jotta se tulisi kunnolla tehdyksi ja näin ollen minulla on loistava esimerkki hyvästä kasvatuksesta, jota sitten saatoin sovittaa omaan poikaani.

    ReplyDelete
  8. Petja

    Tunnen hengenheimolaisuutta; minäkin uskon että olen suuressa määrin kasvattanut itse itseni. :D Hyvin sanottu tuo "jotta se tuli kunnolla tehdyksi" !

    ReplyDelete
  9. Anonymous10:13 pm

    Halusin tehdä lasteni kanssa monta asiaa toisin, mikä sitten hyväksi. Yhteiskunnassa pärjääminen vaatii "kiltteyttä", kasvatusinstituutiot eivät sulata muunlaisia.
    Enpä ole lapsilleni koskaan sanonut että niiden pitää olla kilttejä. Heitä ei ole kasvatettu kunnioittamaan auktoriteetteja itsestään selvästi vaan luottamus ja kunnioitus pitää aina ansaita. Omistamiseen ei ole opetettu, kielellisen ilmaisutavan kautta pyritty karsimaan itsekkyys. No,mukulat eivät sopeudu kouluun, eivät piittaa tavaroistaan vaan kaikki katoaa särkyy unohtuu, muta eivät hirveästi vaadikkaan mitään ja jakavat karkkinsa kavereiden kanssa.
    Petjalle: kukaan ei ole syntynyt muita paremmaksi vaan kaikki ovat saman arvoisia.

    ReplyDelete
  10. Anonymous8:24 pm

    Kukaan ei ole syntynyt tasa-arvoiseksi.
    Tasa-arvo on fasistinen ja rahvaanomainen ajatus.

    ReplyDelete